Ο ποιητής των γεύσεων Ηλίας Μαμαλάκης και ένα βιβλίο – σταθμός για τα ελληνικά τυριά

o-poiitis-ton-geyseon-ilias

Γευσιγνώστης και κυρίως μάγειρας όπως λέει ο ίδιος. Και μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, εμπειρικός ιστορικός, τηλεοπτική περσόνα παντός καιρού, εκπομπάρχης. Αυθεντικός, μια φιγούρα, με καπέλο και μαγκουρίτσα συχνά, να περπατά σε σοκάκια ξασπρισμένα από τον ήλιο αιγαιοπελαγίτικων νησιών ή σε ανηφοριές ορεινών χωριών. Περιπατητής, ερασιτέχνης ιστορικός, λάτρης των συνταγών σε κουζίνες με υφαντά, μπακίρια, φωτογραφίες ανθρώπων, χεριά νοικοκυρών που δημιουργούν από προσφορά. Την ιδία προσφορά που είχε και ο ίδιος ανάγκη στο σπίτι του όταν το άνοιγε για φίλους. Κρύσταλλα, πορσελάνες, κρασιά να αναπνέουν, ζυμαρικά χειροποίητα, χρωματισμένα σε ζωμούς θαλάσσιων πλασμάτων, σαλάτες με αρώματα καλοκαιριού και φύσης, ψωμιά με τριζάτες κόρες, εκλεκτά κρασιά συνοδευτικά σε κάθε γεύση, τυριά σαν αφρός στο στόμα, κρέατα μυρωμένα από δάση και πράσινα λιβάδια. Στο τραπέζι ενός μύστη των γεύσεων και των απόκρυφων συνταγών του, η σύναξη φίλων γίνεται τεκτονία του απόλυτου μυστικού του: αγάπη. Όλα δημιουργούνται από αυτήν. Είτε είναι το τραπέζι του σε φίλους, είτε οι τηλεοπτικές εκπομπές του, μικρά διαμάντια γνώσεων και φαντασίας, όπου το φαγητό αποτελεί το πρόσχημα για την ουσία του ιδίου του ανθρωπίνου σώματος που ζει, υπάρχει, δημιουργεί και πάντα αγαπά. Ο ίδιος, τον Ιούλιο του 2011, μου οριζόταν ως «ένας άνθρωπος που του αρέσει πολύ αυτό που κάνει και έτσι, το αντιμετωπίζει σαν ποίηση».  

Τα υπέροχα ελληνικά τυριά

Το νέο του βιβλίο λοιπόν, Τα τυριά της Ελλάδας, είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: ένα ξεκαθάρισμα από τόπο σε τόπο, καταγραφής όσο περισσότερων τυριών είναι δυνατόν, δηλαδή τουλάχιστον 100 διαφορετικών ειδών. Δηλώντας ο ίδιος, πως λατρεύει το τυρί, μας συνιστά στα ταξίδια μας στη χώρα, να αναζητάμε το τοπικό τυρί και γυρίζοντας στο σπίτι να κρατάμε ένα κεφαλάκι που θα μας δώσει γευστική χαρά, σαν ταξίδι επιστροφής, με μνήμη γεύσης, στο τόπο που αφήσαμε. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του με θέμα τα ελληνικά τυριά, που περιλαμβάνει κάποια με περίεργα ονόματα, ποικιλία στη σύστασή τους, στον τρόπο παραγωγής, στην ωρίμανση και φυσικά στον τρόπο κατανάλωσης. Όλη η Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Ιόνιο, τα βουνά, την Ήπειρο και την Στερεά Ελλάδα, κλείνεται σε σελίδες, τυρί, τι ρόλο παίζουν τα τυριά στη διατροφή του Έλληνα, την ιστορία του τυριού, το συνδυασμό τυριού και κρασιού και το πώς ταξινομούνται τα τυριά. Ακόμη, γίνεται λόγος για τις ιδιαίτερες τυροκομικές προσπάθειες και έπειτα καταγράφονται τα τυριά ανά περιοχές, ενώ, κυρίως γίνεται αναφορά στα μεγάλα τυριά της Ελλάδος και γίνεται λόγος για το σερβίρισμα τους, το μαγείρεμά τους, το σερβίρισμα τους.

Ο ωραίος άνθρωπος κύριος Μαμαλάκης

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει γεννηθεί στην Αθήνα και φυσικά έχει καταγωγή απ τη Κρήτη. Σπούδασε οικονομικά. Δούλεψε πολλά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελούνταν το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού κι έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Έχει κάνει λογοτεχνία και έχει εκδώσει κάπου 18 βιβλία και μαγειρικής. Έχει ασχοληθεί με την υποκριτική γιατί έχει παίξει και σε σίριαλ, θέατρο και είναι μέγας γνώστης της ελληνικής ιστορίας. Κάθε φόρα αυτοσχεδιάζει τα βήματα του, μη γνωρίζοντας το «επόμενο ατόπημα» του. Θα ήθελε πάντως να αφοσιωθεί σε εθελοντικές δουλειές με ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Το κάνει, ήδη, αλλά δεν το συζητά. Δεν είναι πράξεις για «πούλημα αυτές, αλλά κάτι που κάνει ο καθένας για τον εαυτό του πρώτα απ όλα, όταν και όποτε το θέλει». Μας έχει σπαράξει την καρδιά με ένα κείμενο της αξίας του μαγειρέματος ως κορυφαία πράξη αγάπης όταν ο άνθρωπος βυθίζεται στην οδύνη της ασθένειας και το τέλος. Το όνομά του για το κοινό έγινε συνώνυμο της απόλυτης γεύσης. Δεν το επιδίωξε και έγινε σιγά σιγά. Αντιλαμβάνεται την επιβράβευση του κόσμου και χαίρεται. Έχει αγωνιστεί πολύ στην ζωή. Πέρασε δύσκολα. Ούτε την αναγνώριση μπόρεσε να απολαύσει, γιατί θεωρεί πως ήταν πια «πολύ μεγάλος». Ένιωσε πως στερήθηκε πολλά πράγματα, τους φίλους, το σπίτι του, τις παρέες του, τα γούστα του. Το μόνο που κατόρθωσε ήταν να τα ξαναβρεί μετά. Και χάρηκε.  Ήθελε πολλά παιδιά και δεν το έκρυβε και δεν έκανε κανένα. Του έλειψαν. Έκανε παρά πολλά βαφτιστήρια, όμως, που τα αγαπάει όλα. Είναι λέει και μια φιγούρα οικεία για τα παιδιά, «σαν θείος, σαν συγγενείς, σαν προστάτης, σαν μάγειρας τους». Και η ανταπόκριση τους του δίνει μεγάλη χαρά».

Το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη «Τα τυριά της Ελλάδας – Προέλευση – Ιστορία – Γεύσεις» κυκλοφορεί απ τις έξοχες εκδόσεις ΑΡΜΟΣ και θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Οι Έλληνες του εξωτερικού επικοινωνήστε με τον εκδοτικό οίκο στο https://armosbooks.gr