«Σκόιλ Ελικίκου» και «Μαξιλάρι» έρχονται στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Περίοδος ανοχής τέλος προς την κυβέρνηση, εξαιτίας του Κορωνοϊού, μετά την ιστορία με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με τα οποία γέλασε κι έκλαψε το Πανελλήνιο, για την κατάρτιση ύψους 600 ευρώ, για δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά. ειδικότητες. Η ιστορία αυτή, με τα «Σκόιλ Ελικίκου» και «του Μέτζη του Νεούκτη», που αποκαλύφθηκε μέσα στην εβδομάδα του Πάσχα, κατέστρεψε το μίνιμουμ συναίνεσης, που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση κι από την αξιωματική αντιπολίτευση κι από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, που βρέθηκαν κι αυτοί να μετρούν τις πληγές τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έτριβαν τα μάτια τους με τα καραγκιοζιλίκια, που συνέβησαν μέσω των ΚΕΚ ώστε να πάρουν το πολυπόθητο βοήθημα των 600 ευρώ. Έτσι μ΄ αυτήν την υπόθεση ξεκινά ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή, καθώς τα παράπονα πληθαίνουν, από επιστήμονες, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό ενώ κι άλλοι κλάδοι διαμαρτύρονται, πως ενώ υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση τους έδωσε ψίχουλα ή και τους ξέχασε. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη ή και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση πως ούτε λίγο ούτε πολύ οι επιστήμονες φταίνε γιατί διάλεξαν … λάθος ΚΕΚ. Το γεγονός καταδίκασαν και οι Έλληνες δικηγόροι, που έβγαλαν οργισμένη ανακοίνωση, για το θέμα κάνοντας λόγο για «μνημείο προχειρότητας» για απύθμενη εκμετάλλευση, από μέρους των ΚΕΚ αλλά κι από την ίδια την κυβέρνηση που άλλα τους έταξε κι άλλα είδαν.

«Μαϊμού κατάρτιση»

Όπως είπε προαναγγείλει με το τουίτ του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας  κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος». Πρόκειται ουσιαστικά για επανεκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία είχε δοκιμαστεί με το «Μένουμε Σπίτι», καθώς υπάρχουν μέτρα περιορισμού και στη Βουλή.  Παρότι βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν καταθέσει ερωτήσεις κυρίως ως προς τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση, τα οποία η αντιπολίτευση τα θεωρούσε ελλιπή,  αφού από παντού υγειονομικοί κατήγγειλαν ελλείψεις αλλά και του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, που είναι προ των πυλών. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ήδη εκτίμησε πως πάμε σε νέο θλιβερό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ 26% -31,6% κι έπεται συνέχεια.

Η ερώτηση Τσίπρα προς τον Μητσοτάκη

Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στο έπακρον την υγειονομική κρίση, τόσο για να περάσει αντιλαϊκά κι αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όσο και για να ευνοήσει ημετέρους με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που παρέχουν εκπαίδευση για κλάματα.  Ειδικότερα, στην ερώτηση, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή σημειώνει: «Από τα τέλη Φεβρουαρίου νομοθετείτε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για θέματα άσχετα με τα έκτακτα και κατεπείγοντα υγειονομικά ζητήματα, όπως τα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποφεύγοντας έτσι την πλήρη και έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου, αφενός να μην αναμετρηθείτε με το ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας κι αφετέρου να μην υποβληθείτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε σχέση με την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων. Η πρόσφατη, ωστόσο, υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης. Αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα, που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και  προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η Αριστεία και το «Σκόιλ Ελικικού»

«Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας. Πρώτα από όλα γιατί τους εξαιρέσατε από τη χρηματοδότηση των 800€ για την περίοδο Μαρτίου –Απριλίου, παρά τις αρχικές προσωπικές εξαγγελίες σας, δίνοντας τους μόνο αόριστες υποσχέσεις για τον Μάιο. Δεύτερον, διότι η στήριξή τους δεν ήταν επαρκής και δεν ήταν άμεση. Τους εμπλέξατε, χωρίς επιλογή τους, σε μια απρόσφορη, να δώσει λύση στο χρηματοδοτικό τους πρόβλημα, διαδικασία κατάρτισης, που προσιδιάζει στην προώθηση ανέργων στην αγορά εργασίας. Έκαναν Πάσχα, χωρίς να λάβουν καν τα 400€ της α΄ δόσης, ενώ το σύνολο των 600€ δεν ξέρει κανείς αν θα έχει δοθεί ακόμη και μετά τα μέσα και έως τα τέλη Ιουνίου, δηλ. τρεις ή και πλέον μήνες απ’ την έναρξη της κρίσης», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταρτίσει εμπροσθοβαρές σχέδιο, για να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, που κατέθεσε για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μη χάσει ο κόσμος το σπίτι του, εν μέσω της πανδημίας.  Η ιστορία με την κατάρτιση όμως, ενδέχεται να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα, καθώς πρόκειται για κοινοτικούς πόρους, στους οποίους προβλέπεται συγχρηματοδότηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει πως παρότι «ήταν δυνατή η απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, τελικά για λιγότερη στήριξη, επιβαρύνατε περισσότερο τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλ. περίπου κατά 80 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που, χωρίς λόγο, αντί να στηρίξουν τους επιστήμονες/ ελεύθερους επαγγελματίες, πηγαίνουν ασκόπως σε 399 ΚΕΚ και, ιδίως, σε 7 παρόχους πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, χωρίς καν να φροντίσετε να υπαχθούν σε έναν πλήρη, σοβαρό έλεγχο ποιότητας. Με αποτέλεσμα να βοά το πανελλήνιο από πλείστα παραδείγματα κακής και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι απευθύνονται σε επιστήμονες. Και το κρίσιμο ερώτημα στα χείλη της κοινής γνώμης, είναι ποιοι είναι εκείνοι που ευνοήσατε τόσο απροσχημάτιστα μέσα στην κρίση και για ποιόν λόγο».

Να εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί δόθηκαν τα χρήματα των επιστημόνων σε άλλα χέρια

Ο Αλέξης Τσίπρας με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση καλεί τον πρωθυπουργό να εξηγήσει, γιατί ενώ μπορούσαν να δοθούν απευθείας τα χρήματα και να στηριχθούν οικονομικά οι επιστήμονες 80 εκατομμύρια ευρώ, πήγαν σε άλλα χέρια κι εκείνοι έμειναν με 200 ευρώ λιγότερο, ενώ αναμένεται και τα υπόλοιπα κόμματα, να ζητήσουν  διευκρινίσεις.  Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να διευκρινίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί παρά τη γενική κατακραυγή, για τα κακής ποιότητας voucher, εξακολουθεί να εμπαίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να μην ακυρώνει τη συγκεκριμένη διαδικασία δίνοντας έκτακτη επιχορήγηση στους επιστήμονες. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρξαν λάθη σε συγκεκριμένα ΚΕΚ. Παρά ταύτα, πολιτικά στελέχη απ΄ όλα τα κόμματα κάνουν λόγο για φαρσοκωμωδία  και βάζουν στο στόχαστρο για το φιάσκο τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και σε δεύτερο πλάνο την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λόγω των ΙΕΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε τέτοια χρήση σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η Ελλάδα κλήθηκε να δώσει λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον κινδυνεύει εκτός από το να της ζητούν τα χρήματα πίσω, να φάει και πρόστιμο με ό, τι αυτό σημαίνει για τους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, που εκτός από τον εξευτελισμό των κακήν κακώς μεταφράσεων από τη google, κινδυνεύουν να βρεθούν και υπόλογοι.  

2 δισ. ευρώ η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 12 δισ. η Πορτογαλία

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, στην ίδια ερώτηση, καλεί, όμως την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να διευκρινίσει τι συνέβη με το «μαξιλάρι», για το οποίο ακούστηκαν πολλές εκδοχές αυτές τις μέρες, από διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Υπενθυμίζουμε πως άλλα στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν ότι δεν έχει πειραχτεί καθόλου άλλα είπαν, πως δεν έχει πειραχτεί το «μαλακό μαξιλάρι» κ.ά. κι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αλλά και του Άδωνη Γεωργιάδη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Χαρά Καφαντάρη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενώ πιο πριν δεν παραδέχονταν από την κυβέρνηση, ότι έχει υπάρξει μαξιλάρι, το οποίο σαφώς πληρώθηκε από τον ιδρώτα των Ελλήνων πολιτών, σήμερα φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 12-14 δις ευρώ. Το ζήτημα είναι πάντως, ότι η ελληνική οικονομία διολισθαίνει σε επικίνδυνους ρυθμούς και από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ενώ η Πορτογαλία έχει ίδιο περίπου μέγεθος με την Ελλάδα, πήρε πολλαπλάσιους πόρους, δηλαδή κοντά στα 12 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ελλάδα μόλις 2 δις ευρώ, κάνοντας λόγο για πανηγυρισμούς, μόνο για εσωτερική κατανάλωση.