7 τεράστια προβλήματα της επιστροφής στην κανονικότητα, η μάσκο – σύγχυση και η αψυχολόγητη απαγόρευση κυκλοφορίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Μπορεί πολλοί να χάρηκαν με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ό, τι μπαίνουμε σε φάση κανονικότητας αλλά πολλοί είναι και τρομαγμένοι, αφού δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν μετά τα όσα ειπώθηκαν και τα αντιφατικά μηνύματα. Το κόστος για μία εταιρία ή μια ατομική επιχείρηση ανεβαίνει, αφού πλέον πολλά μαγαζιά, ξενοδοχεία, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν σχολαστική καθαριότητα και προσαρμογές με τζάμια, αντισηπτικά, γάντια, ψεκασμούς, αλλαγές στη διαρρύθμιση κ.ά. Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προξενεί πως και γιατί μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση διαρρήγνυε τα ιμάτιά της κατά των μασκών, αλλά από χθες έγιναν απαραίτητες για τις μετακινήσεις μας κι απειλούνται οι πολίτες με πρόστιμο 150 ευρώ! Την ίδια στιγμή για γέλια και για κλάματα η κατάσταση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους πολίτες από τις 12 ως τις 6 το πρωί, ενώ μέχρις στιγμής ο κορωνοϊός μετρά στην Ελλάδα 139 νεκρούς και περίπου 135.000 μετρημένες χαμένες θέσεις εργασίας. Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει βαθμίδες και πισωγυρίσματα, κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, αφού επί της ουσίας οι πολίτες γυμνοί πηγαίνουν , έξω από μία καραντίνα, ενώ ούτε εμβόλιο έχει βρεθεί ούτε φάρμακο. Πρόκειται, για μία λήξη καραντίνας, για την οποία πολλοί έχουν αμφιβολίες, για το αν εξυπηρετεί σκοπιμότητες ή σε κάθε περίπτωση καταφέρνει να διαλύσει ό,τι θετικό πετύχαμε ως κυβέρνηση – αντιπολίτευση -κοινωνία το προηγούμενο διάστημα.

Η μάσκο- σύγχυση…

Επιπλέον η έντονη φημολογία για τις μάσκες και Λαρισαίο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είναι κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη, έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση κι ερωτηματικά, αφού μέχρι πρότινος κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η χρήση της μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική κι αφορούσε υγειονομικούς ή άτομα, που είχαν τη νόσο. Ανάλογα φαινόμενα σύγχυσης προκάλεσε κι η παρέμβαση Γιαμαρέλλου, η οποία ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ούτε τα γάντια είναι υποχρεωτικά. Έτσι, το αλαλούμ μεταξύ υγειονομικών αλλά κι η υπόθεση των μασκών, που δεν διευκρινίζεται ούτε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ούτε που να χρησιμοποιείται έχει δημιουργήσει νέα σύγχυση στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει εφόσον οι μάσκες είναι υποχρεωτικές να είναι και δωρεάν. Γεγονός είναι πάντως, ότι σε ερώτηση του ιατρικού συντάκτη, Μ.Κεφαλογιάννη, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ενόχλησή του, για το θέμα της μάσκας. Έτσι, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αφενός μεν στα παιδιά, που οι γονείς ή οι παππούδες που τα φυλούν έχουν ευαισθησία ή υποκείμενα νοσήματα, αφετέρου δυσθυμία προκαλεί πως ενώ τόσον καιρό κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν για τις αδυναμίες της χρήσης μάσκας, η οποία ξαφνικά έγινε απαραίτητη για τις μετακινήσεις μας κι αφορά σε πρόστιμο 150 ευρώ. «Δεν μπορεί τη μία μέρα τα παιδιά να μεταφέρουν ιικό φορτίο και την άλλη μέρα να μην πειράζει να πάνε σχολείο». «Δεν μπορεί να κάνουν μάθημα τα παιδιά υπό αυτούς τους όρους για την Γ΄ Λυκείου και να κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσει κάποιο τη ζωή του αλλά και να μπουν σε καραντίνα όλα τα παιδιά μιας τάξης και να μη μπορούν να δώσουν εξετάσεις», μας εξηγούσε εκπαιδευτικός.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι, τα τεράστια προβλήματα

Τα προβλήματα είναι πολλά και παρότι υπήρξε κάποιο πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης ουδόλως έπεισε πως ό, τι κατάφερε τόσον καιρό η ελληνική κοινωνία, δεν κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ.

1.ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Τεράστια προβλήματα υπάρχουν με τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, σε ό, τι αφορά στην αποπληρωμή επιταγών. Ήδη ακόμη και μερικοί από την κυβέρνηση προτείνουν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα, για να μην καταρρεύσει η οικονομία, αφού αναμένεται τσουνάμι πέτσινων επιταγών. Το γεγονός αυτό επισημαίνουν και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Θεσσαλονικιός, Στράτος Σιμόπουλος αλλά κι εκπρόσωποι από τη μείζονα κι ελάσσονα αντιπολίτευση. Ο Στράτος Σιμόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να μην «κοκκινίσουν» κι άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν δώσει επιταγές, αλλά αδυνατούν να τις πληρώσουν μέσα στην κρίση. Επίκαιρη ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά της Μαγνησίας έκανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, νομοθετικές αλλαγές και μέτρα επί τα βελτίω για την ενίσχυση επαγγελματιών, εμπόρων μικρών επιχειρηματιών ζήτησαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Δράμας, Θ. Ξανθόπουλο, αφού εισακούγοντας τα παράπονα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δράμας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως η πλειοψηφία των καταστημάτων έβαλε λουκέτο είτε λόγω της πολιτείας είτε οικειοθελώς λόγω αναδουλειάς, αφού ακόμη κι ανοιχτά καταστήματα έχουν χάσει το 80% του τζίρου. Οι έμποροι της Δράμας διαμαρτύρονται κιόλας γιατί όπως λένε τα μικρά μαγαζιά έκλεισαν, αλλά μεγάλες μονάδες σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτές καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

2.ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ –ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Αγωνία επικρατεί για το τι θα αποφασιστεί ως προς τις μεταφορές, αφού η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα κι έχει χάσει μέχρι στιγμής την κολώνα της. Το θέμα είναι πολυσύνθετο, γιατί άλλες χώρες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον COVID-19 κι άλλες λιγότερο, επομένως υπάρχει ζήτημα και σε παγκόσμια κλίμακα και σε ευρωπαϊκή και στην εθνική. Άλλες χώρες έχουν κλείσει ήδη τα σύνορά τους, όπως και η Ελλάδα ενώ η Ιταλία αναμένεται για πολύ καιρό, να μείνει εκτός τουρισμού. Φόβοι εκφράζονται και για αλλεπάλληλες πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών, ενώ και εδώ είναι ζήτημα, αν θα ξαναλειτουργήσουν με ποιους όρους, με πόση απόσταση και τι κόστος παρότι υπήρξε κινητικότητα από τους ευρωβουλευτές, που ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για τις αεροπορικές εταιρίες.

3.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ακόμη και μεγάλες δομές και κέντρα διασκέδασης στη Μύκονο δεν πρόκειται ν΄ ανοίξουν ενώ στη Σαντορίνη, οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι, που μίλησαν στο spotlightpost.com χτυπούν καμπανάκια κινδύνου. Πράγμα, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν όλα αλλάξουν προς το καλύτερο, κινδυνεύει να χαθεί όχι η μισή αλλά ολόκληρη η σεζόν. Με τα νέα μέτρα πολλοί μικρομεσαίοι ξενοδόχοι προσανατολίζονται να μην ανοίξουν καθόλου τα ξενοδοχεία τους, φοβούμενοι πως δεν θα είναι βιώσιμοι. Κι όταν λέμε πολλοί εννοούμε πάνω από το 30-40% των Ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού, που έχουν εποχιακά ξενοδοχεία και φοβούνται ότι σε περίπτωση καραντίνας στα νησιά, επειδή δεν υπάρχουν ΜΕΘ, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, για να καλύψουν τυχόν έξοδα καραντίνας. Έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι τα έσοδα του τουρισμού τα ήθελε το ελληνικό κράτος αλλά για να φτιάξει υποδομές υγείας ακόμη και στις τουριστικές περιοχές τα ξεχνούσε. Αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό και στον επισιτισμό, οικογένειες ολόκληρες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Ερωτηματικό επικρατεί για τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα αλλά και για τα καταστήματα επισιτισμού, που δούλευαν με τουρίστες, αφού προς το παρόν επίκειται άνοιγμα προς τα έξω αλλά με πολλή γραφειοκρατία κι ένα κατεβατό από τεχνικές λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα ουκ ολίγες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ως προς το κομμάτι του τουρισμού, ενώ ορισμένες περιοχές που δούλευαν με Ιταλούς τουρίστες είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες. Έτσι ενώ τα μέτρα για τα μαγαζιά επισιτισμού είναι δρακόντεια τα μέτρα για τα σχολεία δεν είναι. Τα νησιά, που οι τοπικές οικονομίες ήταν υπερ-εκτεθειμένες στον τουρισμό κινδυνεύουν με το πιο μεγάλο χαστούκι.

4. ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Εν τω μεταξύ, σε ορισμένα νησιά, που το κόστος κατοικίας ήταν πολύ μεγάλο, αυτό αποδεικνύεται μπούμερανγκ, για τους ίδιους τους κατοίκους, όπως συνέβη με τη Σαντορίνη, όπου έχουν αποχωρήσει αρκετοί από τους γιατρούς, που στελέχωναν το Κέντρο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος λόγος ήταν πως δεν τα έβγαζαν πέρα με το κόστος ζωής, όπως συνέβη και με τους εκπαιδευτικούς, που δεν δέχονταν να διοριστούν, γιατί με τον μισθό, που έπαιρναν δεν μπορούσαν ν΄ ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις. Το θέμα των μασκών, των γαντιών, των αντισηπτικών, ειδικά για μικρά εμπορικά κρίνεται υψηλό και ήδη όσα μαγαζιά λειτούργησαν take away κ.ά. είδαν όχι μόνο τους τζίρους να μειώνονται αλλά και υψηλό κόστος για τα υγειονομικά μέτρα.

5.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μεγάλη αγωνία επικρατεί σε ό, τι αφορά στους γονείς, που τα παιδιά τους δίνουν εξετάσεις για την Γ΄ Λυκείου, αφού άργησε πολύ να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων. Κι έτσι ενώ τα παιδιά θα πηγαίνουν για μάθημα εκ περιτροπής η έννοια της τάξης και της συνέχειας θα είναι ασαφής. Δεδομένου πως πολλά σχολεία υποφέρουν από την έλλειψη καθαριστριών ζητούμενο είναι τι θα γίνεται με τις απολυμάνσεις και πως θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα, μέσα στη ζέστη, ενώ είναι γνωστό πως πολλά σχολεία δεν διαθέτουν καν μηχανήματα ψύξης. Επιπλέον, πως τα παιδιά θ΄ ανταποκριθούν στα νέα μέτρα, αφού για να κάνουν μάθημα, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μάσκες.  Υπάρχουν γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο υπό αυτές τις συνθήκες φοβούμενοι ότι αυτό αποτελεί υγειονομική βόμβα για την οικογένεια. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο για τα παιδιά του δημοτικού κι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Στη γειτονική Ιταλία, πάντως, που θρήνησε τόσα θύματα, τα σχολεία αναφέρεται πως θ΄ ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

6.ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Το θέμα των εκκλησιών είχε φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφενός γιατί ξιφουλκούσε διαρκώς στα δεξιά της ο Κυριάκος Βελόπουλος αφετέρου γιατί το πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο έντονο από τις διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών παραγόντων, πως ακολουθεί δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι σε Χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ιδιαίτερη ήταν η ενόχληση της ιεροσύνης,  με αποτέλεσμα, λίγο προτού ανακοινωθούν τα μέτρα, κάποιοι ιερωμένοι να έχουν πάρει την πρωτοβουλία να μαζέψουν ηλεκτρονικά υπογραφές για να ξανανοίξουν οι εκκλησίες, σε ομάδες στο viber. Έτσι, αρχίζει να υπάρχει μία εξισορρόπηση εκκλησίας – κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ήταν στο κόκκινο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί βουλευτές να δέχονται διαρκώς παράπονα στα γραφεία τους.

7.ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τα 150 εκ. ευρώ, από πλευράς Βορίδη και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε ορισμένα προϊόντα, δεν έχουν ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους αγρότες, που λένε, πως τους μοίρασε από τα …μοιρασμένα, δηλαδή από λεφτά, που ήταν να δοθούν. Επανειλημμένα γίνονται συσκέψεις, για το θέμα της αγροτικής παραγωγής από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Σταύρο Αραχωβίτη, αφού τα παράπονα στον αγροτικό χώρο και κυρίως στον κτηνοτροφικό περισσεύουν και με βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών κ.ά. Τα μέτρα δεν φτάνουν και καθώς φαίνεται αδίκως χτυπούν το καμπανάκι κι οι πρώην υπουργοί  Γιώργος Καρασμάνης και ο άλλοτε αναπληρωτής Μάξιμος Χαρακόπουλος. Από παντού οι αγρότες αισθάνονται πως είναι στη γωνία και κυρίως οι κτηνοτρόφοι. Τα μέτρα, που έχουν παρθεί δεν αποδίδουν και βοοτρόφοι και κρέατος και γαλακτοπαραγωγής είναι σε βέρτιγκο ενώ οι πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι ρίχνουν το ανάθεμα στον Άδωνη Γεωργιάδη, για το γεγονός ότι με τις ενέργειές του και τους λόγους του πριν το Πάσχα, οδήγησε την τιμή του αρνιού ήταν σε κατάρρευση, ενώ οι ζωοτροφές έχουν πάρει την ανηφόρα. Ο τουρισμός συμπαρασύρει  ως τσουνάμι και την αγροτική οικονομία, που έδινε προϊόντα σε μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, για το ξενοδοχειακό πρωινό ή ακόμη και σε ό, τι αφορά κηπευτικά. Ήδη κάποιοι μιλούν για χωματερές κηπευτικών στην Κρήτη.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο κλάδος υπέστη αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω υψηλού δανεισμού των μεγάλων του κλάδου, κατάρρευσης τιμών, συγχωνεύσεων κ.ά. Παρόλα αυτά το ελληνικό ψάρι, είναι το πιο σημαντικό ζωικό προϊόν μας στις εξαγωγές, μαζί με τις οστρακοκαλλιέργειες. Κατεξοχήν λόγω της κατάστασης στη γειτονική Ιταλία, που απορροφούσε τη μερίδα του λέοντος η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή. Σε κατάρρευση κι η ελεύθερη αλιεία, για τον παραγωγό, αφού η τιμή για τον καταναλωτή, ο οποίος δεν δούλεψε το προηγούμενο διάστημα ήταν απαγορευτική. Αν φανταστούμε ότι οι τιμές και το 2018 παρουσίασαν πτωτική πορεία και για τα δύο είδη – λαβράκι και τσιπούρα -σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση δια της υφυπουργού , Φωτεινής Αραμπατζή προσπάθησε να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση στο ψάρι, όμως, είναι αλήθεια πως τα μηνύματα δεν είναι καλά. Τα προηγούμενα χρόνια, η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,53€/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 1,5%, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 4,97€/κιλό μειωμένη σχεδόν κατά 6%. Η κατανάλωση στην Ε.Ε. καλύπτεται κατά 9% από την υδατοκαλλιέργεια, 29% από την αλιεία και 62% από εισαγωγές από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 58% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε. Το ζήτημα απασχόλησε τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, που είχε συνομιλίες με παραγωγούς και κατεξοχήν με ψαράδες, αφού οι παραγωγοί είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παρότι έχει κάποια θετικά σημεία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον χρόνο, που πρέπει να γνωμοδοτήσει μία υπηρεσία, ώστε να πάρει άδεια μία εταιρία, για να λειτουργήσει ή όχι, περιέχει μεγάλες ασάφειες, πολλά θολά σημεία, που μπορούν ν΄ ανοίξουν πληγές  κι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διόλου τυχαίο, πως εναντίον του σχεδίου έχει ξεσηκωθεί σχεδόν το σύνολο περιβαλλοντικών φορέων ότι πάει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, αποφεύγοντας όμως τις δικλείδες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενώ η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη τον κάλεσε επανειλημμένα να το αποσύρει. Έτσι, η κυβέρνηση εν μέσω κορωνοϊού κάλεσε τελικά τους φορείς όχι όλους – κι άκουσε τα εξ αμάξης, ο Κωστής Χατζηδάκης, παρότι υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεών του κυρίως ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ενέργειες, που έπρεπε να έχουν γίνει, εμμένοντας σταθερά στην απολιγνιτοποίηση και στην αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες.