Ω! Θυμήσου την θρυλική Μάγια Μελάγια!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ήταν το μεγαλύτερο αστέρι στις πίστες και στις θεατρικές σκηνές του ΄50 και του ΄60.  Ήταν εκρηκτική, εκτυφλωτικά λαμπερή, εντυπωσιακή, συγκλονιστική όταν τραγουδούσε, τόσο που να ξελογιάζει, να πλανεύει, να είναι μόνη αυτή και καμία άλλη, ικανή να συγκριθεί μαζί της. Όσοι την είδαν στις εμφανίσεις, δεν ξέχασαν ποτέ το όνομα της: Μάγια Μελάγια!

Η Μελπομένη που έγινε Μάγια

Το κανονικό της όνομα ήταν  Μελπομένη Τσιριγώτη, που γεννήθηκε το 1928 στην Πλάκα και μεγάλωσε στο Παγκράτι. Κοριτσάκι, στα 16 της, βγαίνει στο τραγούδι, όταν μια γειτόνισσα, στην αυλή που έβλεπε την Μέλπω να χορεύει και να τραγουδά είπε στη μάνα της, κρίμα τέτοιο ταλέντο και να την πάει στο βαριετέ «Όασις» του Ζαππείου, που έψαχνε νέα ταλέντα. Ο μαέστρος Μιχάλης Σουγιούλ την άκουσε και της πρόσφερε αμέσως δουλειά. Το 1946, στα 18 της, θα γίνει Μάγια Μελάγια από τον επίσης θρυλικό,  Ορέστη Λάσκο, που θα την πάρει υπό την προστασία του  για να τη δει να μεταμορφώνεται στην απόλυτη κυρίαρχο της αθηναϊκής νύχτας, με το νέο της όνομα να σηματοδοτεί το κέφι, τη λάμψη, τη γοητεία, την θηλυκότητα.

Ραγίζοντας πίστες και καρδιές

Όλοι έπεφταν θύματα της γοητεία της και της μοναδικής της ακτινοβολίας. Κάποιοι θα είχαν μια καρδιά σπασμένη κρυσταλλάκια για πάντα. Κάποιοι άλλοι, θα ζούσαν για να θυμούνται πως τους άγγιξε, κάποτε, η αστερένια λάμψη της. Από τον Άλαν Λάντ μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση! Την πνίγανε στα λουλούδια! Της χάριζαν χρυσές λίρες μέσα σε κουτιά από σπίρτα που χωρούσαν ακριβώς! Και δαχτυλίδια και μπριγιάν και βραχιόλια χρυσά! Και αυτοκίνητα, ανοιχτά, γυαλιστερά, από κείνα τα αστραφτερά που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες, με τα μεγάλα τιμόνια και τα καθίσματα σα καναπέδες της αγόραζαν! Και ένα μοιραίος έρωτας με τον συνθέτη Γιώργο Μουζάκη! Και ζήλειες και σκηνές και καβγάδες! Και ο θρίαμβος της χωρίς σταματημό…

Δόξα και άρνηση

Μάμπο Μπραζιλιέρο! Ζιγκουάλα! Θέλω να τα σπάσω! Αδύνατον να κοιμηθώ! Είναι αργά! Άλα της! Της γυναίκας η καρδιά! Έφυγες και γλύτωσα!, Απόψε θέλω σαματά! Άλα, πασά μου! Αδύνατον να κοιμηθώ! Όλα σπάσ’ τα και αγάπα με! Χειμώνιασε, χειμώνιασε! Απότομα! Η βαλίτσα! Όλα τεράστιες επιτυχίες! Όλα ξόρκια στα χείλη της για γοητεία! Και η Αθήνα στα όμορφα της πόδια, τρελά γοητευμένη απ την Μάγια Μελάγια. Σε λιγότερα από 20 τρελής επιτυχίας και στο αποκορύφωμα της εκρηκτικής της δόξας, η σταρ γυρνάει την πλάτη σ όλα και φεύγει για την Αμερική…

Φεύγοντας στο τέλος ενός έρωτα και επιστρέφοντας μετά το μοιραίο ενός άλλου

… Ο Μανώλης Χιώτης της ζητούσε να ηχογραφήσει τραγούδια του και ο Γιώργος Μουζάκης της το απαγόρευε. Στην αρχή της σχέσης δεν του έκανε το χατίρι, αλλά με τον καιρό, ο άνδρας έβαζε όλο και πιο πολλούς κανόνες.

Είχε ερωτευτεί την Μάγια, που πάντα μέσα της ήταν Μελπομένη, μια γυναίκα ντόμπρα και τίμια και ήθελε να την αλλάξει. Χώρισαν πάνω σε έναν καβγά. Εκείνη για να μη δώσει άλλη ευκαιρία στη σχέση, ούτε να ξανακυλήσει στην βεβαιότητα της κάνει βήμα στο κενό. Είναι 1960. Μπαίνει στο υπερωκεάνειο και εγκαταλείπει την Ελλάδα, για να διασχίσει τον Ατλαντικό. Αμέρικα! «Μια ζωή ερωτευμένη και φυσικά τον έχω πληρώσει βαριά και ακριβά τον έρωτα. Αλλά έτσι γεννήθηκα, τι να κάνω; Κι έτσι ο έρωτας έφαγε την καριέρα που μπορούσε να ’τανε πολύ πιο λαμπρή», λέει κάποτε στο μέλλον, αλλά έχει γυρίσει σ όλα της όμορφη πλάτη της.

Η Αμερική ζει μια άλλη εποχή, σε μια άλλη πραγματικότητα, σχεδόν εξωπραγματική. Δεύτερη καριέρα για εκείνη! Θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί. Είναι Έλληνας ομογενής και έχει κέντρα διασκεδάσεως. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα εκείνος θα πεθάνει και η Μάγια επιστρέφει στην Ελλάδα, που δεν έχει ξεχάσει πως κάποτε περιφρόνησε την δόξα της. Η εποχή του δικού της τραγουδιού, τα αρχοντορεμπέτικα, το λεγόμενο ελαφρύ τραγούδι, έχουν περάσει πια απ την μόδα. Δεν τα καταφέρνει να γυρίσει στις πίστες.

«Το τραγούδι με συγχώρησε»

Το 1981, χτυπήθηκε από εγκεφαλικό. Θα αναρρώσει πλήρως, αλλά δεν θα επιστρέψει στη σκηνή. Κλεισμένη στο διαμέρισμα της, στην Αγίου Μελετίου, θα αφήσει τον χρόνο να κυλήσει, αναμεσά από κιτρινισμένες φωτογραφίες, αλλά έγχρωμες αναμνήσεις, θα ζήσει το χαμό αγαπημένων της προσώπων, όπως της Σπεράντζα Βρανά και της αδελφής της, της Στέλλας και μια παγωμένη μέρα, τον Δεκέμβριο του 2014 θα κλείσει τα ωραιότατα -βαθύ πράσινο- μάτια της για πάντα. Είπε κάποτε στον Άγγελο Κουτσούκη, «το τραγούδι, η ζωή μου ολόκληρη. Του έκανα απιστίες. Κι αυτό με συγχώρησε». Μα γιατί την είχε ερωτευτεί παράφορα το ίδιο…