Ο Γιάννης Κατσάρας μας μιλά για το βιβλίο «Ένοχη Κόρη», που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Το βιβλίο Ένοχη κόρη είναι μια συλλογή από ιστορίες γυναικών και ατόμων που ταυτίζονται με το θηλυκό γένος, την γυναικεία ταυτότητα μέσα, σε συνθήκες σύγχρονης πατριαρχίας. Οι ηρωίδες προέρχονται από διαφορετικά backgrounds τάξης, ηλικίας ακόμα και στυλ αλλά όλες αντιμετωπίζουν τις ταγές του πατριαρχικού συστήματος με συμπεριφορές δράσης-αντίδρασης. Άλλοτε το υπηρετούν παθητικά και άλλοτε επιθετικά όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε μας καταπιέζει, με άλλα λόγια σε οτιδήποτε μας φοριέται σα φέσι. Ο Γιάννης Κατσάρας γράφει ιστορίες δυναμικές με ωμό σεξ, σε κάποια κεφάλαια και περιγραφές, που σοκάρουν ως προς την ευθύτητα των πράξεων συνειδητών ή μη σε αυτό το σύστημα. Είναι ένα βιβλίο που είτε θα το αγαπήσεις βλέποντας ίσως τον εαυτό σου σε κάποια ιστορία από τις δέκα περίπου ή θα το μισήσεις ανάλογα με την παιδεία και την προσωπική χειραφέτηση. Ωστόσο καταθέτει ωμά τη ζωή και τα πράγματα ως έχουν.

«Πολλές ιστορίες είναι πραγματικές και μου τις έχουν διηγηθεί και απλά έχω αλλάξει ονόματα προσθέτοντας την απαραίτητη μυθοπλασία» λέει ο συγγραφέας, «άλλοι μέσα από αυτό το βιβλίο θα με πούν μισογύνη και άλλοι ρεαλιστή. Ό,τι και να πουν, θα έχουν μόνο δίκιο. Εκείνο όμως που δε θα λύσουν είναι πώς ακόμη και σήμερα οι γυναίκες σέρνονται σε ένα σύγχρονο πατριαρχικό σύστημα, που ναι μεν προσφέρει ευκαιρίες αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο είναι ίσες και πάντα μιλώντας για τη Δύση. Διότι αν πιάσω τη θέση των γυναικών αλλού, σε σύνολο περίπου 198 χωρών αναγνωρισμένων, τότε θα κλάψουν πολλοί και πολλές. Γιατί ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση και η Ελλάδα στην οποία εκτυλίσσονται οι ιστορίες είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί βρίσκεται στη μέση με ελαφρά κλίση στο προοδευτικό και βαθιές ρίζες στο συντηρητικό. Σε μια τέτοια κοινωνία οι γυναίκες έχουν φαινομενικά ίσα δικαιώματα, επί της ουσίας όμως συμβιβάζονται σε πατριαρχικές λύσεις. Έχω γνωρίσει πολλές φεμινίστριες που αργότερα μεταλλάχτηκαν σε κάτι συμβιβασμένο, τόσο που δεν το πίστευα. Αυτο μου κίνησε το ενδιαφέρον να κάνω έρευνα και να εντρυφήσω σε ιστορίες που θα αναδείκνυαν την γυναικεία ψυχοσύνθεση αλλά και την υποδούλωση σε πρότυπα στρέβλωσης χειραφέτησης και φύσης».

Το βιβλίο, που γράφτηκε στα ελληνικά, λάμβανε στην Ελλάδα συνεχείς απορρίψεις, λόγω  των ωμών ερωτικών περιγραφών. Τελικά τόλμησαν οι εκδόσεις ΑΚΑΚΙΑ αλλά ως «ερωτικό – ψυχολογικό» βιβλίο εκδόθηκε, ήδη, από τις 22 Δεκέμβρη του 2020, στο Λονδίνο. Ο Γιάννης Κατσάρας άλλωστε, έχει ζήσει 7,5 χρόνια στην Αγγλία, στο Λέστερ και στο Λονδίνο, στην Γαλλία, στο Παρίσι, όπου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική, Επικοινωνία, ενώ εργάστηκε και στην Ανατολική, Μασαχουσέτη, στις ΗΠΑ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, γράφει. Κυκλοφορούν, ακόμη, τα βιβλία του FRUSTE και Άξεστος, με θέμα το brain drain και την ελληνική κοινωνική κρίση.