30 πράγματα που έμαθα στις ΗΠΑ ή «οh, I’m an alien, I’m a legal alien, I’m a Greek in New York»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ενάμισι χρόνο σε έναν Νέο Κόσμο, όπου τα πράγματα είναι όλα αλλιώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, την πατήσαμε και μάθαμε. Δείτε τα 30 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, όταν επισκεφθείτε τις ΗΠΑ

1.Στις πλατείες έχει προτεραιότητα αυτός που είναι μέσα και όχι αυτός που μπαίνει και όσο και να μουντζώσεις, δεν βοηθάει.

2.Όταν είναι να στρίψεις δεξιά, στρίβεις, άσχετα από το αν το φανάρι είναι κόκκινο, αφού ελέγχεις το δρόμο. Για αριστερά -και αλλοίμονο!- κοκκάλωσε και περίμενε.

3.Μη βριστείς στο δρόμο! Δε τη γλιτώνεις με κάνα καντήλι και την πατροπαράδοτη μούντζα, διότι ο άλλος μπορεί να βγάλει όπλο!

4.Άμα δεις σχολικό, κοκκάλωσε και σε απόσταση! Σε περίπτωση που πλησιάσεις τρία περιπολικά θα σε κλείσουνε, όπως αυτά που βλέπεις στην ταινίες, άμα κυνηγάνε οι καλοί τους κακούς.

5.Αυτά που βλέπεις στις ταινίες, που κυνηγάνε τα περιπολικά τους κακούς για μισή ώρα, ξέχνα τα. Τους έχουν πιάσει στο δευτερόλεπτο και ούτε προλαβαίνεις να καταλάβεις τι είδες!

6. Άμα down town, πιο δω, δεις κανέναν σε αναπηρικό καροτσάκι να κάθεται σε γωνία, μη πας να του δώσεις δολάρια. Θα σου δώσει πίσω ναρκωτικά, που θα βγάλει απ το καροτσάκι και επειδή είναι η τύχη σου τέτοια, θα πλακώσουν, αμέσως τα περιπολικά που λέγαμε πιο πάνω.

7.Μη παραβιάζεις τα όρια ταχύτητας και «έλα μωρέ, έτσι τα λένε, αυτά! Ποιος πηγαίνει στην εθνική, με 60;». Τα περιβόητα περιπολικά που τώρα γνωριστήκαμε πια, είναι κρυμμένα στα σύδεντρα και στα πλατώματα, σαν κροκόδειλοι στις καλαμιές.

8. Όταν λέει το όριο ταχύτητας 60 εννοεί μίλια και όχι χιλιόμετρα, γίδι!

9. Στη Φλόριντα έχει πραγματικά κροκόδειλους στις καλαμιές! Δεν το είπα τυχαία!

10.Όταν λέει το θερμότερο 80 πυρετό εννοείται Φαρενάιτ και όχι Κελσίου, διότι δεν είσαι θερμοσίφωνας να ανατιναχτείς!

11. Μη σχολιάζει ανθρώπους και λες βρισιές στα ελληνικά. Παντού έχει απ το είδος μας και θα φας απάντηση και θα θες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί.

12. Τα παιδιά στα σχολεία, κάνουν ασκήσεις για να προστατευθούν σε περίπτωση school shooting, μια φορά το μηνά, τουλάχιστον, όπως κάναμε εμείς, για τους σεισμούς, που επί του προκειμένου τους προτιμούμε και ίσα με δάκρυα νοσταλγίας στα μάτια, μας φέρνουνε τα ρίχτερ.

13.Άμα σου χαλάσει κάτι σε ηλεκτρολογικό ή υδραυλικό, κάτσε έτσι! Διότι άμα καλέσεις υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο, υπολόγισε και ένα δωμάτιο σπίτι που θα σε χρεώσει για του πληρώσεις!

14. Κάτι αστειάκια και εκφράσεις για «κάνω τον Κινέζο», «βρε τον μαύρο τι έπαθε», «την είδα τόσο αγριεμένη που ήταν έτοιμη να φωνάξει Αλάχ Ακμπαρ και να ανατιναχτεί», εννοείται πως τα ξεχνάς. Όχι και γιατί κάνεις δε θα γελάσει, αλλά είσαι να τρέχεις Κούβα να δεις αν είναι ωραία στο Γκουαντάναμο;

15.Γενικά το μεταφραστικό στο χιούμορ απέφυγε το, μη σου πω και το χιούμορ το ίδιο, καθευτω.

16. Όταν σου λένε “have a good one”, μη παρεξήγησε διότι σου πάνε τίποτα «παρτα μου και λάκα». Καλό λένε οι άνθρωποι.

17. Αν θεωρείς πως όλοι ξέρουν ποιες είναι οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, πως τον λένε τον πρωθυπουργό της δικής μας χώρας και πως γεννήσαμε την Δημοκρατία και για αυτό μας σέβονται, για πες μας ποιος είναι ο πρόεδρος της Κίνας και πότε ανακάλυψε την τυπογραφία…

18. Δεν υπάρχουν πουθενά αδέσποτα ζώα! Δηλαδή, άμα δεις γάτα στα δεντράκια, μη τρέξεις να την χαϊδέψεις, είναι αγριόγατα και φτηνά θα την γλιτώσεις με τίποτα ραμματάκια, αν παραμείνουν και τα δυο σου μάτια στη θέση του.

19. Βγάζε τα παπούτσια σου άμα πηγαίνεις σε ξένα σπίτια. Μόνο οι Έλληνες φοράμε παπούτσια πάνω στα ξένα χαλιά…

20.  Σεβάσου κάθε εθνικότητα, φυλή, φύλο, σεξουαλική επιλογή, θρήσκευμα! Δεν είναι μόνο θέμα αρχών διότι αυτός ο τόπος φτιάχτηκε από άτομα διαφορετικών εθνικών κουλτούρων, αλλά είναι ο ΝΟΜΟΣ και ισχύει.

21. Εδώ οι άνθρωποι άμα δουλεύουν πληρώνονται, έχουν δικαιώματα εργασιακά, ασφάλεια, πενθήμερο και 8ωαρο! Πολιτισμικό σοκ λέμε…

22.  Κανείς δε νοιάζεται τι φοράς ούτε σε κοιτάει ακόμα και αν βάλεις μια παντούφλα στο κεφάλι και κυκλοφορείς με το νυχτικό στους δρόμους. Το πολύ να θεωρηθεί μόδα και να δεις και άλλους να κυκλοφορούν έτσι σε κάνα δύο μέρες…

23. Τα παιδιά δεν κάνουν πρωινή προσευχή στο σχολείο, δεν εκκλησιάζονται, δεν έχουν εικονίσματα μες στις τάξεις και έχουν δικαίωμα απουσιών ανάλογα με τις ιερές μέρες και τους μεγάλους εορτασμούς των θρησκευμάτων τους.   

24. Όλα τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο! Και εκείνα που οι γονείς τους είναι παράνομα στη χώρα και τα άλλα που δεν έχουν φτιαχτεί τα χαρτιά τους για την μετανάστευση τους και αυτά των άστεγων οικογενειών που δεν έχουν διευθύνσεις να δηλώσουν. Όλα τα παιδιά θεωρούνται πως έχουν δικαίωμα στην μόρφωση. Επίσης έχουν πρόσβαση όλα στην δημόσια υγεία και ασφάλιση.

25. Οι άνθρωποι λένε «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και κρατάνε τη πόρτα για να περάσεις. Υπάρχουν θέσεις, παντού, παρκινγκ για τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, ειδικά οχήματα για τις αγορές τους σε μολ και σούπερ μαρκετ και προηγούνται παντού και πάντα.

26.  Η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι απίιιιιιιιστευτα φτηνά, τόσο που χαίρεσαι ο μαύρο Ελληνας να γεμίζεις ρεζερβουάρ δηλαδή!

27. Με την απελευθέρωση της χρήσης και της διακίνησης της μαριχουάνας, μυρίζει ο τόπος παντού και ενώ κάνεις εσύ, ένας, αθώο τσιγαράκι στην παγωνιά, δίπλα σου, είκοσι, καπνίζουνε κάτι μπουριά με χόρτο. Περνάει ο αστυνομικός δίπλα τους και λέει χαμογελαστά «good evening». Πες μου τώρα, εσύ, πως συνηθίζεται αυτό το θέαμα δηλαδή!

28. Τόσους Ολυμπιακούς, όσους στη Νέα Υόρκη και στην Βοστώνη, ούτε ο Πειραιάς δεν έχει μάνα μου.   

29. Φέτα, σπανακόπιττα, γιαούρτι, ντολμαδάκια, μπακλαβάς, γύρος είναι τόσο σικ, εξωτικά, μοντέρνα όσο το σούσι πριν καμιά δεκαετία για όσους δουλεύανε στα περιοδικά του Κωστόπουλου (ξέρω… ξέρω…)…

30. Ο ουρανός είναι απέραντος και τα ηλιοβασιλέματα αλλιώς, τα άστρα μοιάζουν άλλα, ο καιρός είναι αλλόκοτος και παγωμένος, η θάλασσα άγρια, τα πουλιά άγνωστα, τα λουλούδια διαφορετικά. Και αλήθεια, «πόσο μακριά φαίνονται τ’ αστέρια και πόσο μακριά είναι το πρώτο μας φιλί, και αχ, πόσο γερασμένη η καρδιά μου», που έλεγε και ο Γέιτς και αυτό δεν το έμαθα εδώ, το ήξερα από την πατρίδα μου…