Η Καϊτι Πάιπερ και η πραγματική ομορφιά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ήταν 24 χρόνων. Είχε αποκτήσει τίτλο σε καλλιστεία, ήταν ενεργή στα σοσιαλ μίντια, είχε πολλούς φίλους και φίλες και έκανε αυτό που όλα τα νέα κορίτσια κάνουν από καταβολής κόσμου: όνειρα. Για αυτά τα όνειρα έφυγε από το πατρικό της σπίτι στην επαρχία του Χάμσάιρ για το μεγάλο και μαγικό Λονδίνο. Άρχισε να δουλεύει στη τηλεόραση ως παρουσιάστρια μικρών ενοτήτων, που όμως της άφηναν το περιθώριο να είναι πολύ δημιουργική. Χαιρόταν την κάθε στιγμή, τη δουλειά, την ανάπαυλα για καφέ, τις βόλτες στα μουσεία και στα λουσάτα κρατήματα της αυτοκρατορικής πόλης, αλλά ήταν πολύ μόνη.

Δούλευε πολύ και δεν ήξερε κανέναν σ αυτή τη γιγάντια πρωτεύουσα, ούτε είχε και χρόνο για γνωριμίες. Έτσι, μια βραδιά, ενδίδει στις συνεχείς, πολύμηνες προτάσεις και στο ευγενικό φλερτ κάποιου που γνώρισε στο Facebook.  Είναι ο Ντάνιελ Λιντς, ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και δείχνει έναν θαυμασμό εμμονικό για εκείνη. Πηγαίνουν για φαγητό αλλά η γυναίκα, ενστικτωδώς αισθάνεται φόβο. Δεν θέλει να προχωρήσει σε σχέση μαζί του.

Ο άνδρας θα την απειλήσει με ένα ξυράφι, θα την οδηγήσει σε ένα φτηνό μοτέλ, απ αυτά που κάνεις δε δίνει σημασία τι γινεται στο διπλανό δωμάτιο. Θα την δέσει με χειροπέδες, θα της γεμίσει τα χεριά ξυραφιές, θα την χτυπήσει άγρια και θα την βιάζει κρατώντας όμηρο για 8 ώρες. Θα προλάβει να την απειλήσει πως αν τον καταγγείλει στην αστυνομία θα την κρεμάσει. Βάναυσά κακοποιημένη εκείνη, θα πάει στο νοσοκομείο, αλλά δεν θα αποκαλύψει τι της συνέβη και κυρίως ποιος της το προκάλεσε.

Λίγες μέρες αργότερα ο άνδρας επιστρέφει. Φαίνεται μετανιωμένος, θέλει να της ζητήσει συγνώμη, δε χρειάζεται να τον συναντήσει, όχι, όχι. Ας πάει σε ένα Ιντερνέτ καφέ να δει τα μηνύματα του που δηλώνουν πόσο συντρίμμια είναι από τις τύψεις. Εκείνη δίνει ευκαιρία στην μετάνοια. Στην είσοδο του καφέ, την πλησιάζει ένας άγνωστος με κουκούλα. Η κοπέλα πιστεύοντας πως  ήταν άστεγος και ήθελε βοήθεια, έσκυψε να βγάλει λεφτά από την τσάντα της.  Και ξαφνικά… «Εάν κλείσω τα μάτια μου μπορώ να θυμηθώ, μπορώ να δω σαν να είμαι ακόμα εκεί. Δεν θα ξεχάσω τον πόνο, τον σωματικό πόνο και δεν θα ξεχάσω επίσης τον εαυτό μου να ουρλιάζει και να εύχομαι να σταματήσει αυτός ο ήχος, χωρίς να συνειδητοποιώ ότι είμαι εγώ».

Ο συνεργός του Λιντς, για λίγα λεφτά, δέχτηκε να πετάξει βιτριόλι στο πρόσωπο της. Να καταστραφεί εκείνη η ομορφιά που ποθούσε. Να πάψει να είναι επιθυμητή. Να μάθει να του αρνείται… Κι όμως, κάπου εδώ, αρχίζει η ιστορία της πραγματικής ομορφιάς, της σπουδαιότητας μιας δυνατής ψυχής. Η ιστορία μια από τις πιο διακεκριμένες, σημαντικές, επιδραστικες γυναίκες της Αγγλίας, της Κάιτι Πάιπερ.   

13 χρόνια μετα την επίθεση, ο Λιντς είναι φυλακή για ισόβια και ο συνεργός του αποφυλακισμένος. Η Κάιτι, ύστερα από 40 χειρουργεία και συνεχομένη ψυχοθεραπεία, με χαμένη την όραση από το ένα της μάτι, αποφάσισε να μην τον αφήσει εκείνον να της ορίσει τη ζωή. «Γιατί η ζωή μου δεν τελείωσε όταν το οξύ κατέστρεψε το πρόσωπό μου και οι ουλές μου θυμίζουν ότι είμαι ισχυρότερη από εκείνον που προσπάθησε να με καταστρέψει» λέει.

Γράφει βιβλία, που γίνονται best sellers, ιδρύει το Katie Piper Foundation, για τα θύματα από επιθέσεις με οξύ και άλλους τραυματισμούς. Κάνει το ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι: «Katie: My Beautiful Face». Έχει εκπομπή και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να βοηθά ανθρώπους που αντιμετώπισαν την βία και την παραμόρφωση. Παρηγορεί, εμπνέει, βοηθά, μοιράζεται εμπειρία.

Χορεύει στο Dancing with the stars. Γνωρίζει, ερωτεύεται και παντρεύεται, πριν την ολοκλήρωση των αισθητικών επεμβάσεων τον σύζυγο της τον Ράιαν και γινεται μητέρα δυο υπέροχων παιδιών.

«Όλοι έχουμε σημάδια, είτε αυτά είναι στο σώμα ή στην ψυχή. Θυμηθείτε όλους αυτούς που επιβίωσαν με τέτοια σημάδια» διατρανώνει, «την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη πείτε στον εαυτό σας: Είμαι υπερήφανος που είμαι ένας επιζών». Δηλώνει ευτυχισμένη, πιστεύει στην ομορφιά που δεν έχει πρότυπα, γυμνάζεται πολύ, χορεύει, απολαμβάνει τη κάθε στιγμή.

«Ξέρω δεν είναι εύκολο» λέει, «όμως μην αφήνεται κανέναν να σας φιμώσει. Μην επιτρέψετε να σας σύρουν και να σας φυλακίσουν σε ένα σκοτεινό μέρος. Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα. Κρατήστε την πίστη στο εαυτό σας. Εσείς είστε ισχυρότεροι από εκείνους που προσπάθησαν το κακό». Αμήν.