COVID-19: Τρίτη πολιτεία σε θανάτους και ασθενείς η Μασαχουσέτη αλλά πλημμύρισε διαδηλωτές κατά του lock down

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Πρώτα ήταν το Μίσιγκαν, η Καλιφόρνια, το Ουισκόνσιν, το Τέξας, η Τζόρτζια, το Μέριλαντ, το Οχάιο, η Βιρτζίνια, η Μινεσότα, ώσπου ήρθε η σειρά και της προοδευτικής, της γεμάτης Πανεπιστήμια και διανόηση Μασαχουσέτης, να γεμίσει εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον της παράτασης του lock down λόγω κορωναϊού, για άλλες δύο εβδομάδες! Να σημειωθεί πως η μικρή σε σχέση με άλλες πολιτείες Μασαχουσέτη είναι μετά την τεράστια Νέα Υόρκη και το μεγάλο Νιού Τζέρσεϋ, η πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους του COVID – 19. Πολλοί διαδηλωτές, χωρίς μάσκες, που είναι υποχρεωτικές στην πολιτεία και χωρίς να τηρούν αποστάσεις, συγκεντρωθήκαν στο εμβληματικό Κυβερνείο της Βοστώνης για να απαιτήσουν από τον κυβερνήτη Τσάρλι Μπέικερ να επισπεύσει την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων και των εργασιών, που έχει καθυστερήσει αφού δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Στο «Liberty Rally», όπως ονομάστηκε η συγκέντρωση εκφράστηκε η οργή για την απόφαση του Μπέικερ να παρατείνει το lock down άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 18 Μαΐου. Με πανό και πινακίδες και με έναν θυμό πρωτόγνωρο για αμερικανικά δεδομένα, που δεν συνηθίζονται αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες τα συνθήματα, που κυριάρχησαν ήταν «Όλες οι δουλειές είναι απαραίτητες» και «Ανοιχτή δουλειά, κλείστε τον Μπέικερ». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από συντηρητικούς ακτιβιστές, συγκεκριμένα τον ραδιοφωνικό σταθμό του Jeffrey Kuhner, ο οποίος απευθύνθηκε στο πλήθος προειδοποιώντας ότι «η Αμερική αυτοκτονεί σε εθνικό επίπεδο» με το lock down. «Βλέπω τις εκκλησίες κλειστές» είπε ο  Kuhner , «βλέπω μια οικονομική κατάρρευση, χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκοπούν και κλείνουν – όλα αυτά για έναν άθλιο ιό; Για μια μεταδοτική γρίπη στο χειρότερο; Αυτό δεν είναι πανδημία»! Έκπληκτοι οι υπόλοιποι Βοστωνέζοι κοιτούσαν απ τα σπίτια τους, προμηθευμένοι με απολυμαντικά, μάσκες, σαπούνια και καθαριστικά, μιας και οι ασθενείς πια που έχουν νοσήσει και τα θύματα του COVID – 19, είναι τόσο πολλά στην πολιτεία, ώστε να μην νοείται πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι να μιλούν για μια «απλή γριππούλα» και να αναρωτιούνται «που την είδατε την πανδημία;».  

Στα social media επίσης υπάρχουν πολλές φωνές που καλούν τους κατοίκους της Μασαχουσέτης να αντισταθούνστον ιό! Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, καθηγήτρια διαπρεπούς σε επιτυχίες μαθητών του που αρίστευσαν σε επιστημονικά επιτεύγματα Λυκείου, κάλεσε τους μαθητές από λογαριασμό της, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να «ορθώσουν το ανάστημα τους, να μην υπακούνε» και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, που δεν φορά μάσκες, ούτε εκείνη, ούτε τα παιδιά της, που δε τηρεί με τους φίλους της την κοινωνική αποστασιοποίηση διότι «το σώμα της είναι υγιές και ωραίο και πολεμά τον ιό». Φυσικά δεν έλειψαν και οι φωνές της λογικής! Υπάρχουν και αυτοί που σημειώνουν σαν τον Στίβεν: «Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στη ζωή, πρέπει να παραμείνουμε μαζί και να είμαστε μια ομάδα #BostonStrong. Αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται, πρέπει όλοι να πάνε σπίτι και να μάθουν πώς να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις, να φοράνε μάσκα και να μην διαδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλο».

Ο Κυβερνήτης Μπέικερ, απάντησε στους διαδηλωτές πως η πολιτεία της Μασαχουσέτης ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και πως δεν διακινδυνεύει να χαθούν άλλοι άνθρωποι. «Πρέπει να δούμε πτωτικές τάσεις σε έναν αριθμό βασικών δεικτών που σχετίζονται με την διάδοση του ιού και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα μαγαζιά και τις υπηρεσίες» τόνισε και επισήμανε ακόμα πως ακολουθεί τις ομοσπονδιακές οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την άρση των μέτρων. Τονίζουμε πως η Μασαχουσέτη έχει 4.100 θανάτους και πάνω από 69.000 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.000 σημειωθήκαν μόλις σε μια μέρα, την περασμένη  Δευτέρα. Και ναι, μεν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου και περιμένουν να μπουν στο σύστημα, αλλά ο ιός θερίζει…