Μαρλέν Καρρέρ: η Grand Dame μιας εφηβικά αθώας, ευγενικής εποχής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ήταν αρχές ενός λαμπερού, πορτοκαλί, ελληνικού καλοκαιριού, απ αυτά τα Ιόνια, που λάτρευε πάντα, που έφυγε για πάντα μια σπουδαία γυναίκα, η Μάρλεν Καρρέρ, σύμβολο μιας εποχής αθωότητας, λάμψης και οικειότητας, που χάθηκε στο σήμερα μας, σχεδόν αυτοκτονικά. Περίμενε βυθισμένη στο τέλος, να έρθει ο γιος της, να ακούσει την φωνή του, να αισθανθεί τα χέρια του και το φιλί του και έκλεισε για πάντα τα μελί της μάτια. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο, στον οίκο της σπουδαίας της ιστορικής οικογένειας, ενώ της είπαν αντίο και στον Άγιο Διονύσιο -που ήταν συγγενής της!- στην αγαπημένη της Ζάκυνθο. Κάποτε μου έκανε τη τιμή να μου εμπιστευτεί τη ζωή της και τα φωτογραφικά της αρχεία και να κάνουμε ένα βιβλίο, που με βούτηξε σε μια εποχή, όπου τα ανάκτορα και οι χοροί των ανακτόρων, μπλέκονταν με την Κατοχή και την πείνα, τον Εμφύλιο, τα μεγάλα κοσμικά πάρτι και τα αρμάτες στον Βασιλικό Ιστιοπλοϊκό όμιλο, ενώ η πανύψηλη, χρυσή Μαρλέν, πρωταγωνιστούσε στις ζωή μεγάλων αστεριών, που αποκτούσαν γήινη υπόσταση για να ζήσουν , να ανασαίνουν, κοντά σε μια κυρία απ αυτές που δεν γεννά ο καιρός πια…

Τα ανάκτορα, το σκαμπίλι από την Φρειδερίκη και πως η οικογένεια της μητέρας της δώρισε τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα στη χώρα

Η πολύ ψηλή, λευκή γυναίκα, που γεννήθηκε στην οικογένεια των Καρρέρ, βαρόνων των Επτανήσων, που ήταν πάντα μουσικοί, πολιτικοί, υπουργοί, όπως και ο πατέρας της, ακόμα και ο Άγιος Διονύσιος, που λατρεύεται στην Ζάκυνθο και ήταν συγγενής τους. Ο Πλαστήρας κηδεύτηκε με το φράκο του πατέρα της, που ήταν βουλευτής του Παπάγου, παρ όλα αυτά! “Οι πολιτικοί τότε ήταν φτωχοί, γιατί έτσι ήταν και η Ελλάδα. Ήταν ντροπή να έχει λεφτά ένας πολιτικός” θυμόταν χρόνια αργότερα, στο υπόγειο διαμέρισμα της στην Βασιλίσσης Σοφίας, αυτή που έμενε σε ανάκτορα! Μια μαμά σπουδαία, που πέθανε νωρίς, η Αλίκη, από τους μυθικά πλούσιους Έλληνες της Αιγύπτου, στο στενό κύκλο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, με την οικογένεια της να χαρίζει στον Μεταξά, δυο απ τα πρώτα της μαχητικά αεροπλάνα.

Με τη Σοφία, παίζοντας θα μπουν στο διαμέρισμα του βασιλιά Παύλου. Αυτός θα βγει γυμνός απ το μπάνιο και εκείνες κρυμμένες κάτω απ το κρεββάτι του, θα βάλουν τα γέλια. Η Φρειδερίκη θα κεράσει και τις δυο από ένα γερό σκαμπίλι, για να μάθουν. Κάποτε στο παιδικό πάρτι της Μαρλέν, ο Κωσταντίνος, ο διάδοχος, θα πέσει και θα χτυπήσει το κεφάλι του. Η Αλίκη Καρρέρ θα τηλεφωνήσει έντρομη στην βασίλισσα. Η εγγονή του Κάιζερ θα πει: “Καλά, να πάθει! Είναι υποχρέωση του να μάθει να προσέχει. Παρακαλώ, μην τον παρηγορήσετε”… “Γερμανίδα!” θα μουρμουρίσει η τρυφερή Αλίκη, κλείνοντας το τηλέφωνο…

Ο Παναθηναϊκός, η Ελβετία, ο Μισέλ Πρετέρ, η πριγκίπισσα Μπολένσκι, αδελφή του τσάρου Νικόλαου Ρομανόφ

Ο θείος της Ζαν Μοάτσος της δίνει ένα ποτηστηράκι για να ποτίζει το γκαζόν να μεγαλώσει, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, του οποίου υπήρξε και πρόεδρος! “Εκείνη την εποχή και οι ποδοσφαιριστές ήταν φτωχοί” θυμόταν, “παίζανε για την φανέλα και την γειτονιά”. Ο άλλος θείος, ο Παύλος Λελούδας, ήταν ο αυλάρχης της Φρειδερίκης και η θεία της, η πρώτη κυρία επί των τιμών. Μικρή ορφανή, θα μεγαλώσει με την γιαγιά απ την πλευρά του μπαμπά. Μετά θα φύγει στην Ελβετία, όπου θα σπουδάσει Νομικά με καλύτερη της φίλη εκεί, την Τζόη Βοϊβόνδα, μετέπειτα σύζυγο του εγγονού του Παύλου Μελά.

Ένας Κροίσος των τραπεζών της Ελβετίας, ο Μισέλ Πρετέρ θα της προσφέρει μια βαλίτσα με 200.000 φράγκα, πόσο αμύθητο για την εποχή και όχι μόνο, ως αρρεβώνα και για να κάμψει την απόρριψη της. Εκείνη θα πετάξει την βαλίτσα στην λίμνη της Γενεύης, που θα γεμίσει από λεφτά – χαρτοπόλεμο να διαλύονται στο μαύρο νερό… Στο βαγόνι της, στα σύνορα με Γιουγκοσλαβία θα περάσει μια ρακένδυτη γριούλα στην Δύση και στην Ελβετία. Ήταν η αδελφή του τσάρου Νικόλαου Ρομανόφ, η πριγκίπισσα Μπολένσκι, που για χρόνια περπατούσε μόνο στα βουνά για να ξεφύγει απ το θάνατο, τελευταία αυτή της καταδικασμένης δυναστείας της.

Ο γάμος, το πρώτο κλαμπ στο Κολωνάκι, η πρώτη πόρσε και η Αθήνα τη νύχτα

Θα παντρευτεί, ΧΩΡΙΣ την έγκριση του πατέρα της, τον σπουδαίο αρχιτέκτονά Αντώνη Κιτσίκη. Η Φρειδερίκη θα επέμβει στον πατέρα της για να δώσει την έγκριση και θα χρίσει τον άντρα της Μαρλέν επίσημο αρχιτέκτονα των ανακτόρων. Η προίκα απ την μαμά της, είναι 25.000 λίρες. Θα φέρουν στην Ελλάδα την πρώτη πόρσε που έχει δει η χώρα. Θα ανοίξουν στο Κολωνάκι το πρώτο κλαμπ με δίσκους μόνο και dj για μέλη μόνο, της χρυσή νεολαία της εποχής. Στα διαλείμματα θα παίζει στο πιάνο ο Γιάννης Σπανός και θα τραγουδά αλά Ζιλιετ Γκρεκό, η χρυσή νεολαία της Αθήνας είναι εκεί. Και μαζί η Αλίκη Βουγιουκλάκη, να κάνει μιμήσεις και να γελάει η Μελίνα Μερκούρη, με την οποία κάναν πολύ παρέα κι ας μην είναι γνωστό. Ο Δημήτρης Χορν να απαγγέλλει Σαίξπηρ ολόκληρα κατεβατά στα αγγλικά, με τον Κιμούλη πάντα στο πλευρό του, χρισμένο διάδοχο του. Η Τζένη Καρέζη που κοιμόταν και ζούσε μαζί με την Μάρλεν και γύρναγαν με το σκάφος της δεύτερης το Αιγαίο, μα μαγεύει. Αργότερα οι δυο τους δε θα ξαναμιλήσουν ποτέ, γιατί θα μπει μεταξύ τους μια μεγάλη προδοσία, που θα πληγώσει την Μαρλέν για πάντα.

Ο Κιτσίκης θα την απατήσει κατά συρροή! Θα του υποσχεθεί πως θα βρεθεί με τον ωραιότερο άνδρα της Αθήνας, για να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Όταν χωρίσουν, εκείνη θα είναι με τον θεϊκής ομορφιάς Άλκη Γιαννακά. Μια ξεχωριστή φιλία με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, που πάντα θα θυμάται και μια με τον ναύαρχο Παναγιωταρέα, που θα τελειώσει όταν εκείνον θα τον συλλάβουν με τον νόμο περί μοιχείας, με μια νεαρότατη κυρία. Ήταν η εποχή που τους μοιχούς του έσερναν με σεντόνια γυμνούς στα δικαστήρια!

Η παιδική φίλη Μελίνα, η άβαφη Αλίκη, η ερωτευμένη Νόνικα, ο Μάρλον Μπράντο και ο Αλέν Ντελόν

Με την Μελίνα και τον Ζιλ Ντασέν θα ζήσουν τον αντιστασιακό αγώνα, ενώ η Μαρλέν θα είναι η σύνδεσμος με την Ελλάδα, όσο εκείνοι είναι στο Παρίσι και στο εξωτερικό. Η Μελίνα θα είναι μέχρι τέλους αδελφή της. Θα την μαλώνει για το τσιγάρο και εκείνη θα το ανέχεται μόνο απ τη Μαρλέν, ανένδοτη καπνίστρια μέχρι τέλους. Η Αλίκη θα είναι η άλλη της αδελφή. Θα λένε ψέματα στο Σπυρόπουλο για να πάει η Βουγιουκλάκη ινκόγκνιτο στην Ισπανία για πλαστική. Ο χειρούργος θα αρκείται να την χειρουργήσει γιατί ήταν κούκλα. Θα κρύβεται, τάχα πως είναι στο Λονδίνο, στο σπίτι της Μαρλέν, για να μην την πάρει είδηση ο Κώστας. Θα πάνε να ακούσουνε τον Μητσοτάκη στο Σύνταγμα. Θα κυκλοφορεί άβαφη με τζιν και θα περνούν την Μαρλέν που ήταν μικρότερη της, για μαμά της. Η Μαρλέν θα της απαγορεύσει να κυκλοφορεί χωρίς μακιγιάζ μαζί της.

Δεν θα ξεπεράσει ποτέ τον θάνατο της. Άλλωστε όταν η Μαρλέν που ο μπάτλερ με λιβρέα και το λευκό γάντι, της έφερνε σε ασημένιο δίσκο δεσμίδες από χιλιάρικα, έμεινε άφραγκη εντελώς, η Αλίκη και η Μελίνα θα είναι εκεί για εκείνην. Και θα απολαμβάνουν πάντα τη παρέα της. “Ακόμα και σε σπηλιά να πας θα σε βρούμε” της έλεγε γελώντας η Αλίκη, που η ζωή τα έφερε να μένει στο σπίτι στη Στησιχώρου, το πατρικό της Μαρλέν. Εκεί άλλωστε είχε φιλοξενήσει τον Μπράντο, ύστερα από απαίτηση της Μελίνας. Στην αρχή αντιπαθήθηκαν γιατί εκείνος ήταν αγενής. Μετά την φώναζε πριγκίπισσα του και μέχρι τέλους της ζωής του, ήταν η Ελληνίδα, αχώριστη φίλη και μετά ανάμνηση του.

Τον Αλεν Ντελόν τον γνώρισε άσημο, γυμνό στο μπάνιο του Ντίμη Κρίτσα στο Παρίσι. Οι δυο τους την πείραζαν γιατί είχε σοκαριστεί. Χόρευαν μαζί τα βράδια, ξενυχτούσαν, γέλαγαν, ζούσαν. “Τι περισσότερο είχε απ τον Κούρκουλο που ήταν ένας Έλληνας θεός, ποτέ μου δε κατάλαβα” θα μου πει απαξιώνοντας τον νεανικό της φίλο. Με την Νόνικα Γαληνέα, θα ζήσουν το χωρισμό της, τις εξετάσεις της, στο θέατρο Τέχνης, τον μεγάλο έρωτα με τον Αλεξανδράκης. Μαζί θα τον ψάχνουν τις νύχτες. Και θα τον παρακολουθούν έξω απ το σπίτι του στην Γλυφάδα, με την Νόνικα ερωτευμένη με εκείνα τα πάθη τα μυθιστορηματικά και εκείνον το ίδιο. Και ακόμα η Τέιλορ να φορά υπέροχη γούνα και να λιώνει από έρωτα για τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, βράδια χωρίς ξημέρωμα στην Νέα Υόρκη.

Η μεγάλη αποτυχία των Η Γειτονιά των Αγγέλων και Τα Ψάρια βγήκαν στη στεριά

Η μεγάλη αποτυχία του η “Γειτονιά των αγγέλων”, με την Καρέζη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Κούρκουλο, τον Πουλόπουλο, τον Φωτόπουλο στα σκηνικά, να τρώνε σπίτι της και να κλαίνε για την τεράστια αποτυχία που δεν περίμενε κάνεις! Παίζανε τα τραγούδια στο πιάνο της Μάρλεν και έβγαινε η γειτονιά και τραγουδούσε στους δρόμους. «Μα πως γίνεται αυτό;» απορούσαν και πάλευαν να καταπιούν την αποτυχία. Κάποτε η βαρόνη  Μάρλεν θα παίξει τον πιο άσχετο ρόλο για αυτήν, εκείνον της φτωχής ξωμάχου, έτσι για την εμπειρία, στην πιο αποτυχημένη ταινία του φίλου της Μιχάλη Κακογιάννη, “Τα ψάρια βγήκαν στην στεριά”. Η ταινία παίρνει παγκοσμίως φρικτές κριτικές, αλλά εξαιρούν την «νεαρή ηθοποιό» Καρρέρ ως τη μόνη που σώζεται με το ταλέντο της και τη θεατρική της παιδεία. «Να σκεφτείς πόσο ήξεραν κι αυτοί! Βουλόμενο γράμμα διάβαζαν» μου έλεγε γελώντας.

Θα παίξει και με την Λαμπέτη σε μια ταινία του Αμερικανού συζύγου της Έλλης, που δεν θα παιχτεί ποτέ. Νεανικές τρέλες τα θεωρούσε όλα αυτά αργότερα και κάποτε θα μου πει: “Όσα λέγονται για τους ανθρώπους, αλήθειες ή ψέματα, πιάνουν τον ίδιο χώρο στη ζωή τους όσο και οι πράξεις τους” έλεγε ο Βίκτωρ Ούγκο. Για αυτό βάλε εσύ, λοιπόν, όση ζωή θες στις σελίδες σου. Κι ας είναι η δική μου ζωή. Διάλεξε εσύ. Απάλλαξε με απ’ την επιλογή και άσε με να ξεχωρίζω εγώ τις αλήθειες μου απ τα ψέματα μου”. Ήταν σπουδαία, ήταν κυρία και η ζωή της ήταν πάντα ένα πάρτι…

Το βιβλίο της Μαρλέν Καρρέρ με την Αλέξανδρα Τσόλκα «Η ζωή ένα πάρτι» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, το 2006.