Food and love 2: Φλουρί κωνσταντινάτο με ελληνοπερσικό μενού κι η λογική του εκκρεμούς…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 «Τους πήραμε τους πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο», «μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο!». Κάπως έτσι πάει δουλειά  στο Αμέρικα κι όσο κι αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει την επίσκεψη… κεφάλαιο δεν βγαίνει! To timing, όσο κι αν η Ελλάδα ζορίζεται ήταν εξαρχής πάρα πολύ κακό. Ένας Τραμπ με εσωτερικές πιέσεις, λόγω της αμερικανικής δικαιοσύνης, να είναι πιο επιθετικός απ΄ ό, τι συνήθως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορθώς, έθεσε τα θέματα, που έπρεπε να θέσει. Όμως, στην ελληνική πολιτική σκηνή κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, αν πιστεύουμε ότι κερδίσαμε. Ο πρόεδρος της Αμερικής, κ. Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι εύκολη υπόθεση! Είναι ένα κράμα μεταξύ μεγαλοεπιχειρηματία, ηγέτη, που κάνει κουμάντο και γενικά είναι ό,τι πιο ζόρικο θα μπορούσε να συμβεί σε μία Ευρώπη, που πάσχει από ηγέτες. Αλλά η ζωή, όπως μαθαίνουν και κάποιοι Ευρωπαίοι τα παιδιά τους δεν είναι δίκαιη! Κι όσο ακούω κάποιους συναδέλφους να μιλούν για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη λες και πέτυχε την αποστολή στο φεγγάρι, αλλά και κάποιους από την αντιπολίτευση, να κοκορεύονται τύπου, εμείς θα τους βάζαμε στη θέση τους, με πιάνουν τα γέλια και τα κλάματα! Ναι! Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Κι όλοι θα θέλαμε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Αλλά δεν είναι.  Κι ο Τραμπ έχει όντως ταράξει τα νερά, πότε με τους δασμούς, που επιβάλλει, πότε με το τσιτσίρισμα στους Κινέζους, πότε με τις απίθανες επεμβάσεις του στη Μέση Ανατολή!

Τι έχει να κερδίσει η Αμερική;

Σε εσωτερικό πεδίο οι Αμερικανοί δείχνουν ευχαριστημένοι από τις πολιτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα τους. Ο ηγέτης των ΗΠΑ, όμως, όσον αφορά την παγκόσμια ειρήνη και την πράσινη οικονομία αποδεικνύεται πως για άλλη μια φορά ορίζει το παιχνίδι, ενώ μετά από παρατεταμένη κρίση στην Ευρώπη, πάλι η Αμερική προκάλεσε με το θέμα της διαχείρισης ακινήτων! Με την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και το μέλλον θα δείξει τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης. Η αγγλοσαξονική προσέγγιση, στα πράγματα, με ηγεμονισμό κι έξω από κάθε προσέγγιση κοινωνιολογική αλλά οικονομίστικη και γεωπολιτική είναι μία προσέγγιση, που έχει οδηγήσει διαχρονικά την αμερικανική πολιτική σκηνή σε επιλογές που κοστίζουν σε όλον τον πλανήτη.

Ελλάδα: η πρώτη στη γραμμή πυρός στην Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και πάλι στα πόδια της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε υποσχετική για οπλικά συστήματα και πήρε το βαρέλι δίχως πάτο. Γιατί η Αμερική δεν είναι μία, αλλά πολλές… Αμερικές και τον Τραμπ δεν τον κερδίζεις γιατί θα πάρει σήμερα περισσότερα όπλα η Ελλάδα, γιατί την επόμενη ημέρα μπορεί να πάρει περισσότερα η Τουρκία! Η μοναδική μας ελπίδα για πολλοστή φορά είναι η ελληνική ομογένεια  και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις, που έχει η Ελλάδα με κάποιους λαούς της Ανατολής, και που δεν πρέπει να χαθούν. Σχέσεις, που χτίστηκαν επί Ανδρέα Παπανδρέου και που συνεχίστηκαν μέχρι να ξαναστραφούμε οριστικά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Ελλάδα για πολλοστή φορά είναι μόνη της με ελαφρές ενδείξεις από Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες όμως δεν είναι οικονομικά εύρωστες.  Μόνο μία Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τους συσχετισμούς. Κι όσο οι ηγετίσκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν καταλαβαίνουν, τόσο ο κλοιός γίνεται πιο ασφυκτικός με κίνδυνο μίας γενικευμένης σύρραξης.  Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντί να ασχολούνται με το τι κάνει η Κίνα ή η Ρωσία είναι καιρός να κοιτάξουν τα του οίκου τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέριά τους, προτού είναι πολύ αργά. Και ο κίνδυνος για τη χώρα μας, που είναι η πρώτη στη γραμμή πυρός από άποψη Ευρώπης, είναι πιο ορατός από ποτέ κι ως γνωστόν αν καίγεται το σπίτι του διπλανού, ας ετοιμαστούν πως θα καεί και το δικό τους…