Τα 4 πιο παράξενα, εκκεντρικά -και γι’ αυτό λατρεμένα- σπίτια των ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Είναι και αυτή η ατέλειωτη, αχανής έκταση των ΗΠΑ, με τις τόσες διαφορές από τόπο σε τόπο, από πολιτεία σε πολιτεία, που σε κάνει να χάνεσαι, αλλά και να κατανοείς την πρόκληση για λογιών εκκεντρικότητες, διαφοροποιήσεις, πειραματισμούς ακόμη και παραξενιές σε συνήθειες, κατασκευές, τρόπους ζωής. Και να 4 απ τα πιο παράξενα, εκκεντρικά -και γι’ αυτό λατρεμένα- σπίτια των ΗΠΑ, σε διαφορετικές περιοχές, αντιδιαμετρικά αντίθετες, με μαγικές ιστορίες πίσω τους και υπέροχους, ευφάνταστους δημιουργούς και ιδιοκτήτες.

Το Treehouse Peak Tree ή ο βασιλιάς των δεντρόσπιτων στην Ουάσιγκτον

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον, τόσο ακρούλα, εκεί βορειοδυτικά των ΗΠΑ, κολλητά με τον Καναδά, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουάσιγκτον και που έχει πρωτεύουσα την Ολύμπια, παρακαλώ! Ο ποταμός Κολούμπια αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος ένα φυσικό σύνορο, ενώ ο Ειρηνικός δεσπόζει μεγαλοπρεπής και η φύση έχει από όλα, τεράστια δάση, ηφαίστεια, μικρά νησιά, στέπες, έρημες περιοχές και  το βουνό και εθνικό πάρκο Ολίμπικ, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Εκεί, χτισμένο ακριβώς μέσα στο τεράστιο κορμό ενός τεράστιου κέδρου, 200 χρόνων είναι φτιαγμένο ένα μοναδικό σπίτι, ο βασιλιάς όλων των δεντρόσπιτων! Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2003 και θέλει καλή φυσική κατάσταση, αφού το σπίτι είναι προσβάσιμο μόνο μέσω μιας θεόρατης σπειροειδούς σκάλας ύψους 82 ποδιών, η οποία παίζει να είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο!

Όμως, φτάνοντας στην κορυφή, στο σπίτι, βρίσκεσαι στην στέγη, σχεδόν, του κόσμου, αφού η κατοικία δεσπόζει πάνω από το πελώριο, αρχαίο, σε όλων των ειδών τα πράσινα, δάσος.  

Caveland ή το Υπόγειο σπίτι στην Σπηλιά, στο Μιζούρι

Η πολιτεία έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό Μιζούρι, που λέγονταν έτσι, πάντα, αφού έτσι τον είχαν βαφτίσει οι Ιλλίνι, η πρώτη φυλή που συνάντησαν οι Ευρωπαίοι στην περιοχή. Εδώ η φύση είναι άγρια, μεγαλειώδης, με το ποτάμι, βοερό, παντοδύναμο να αλλάζει με τις εποχές και να είναι αρχαίο και αυτάρεσκο για την υπεροχή του όσο όλη η ήπειρος. Εδώ βρίσκεται αυτό, το υπόγειο σπίτι, το σκαμμένο και φτιαγμένο μέσα στην σπηλιά, που βρισκόταν κάτω απ την γη, κάποτε ως ορυχείο.

Μετά η Caveland μετατράπηκε σε ένα παγοδρόμιο κάτω απ τη γη, με αμέτρητες πίστες και διαφορετικούς χώρους για πατινάζ.  Ύστερα έγινε συναυλιακό κέντρο και μάλιστα φιλοξένησε σταρ σαν τους Tina Turner,  Bob Segar, Ted Nugent. Η επιχείρηση έκλεισε το 1985 και η οικογένεια Sleeper αγόρασε το ακίνητο στο eBay το 2003 και το έκανε οικογενειακό σπίτι.

Το εσωτερικό περιλαμβάνει δύο επίπεδα, 17.000 τετραγωνικά πόδια, που είναι χώροι στους οποίους ζει την καθημερινότητα της η οικογένεια, αλλά και μια φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί και υπάρχει από τα υπόγεια ύδατα.

Το Μανιταρόσπιτο της Νέας Υόρκης

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, που δεν είναι το Μανχάταν και το Μπρούκλιν, αλλά μια τεράστια και πολύ πλούσια έκταση, με σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, μεγάλα αγροκτήματα, αλλά και σπουδαίες πόλεις όπως η πρωτεύουσα το Ολμπανι, Μπάφαλο, το Ρότσεστερ, η Ιθάκα ή οι Συρακούσες.

Στην γη της φυλής, κάποτε, των Ιρακουά, το 1972 ο αρχιτέκτονας James Johnson, έφτιαξε στην πλευρά ενός καμπυλωτού γλυκά, λόφου το Μανιταρόσπιτο, που είχε ονειρευτεί για κατοικία και έργο του. Αποτελείται από διαφορετικές κατασκευές από σκυροδέματα 80 τ.μ. χωρίς καθαρές γραμμές ενσωματωμένες στη δομή, δίνουν στο σπίτι μια αίσθηση πως είναι ένας αυτόνομος οργανισμός, γέννημα της τοπικής γης και φύσης.

Μέσα και έξω είναι όλα, μα όλα φτιαγμένα στο χέρι, έπιπλα, σκαλιά, πλακάκια και πόρτες από μαύρο μαόνι που κάνουν αυτό το σπίτι ένα υπέροχο δημιούργημα.

Το σπίτι του αυλακιού, στο Αϊντάχο

Η φυλή των Σοσόνε, που ζούσε σ αυτή τη γη χιλιάδες χρόνια, καλωσόριζε το φως θαυμάζοντας πως  «Ee-dah-how», κάπως δηλαδή σαν “Να, ο ήλιος έρχεται κάτω από το βουνό». Το Αϊντάχο σήμερα, έχει μεταλλωρυχεία, γεωργία, αγροτική παραγωγή, δασοκομία, ορυχεία, σκληρά εργαζομένους ανθρώπους και μια φυση που έχει από όλα. Τα εμβληματικά Βραχώδη όρη. Χιονισμένες βουνοκορφές. Ορμητικοί χείμαρροι, λίμνες και φαράγγια. Και εδώ βρίσκεται αυτό το αλλόκοτο, με την παράξενη ιστορία, υπέροχο σπίτι, που θα μπορούσε ο Ρίβερ Φίνιξ – Μίκι Γουότερς, απ το φιλμ το «Δικό μου Αϊντάχο» να καταλήγει από τα ερημικό σημεία του Idaho highway, όταν σε ναρκοληψία, εκείνος ο άγνωστος του φινάλε, τον τοποθετεί στο αυτοκίνητο του και τον οδηγεί κάπου μακριά.

Ετούτο το παράξενο οίκημα, χτίστηκε χωρίς πρόγραμμα, με εμπνεύσεις της εποχής, ως κατάστημα μεταχειρισμένων αντικειμένων από τον Larry Carter, που διάλεγε τα πράγματα με πολύ προσοχή, αναζητώντας τους ψιθύρους των ιστοριών τους και το βασικό κτήριο στέκει εδώ από τον  19ου. Είναι μεν μαγαζί, αλλά και κατοικία, ως ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος από δωμάτια, κρυφά περάσματα, ψεύτικα δωμάτια, καταπακτές, μικρά υπόγεια και έναν πύργος που χτίστηκε ως τόπος ανάπαυσης σε περιπλανώμενα πνεύματα!