Αμερικανικές εκλογές 2020: Το Εξοργιστικό Σόου του Trump!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΤΑΝΟ

Ήταν ο γνωστός Donald Trump: Αλαζόνας, επιθετικός, διχαστικός. Απέναντί του, ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, προσπαθούσε να ακολουθήσει την πεπατημένη των προεδρικών εκλογών: Να εμφανιστεί προεδρικός (presidential). Και απέτυχε παταγωδώς. Όχι επειδή είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να σκάσει, όχι επειδή τον χαρακτήρισε κλόουν, αλλά γιατί ο Trump κατάφερε να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Να επιβάλλει την εικόνα του και να κυριαρχήσει στα social και mainstream media.

Διακόπτοντας συνεχώς τον αντίπαλό του και κάνοντας επιθέσεις στον παρουσιαστή και τα Proud Boys …

Ο Trump έκανε όλα εκείνα που οι κορυφαίοι επικοινωνιολόγοι θα συμβούλευαν σε έναν υποψήφιο πρόεδρο να μην κάνει: Διέκοπτε συνεχώς τον αντίπαλό του, επιτέθηκε στον παρουσιαστή, φρόντισε να γίνει μισητός σε μια μεγάλη μερίδα των τηλεθεατών. Αυτά αναγράφονται στους «Οδηγούς Επιτυχίας Υποψηφίων Προέδρων». Όμως ο Trump φρόντισε να κάνει και άλλα, που ούτε περνούσε από το μυαλό των spin doctors. Έφτασε στο σημείο, αντί να καταδικάσει τη βία που προκαλείται από τις ομάδες των White Supremacists (Λευκή Κυριαρχία), να καλέσει μια ακροδεξιά ομάδα (τους Proud Boys ή «Δυτικούς Σωβινιστές» όπως αυτοαποκαλούνται, με συμμετοχή σε πολλές συγκρούσεις με διαδηλωτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα) να «είναι έτοιμη». “Stand back and stand by” ήταν η ατάκα. Φανταστείτε τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να απευθύνεται σε μια παρακρατική ομάδα, σε debate… Ρίγος!

Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια

Ο Trump, ως δεινός χρήστης των fake news, κατάφερε να διαστρεβλώσει την αλήθεια σε πολλά θέματα: Είπε πως αν ο Biden ήταν πρόεδρος τα θύματα του Covid19 στις ΗΠΑ θα ήταν 2 εκατομμύρια -αβάσιμο από όλες τις απόψεις, ενώ, συνεχίζοντας το κρεσέντο, υποστήριξε πως ο δημοκρατικός υποψήφιος ήταν εναντίον της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα -κάτι που δεν ισχυρίστηκε ποτέ ο πρώην αντιπρόεδρος. Επίσης, χρησιμοποίησε κατά το δοκούν στατιστικές για να επισημάνει την αυξημένη εγκληματικότητα, ισχυρίστηκε πως οι τιμές των φαρμάκων θα πέσουν κατά 80% (!) -αυτό είναι όμως μια απλή ή κενή υπόσχεση. Έσπευσε να προϊδεάσει πως θα υπάρξει νοθεία στις εκλογές, ενώ προσπάθησε να εμφανίσει ανεπαρκή τον Biden σε προηγούμενες περιπτώσεις επιδημιών, όπως ο Η1Ν1 και η γρίπη των χοίρων.

Ενάντια σε Bernie Sanders, Black Lives Matter, ANTIFA

Ούτε σε μια στιγμή του debate δεν εμφανίστηκε ενωτικός, μετριοπαθής ή ανοικτός στον διάλογο. Προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του επιτέθηκε εναντίον της αριστεράς, του Bernie Sanders, το κίνημα Black Lives Matter, προσβλέποντας σε μια κινητοποίηση των ακραίων υποστηρικτών του. Έτσι, έκανε τον Biden στα μάτια των ψηφοφόρων του να φαίνεται λίγος, μη ηγετικός, ένας υποψήφιος που θα πρέπει να κατατροπωθεί. Κατάφερε επίσης να πολώσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ, να διχάσει τους πολίτες, την ώρα που οι νεκροί από τον Covid είναι περίπου 200.000. Μάθαμε από τις προηγούμενες εκλογές πως δεν έχει σημασία αν οι πολίτες απεχθάνονται έναν πολιτικό, αν δεν πάνε να ψηφίσουν. Ο Trump πλέον έχει επικεντρωθεί σε αυτό: Να κάνει τους μετριοπαθείς να σιχαθούν αυτήν την κακοστημένη παράσταση και να μην πάνε να ψηφίσουν και παράλληλα να ξεσηκώσει τους δικούς του ψηφοφόρους. Ο θρίαμβος του θορύβου, δηλαδή!

Ο Γιώργος Πράτανος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, Θεσσαλονικιός, ΠΑΟΚ και έχει διατελέσει στέλεχος, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε κορυφαία μέσα όπως -ανάμεσα σ άλλα-  PEOPLE, DOWN TOWN, PROVOGATEUR GR και σε πλήθος επιτυχημένων τηλεοπτικών εκπομπών. Το πρώτο του βιβλίο «Ο ανεπιθύμητος νεκρός» για τη περιπέτεια μετά το τέλος του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, που το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο  George Lois, έγινε ευπώλητο και παραμένει τέτοιο, ενώ ο συγγραφέας τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.