Μελβούρνη: Η σχεδιάστρια μόδας Victoria Triantafyllou με δημιουργία «Bring them back»

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Είναι από εκείνα τα παιδιά της ομογένειας που δημιούργησαν μοναδικά στις εσχατιές του κόσμου, η Victoria Triantafyllou, κάνοντας στην Αυστραλία μια σχολή μιμητών του στιλ της μόνο υψηλής ραπτικής της. Οι γονείς της κάποτε έφτασαν από ορεινά χωριά της Ελλάδας, στην μακρινή ήπειρο, όπου όλα ήταν διαφορετικά και έχτισαν ζωές κάτω από τον ήλιο της «down under» χώρας.

Η Victoria μεγάλωσε σπουδάζοντας στο Λονδίνο, ταξιδεύοντας στα νησιά της Ελλάδας, σαν Αυστραλή που μίλαγε άλλη μια γλώσσα και μπορούσε να ονειρεύεται με τους ήχους της. Γεμάτες Ελλάδα πάντα οι δημιουργίες, οπού κάποιες φτιάχνονται με μεγάλη αφοσίωση για εκείνη την γαλανή μακρινή πατρίδα των γονιών και των παππούδων, όπως το βραδινό της ολόλευκο φόρεμα, που ετοίμασε και κέντησε, εμπνευσμένη από τις πτυχώσεις των Κορών, των Καρυάτιδων και των Ταναγραίων στο μάρμαρο.

Το απίστευτης τεχνικής και φαντασίας φόρεμα ετοιμάστηκε για τη μεγάλη εκδήλωση του ελληνισμού της Μελβούρνης «Bring them back», που αφορά φυσικά στην επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών από τον Παρθενώνα, για το Βρετανικό μουσείο.

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, μέλους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, δεν ξεχνά την βίαιη αρπαγή από τον Τόμας Μπρους, του 7ος Κόμη του Έλγιν,  πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη, που από την Αθήνα το 1803 και το 1812 ξεκολλούσε και αποσπούσε από τον Παρθενώνα, από τον ναό της Απτέρου Νίκης και από άλλους αρχαιολογικούς χώρους υπέροχα γλυπτά για να… στολίσει τους κήπους του, πίσω στη βροχερή του πατρίδα του.

Από την αρπαγή αυτή του Ελγιν, ήδη, την ίδια περίοδο, σοφοί, ευγενικοί και ευαίσθητοι άνθρωποι σπάραξαν απ την βία και τον βανδαλισμό, όπως ο Λόρδος Βύρων, που και αυτός βρίσκονταν στην Ελλάδα αλλά ταγμένος μέχρι θανάτου στην λευτεριά των Ελλήνων, αντίθετα απ τον ομότιτλο του συμπατριώτη. Τα γλυπτά, που έμειναν γνωστά με την ονομασία Ελγίνεια Μάρμαρα, τα αγόρασε από τον Έλγιν η αγγλική κυβέρνηση το 1816 και από τότε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στη δεκαετία του 1980 η υπουργός Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια παγκόσμια προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν το ξεχνούν, όπως ούτε η Victoria Triantafyllou. Η εκδήλωση προς το παρόν λόγω του κορονοϊου, που ταλανίζει και την Αυστραλία έχει αναβληθεί, μέχρι να φτάσουν ξανά, οι ασφαλείς μέρες για την ανθρωπότητα, όμως οι παρουσιάσεις και η επικοινωνία μέσω διαδυκτίου!

Η σχεδιάστρια μόδας, είναι παντρεμένη, έχει δυο παιδιά φοιτητές πια, συνεχίζει να ταξιδεύει σ όλο τον κόσμο, να κάνει εκδρομές στην έρημο της Αυστραλίας και έχει αγαπημένο της μέρος σ ολόκληρη τη γη τις Κυκλάδες. Είναι vegan, λατρεύει την βυζαντινή περίοδο στην ιστορία της μόδας, φοράει μαύρα, δεν έχει κάνει ποτέ της ηλιοθεραπεία, δεν την αφορά να πλουτίσει από την υψηλή ραπτική, αλλά κάθε της δημιουργία να είναι μια δήλωση και μια υπενθύμιση της Ιστορίας και του δικαίωσης των αδύναμων. Είναι μια δημιουργός που κάνει την μόδα αλλιώς…