Συνέντευξη: Ο Χρήστος Φασούλας μας παρουσιάζει το δέκατο βιβλίο του «Ερως Ανίκατε Τάχα»

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως «ανατρεπτικό συγγραφέα» στην Ελλάδα. Και, για μία ακόμα φορά -έστω και με δεκαετή καθυστέρηση- ό Χρήστος Φασούλας έρχεται σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης του χαρακτηρισμού, με το δέκατο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε διαδικτυακή αυτοέκδοση  από τη lulu.com. Η ανατροπή φαίνεται κιόλας από τον τίτλο: Έρως Ανίκατε Τάχα. Και όχι μόνο η ανατροπή. Διότι, για να παραφράσεις τον Σοφοκλή, πρέπει να διαθέτεις και θράσος. Πόσο μάλλον να τον σατιρίσεις. Θράσος με την καλή έννοια. Τη λογοτεχνική. «Μπα, δεν νομίζω ότι θα τολμούσα να σατιρίσω τον Σοφοκλή» λέει ο ίδιος. «Τον έρωτα σατιρίζω. Μέσα από την αφήγηση και τις συνεχείς παρεμβάσεις του ίδιου του θεού Έρωτα. Μέσα από τον αυτοσαρκασμό του. Και ο αυτοσαρκασμός στην ουσία λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Επιστρέφει με ασύλληπτη ταχύτητα σε όλους εμάς που έχουμε εξιδανικεύσει τον έρωτα, με αποτέλεσμα κάθε τόσο και λιγάκι να σπάμε τα μούτρα μας…»…

-Πρόκειται, δηλαδή, μια ιστορία καθαρά σατιρική; Χιουμοριστική;
«Όχι, κάθε άλλο. Η ιστορία, αυτή καθαυτή, είναι πολύ σοβαρή. Ερωτική. Ερωτικότατη»

-Κάτσε, μας μπέρδεψες τώρα…
«Λοιπόν, άκου πώς έχει το πράγμα… Στον πρόλογο, αυτοσυστήνεται ο ίδιος ο θεός Έρως. Ο οποίος μας λέει πως ό,τι ξέρουμε για κείνον δεν ισχύει. Και πως ο κόσμος είναι γεμάτος αταίριαστα ζευγάρια διότι απλούστατα ο ίδιος είναι κακός στα σπορ. Και ειδικά στην τοξοβολία. Και μας ενημερώνει ότι ένα συγκεκριμένο ζευγάρι αποτελεί τη μεγαλύτερη αποτυχία του, μιας και το κυνηγάει από καταβολής κόσμου, σε όλες του τις ζωές, και δεν έχει καταφέρει να το ταιριάξει ποτέ. Αλλά αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να πετύχει. Να πω κάπου εδώ, πως μπορεί όποιος επιθυμεί, να διαβάσει ολόκληρο τον πρόλογο στο https://bit.ly/40KFeHQ )».

-Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι ακολουθεί η σύγχρονη ιστορία του ζευγαριού;
«Ακριβώς. Μια ιστορία που εξελίσσεται στην Ελλάδα, στο Πήλιο και στην Αθήνα, κατά βάση. Ένα love story ανάμεσα σε έναν Αμερικανό και μια Ελληνίδα. Οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους νιώθουν μια ακατανίκητη, απόκοσμη έλξη, με την αίσθηση του déjà vu να είναι έντονη και διαρκής, με ατέλειωτους εφιάλτες, καθώς και με τις παρεμβάσεις κάποιων εφιαλτικών τύπων, που δίνουν στην υπόθεση και μια διάσταση θρίλερ. Όπως επίσης, φυσικά, και με τις συχνές παρεμβάσεις του θεού Έρωτα, με τα αιχμηρά σχόλιά του, που θυμίζουν περισσότερο τρολ παρά θεό του Ολύμπου».

-Στα βιβλία σου και λόγω δημοσιογραφίας βέβαια, που δεν κόβεται η συνήθεια, κάνεις αναφορές και σχολιασμούς στην επικαιρότητα. Να φανταστώ ότι δεν λείπουν ούτε από το τελευταίο σου βιβλίο, έτσι;
«Εννοείται. Υπάρχουν μέσα covid, Predator, #me_too, ο κοντός ο δικηγόρος (ονόματα δεν λέμε), ο Μπάμπης ο πιλότος και κάμποσα ακόμα…»

-Και ασφαλώς υπάρχει, όπως το συνηθίζεις, ανατροπή στο φινάλε;

«Υπάρχουν διαρκείς ανατροπές. Ωστόσο η τελική ανατροπή -που τη σκέφτηκα λίγο πριν το τέλος- με αιφνιδίασε και εμένα τον ίδιο…»

-Αν επιχειρούσαμε μια κατηγοριοποίηση, εσύ, σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατέτασσες την ιστορία σου; Αισθηματικό; Ερωτικό; Θρίλερ;  Ή κάτι άλλο;
«Κοίτα, δεν μ’ αρέσουν οι ταμπέλες. Αν τώρα επιμένεις σώνει και καλά, θα έλεγα ότι πρόκειται για ερωτική σάτιρα, με στοιχεία ερωτικού θρίλερ και αντιεπιστημονικής φαντασίας…»…

-Αντιεπιστημονικής;
«Εντελώς»

-Δηλαδή;
«Τι, δεν φτάνουν όσα έχω αραδιάσει μέχρι τώρα; Θεοί του Ολύμπου, μετενσαρκώσεις, deja vu και δεν συμμαζεύεται; Αν πω κι άλλα, θα κάνω spoiler».

-ΟΚ. Πάμε στα πιο πρακτικά. Γιατί διαδικτυακή αυτοέκδοση;
«Είχα τρεις προτάσεις από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Ωστόσο, έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια στον χώρο των εκδόσεων και έτσι είπα να δοκιμάσω κι εγώ την τύχη μου στον χώρο αυτό. Και διάλεξα τον συγκεκριμένο ιστότοπο διότι διαθέτει και ελληνικούς χαρακτήρες και στην έντυπη έκδοση, ενώ η Amazon έχει ελληνικά μόνο στα ebooks. Και εννοείται πως το εξέδωσα και στις δύο μορφές, και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική. Και μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής δεν πάει κι άσχημα. Θα το αφήσω στη Lulu για λίγο καιρό και μετά ενδεχομένως να αποδεχτώ μία από τις προτάσεις που έχω για να πάει και στα βιβλιοπωλεία».

-Και τώρα που δεν υπάρχει στα βιβλιοπωλεία, πού το βρίσκουμε;
«Τόσο το ebook όσο και την έντυπη έκδοση τα βρίσκετε εδώ: https://bit.ly/40l2go9 »

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του Χρήστου Φασούλα, «Έρως Ανίκατε Τάχα» εδώ: https://bit.ly/3yFCcYY