Συγκλονίζει τις ΗΠΑ: Η εξαφάνιση παιδιών και η αδιάφορη μανούλα που γλένταγε στην Χαβάη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Την λένε Λόρι Βάλλοου, ήταν πρώην εστεμμένη καλλονή Μις Τέξας, μετα καλοπαντρεμένη, με οικογένεια και ένα ωραίο σπίτι, απ αυτά τα αμερικάνικα, με τα πολλά δωμάτια, τον πίσω κήπο με γκαζόν και υπερυψωμένη πισίνα και την αποθήκη – ξενώνα για τους φίλους. Τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, την αποκαλούν «η μαμά του Αϊντάχο» και έχει γίνει το επίκεντρο μιας υπόθεσης τριών θανάτων, δυο εξαφανισμένων παιδιών -των παιδιών της- που μάλλον δεν ζουν πια, ενώ η ίδια δεν νοιάστηκε, ούτε  βοήθησε τις αρχές για να εντοπίσει ο 7χρονος γιος και η 17χρονη κόρη της.

Ενώ τα παιδιά εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και η ίδια έλεγε ψέματα στην αστυνομία, η «μαμά του Αϊντάχο», παντρεύτηκε και έκανε ειδυλλιακό μήνα  του μέλιτος, στη Χαβάη! Η Αμερική συγκλονίζεται και ψάχνει ακόμα τι απέγιναν τα δυο παιδιά, μιας αν όχι αποδεδειγμένα εγκληματικής, τότε, σίγουρα αδιάφορης μάνας, που όποιον γνώριζε, πολύ βολικά, πέθαινε…

Μια σχέση, ένα διαζύγιο και η Δευτέρα Παρουσία!

Όλα ξεκίνησαν με μια σχέση! Ο συγγραφέας και θρησκευτικός ηγέτης μιας μικρής ομάδας διαδικτυακών πιστών, ο Τσαντ Ντέιμπελλ και η Λόρι Βάλλοου, παντρεμένη, μητέρα και καλλονή, φαίνεται πεπεισμένη για την αλήθεια των θρησκευτικών ιδεών και των κειμένων του. Η γνωριμία τους ήδη, καταγράφεται απ 5 Δεκεμβρίου 2018, όπου και οι δύο ασχολούνται ένθερμα, με την ιδέα εκείνου και την ομάδα του, που αποκαλείται «Προετοιμασία ενός Λαού». Δημιουργούν μια εταιρεία πολυμέσων, που θα φιλοξενούσε διαλέξεις και βίντεο επικεντρωμένα στο να βοηθήσουν στην προετοιμασία των ανθρώπων αυτής της γης για τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, που πιστεύουν, ε, ότι όπου να ναι έρχεται. Λίγους μήνες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, ο τότε σύζυγος της Λόρι, ο Τσάρλς Βάλλοου, κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, διεκδικώντας την επιμέλεια του υιοθετημένου γιου τους, μιας και όπως ισχυριζόταν, η μητέρα έχει ακραίες θρησκευτικές απόψεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγιή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του αγοριού. Υποστήριζε ότι η Λόρι ήταν πεπεισμένη πως ο  Θεός της είχε αναθέσει να βοηθήσει στο έργο της ανάληψης 144.000 καλών πιστών, κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, που θα πραγματοποιούταν τον Ιούλιο του 2020 και ότι αν ο τότε σύζυγος της, έμπαινε εμπόδιο στην αποστολή της, δε θα δίσταζε να τον δολοφονήσει!

Ο πρώτος θάνατος: μια εκτέλεση, τάχα, σε αυτοάμυνα

Ο Τσαρλς μετακόμισε και δεν είχε σχέσεις με την Λόρι, πάρα μόνος όσο όριζε δικαστικά η λήξη του γάμου τους. Ήθελε να βλέπει τα παιδιά, τον Τζέι Τζέι και την Ταϊλί. Στις 11 Ιουλίου του 2019, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον αδερφό της Λόρι, τον Αλεξ Κόξο, οποίος επικαλέστηκε φιλονικία και αυτοάμυνα. Δήλωσε πως ο πρώην γαμπρός του είχε φτάσει στο σπίτι όπου μέσα βρίσκονταν η Λόρι και τα δύο παιδιά, απειλητικός και αγριεμένος και αναγκάστηκε να τον πυροβολήσει για τους προστατεύσει. Ο Αλεξ Κόξο δεν καταδικάστηκε!

Πως η μαμά ξεφορτώνεται τον σκύλο – φύλακα του αυτιστικού Τζέι Τζέι αλλάζει σχολεία και κόβει επαφές απ όλους

Μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Τσαρλς με τα παιδιά τους μέσα στο σπίτι, η Λόρι καλεί τον Νίαλ Μέστας, απ τον οποίο είχαν πάρει ένα εκπαιδευμένο ένα σκυλί, βοηθό για τον Τζέι Τζέι, ο οποίος έχει αυτισμό, και του ζητά να το πάρει πίσω. Ο Μέστας παραξενεύεται και δηλώνει σε φίλους του, πως μετά το θάνατο του πατέρα, το παιδί θα χρειαζόταν τον σκύλο πιο πολύ από ποτέ. Λέγοντας, στη Λόρι πως θα είναι τραυματικός και αυτός ο αποχωρισμός για το παιδί, εκείνη του απαντά ότι η οικογένεια μετακομίζει στο Αϊντάχο. Η αδελφή του σκοτωμένου Τσαρλς, ρωτά συνεχώς για το πως είναι τα παιδιά και σε τι κατάσταση ψυχολογική βρίσκονται, όπου η ενοχλημένη Λόρι, απαντά νευριασμένα πως «καλύτερα να τα βάλει σε ένα αυτοκίνητο και να τα ρίξει στο γκρεμό»! Η Λόρι στις 5 Σεπτεμβρίου, στέλνει στο ειδικό σχολείο του Τζέι Τζέι, mail με το οποίο ανακοινώνει, πως ο γιος της δεν θα ανανεώσει εγγραφή, γιατί η οικογένεια έπρεπε να «μετακομίσει γρήγορα», επειδή, εκείνη είχε βρει δουλειά εκτός πολιτείας. Γράφει το παιδί σε νέο σχολείο, στο δημοτικό σχολείο Κένεντυ, στο Ρίξμπουργκ του Αϊντάχο, κοντά στο σπίτι του Τσαντ Ντέιμπελ!

Τα χαμένα παιδιά…

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Τζέι Τζέι δεν έχει πάει στο σχολείο και ενώ, είναι τα 17α γενέθλια της Τάιλι, εκείνη δεν μπαίνει καθολου στους λογαριασμούς της στα social media, ούτε απαντά σε ευχές. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Κόλμπι Ράιαν, στέλνει συνεχώς μηνύματα και την καλεί στο κινητό της. Σε κάποια μηνύματα απαντά πολύ παράξενα και μετα σιωπά για πάντα. Τα παιδιά δεν εμφανίζονται σε συγγενείς, στον παππού και στη γιαγιά, σε φίλους, στα σχολεία. Όμως, ακόμη, κανείς, δεν υποψιάζεται πως έχει χαθεί κάθε τους ίχνος…

Ο δεύτερος θάνατος: η γυναίκα εκείνου, πεθαίνει στον ύπνο της!

Στις 19 Οκτωβρίου, ο συγγραφέας και θρησκευτικός οραματιστής Τσαντ Ντέιμπελ, αναφέρει το θάνατο της συζύγου του, της Τάμμυ, λέγοντας ότι είχε πέσει για ύπνο με έντονο βήχα και δεν ξύπνησε ποτέ! Ο θάνατος θεωρείται ότι προήλθε από «φυσικά αίτια», και δεν διατάσσεται έρευνα και αυτοψία. Όσο περνούν οι μέρες, όμως, και τα δυο παιδιά έχουν εξαφανιστεί, ενώ η Λόρι και ο Τσαντ, φαίνεται πια, πως έχουν δεσμό, η αστυνομία αρχίζει να θεωρεί ύποπτο και το θάνατο της Τάμμυ. Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, μετά το θάνατο της Τάμμυ, η Λόρι και ο Τσαντ μένουν πια μαζί, οι δύο τους μόνον χωρίς οικογένειες. Σε όσους τους ρωτούσαν, πότε έλεγαν πως η κόρη της Λόρι είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν τον πατέρα της και σε άλλους πως δεν είχε ποτέ της, καθόλου παιδιά.

Ο πλούσιος, ρομαντικός γάμος στην εξωτική Χαβάη

Τέσσερις μήνες μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του συζύγου της Λόρι, του Τσαρλς και δύο, μόλις, εβδομάδες μετά τον μυστηριώδη θάνατο της Τάμμυ, της συζύγου του Τσαντ, οι δυο τους, παντρεύτηκαν! Ο γάμος τους έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2019 στο ειδυλλιακό Καουάι στη Χαβάη! Με εικόνες στα social media, πάρτι στην παραλία, σαμπάνιες, το ζευγάρι ζει ένα αξέχαστο καλοκαίρι μες στην καρδιά του αμερικανικού χειμώνα, για δύο… Για δύο; Που είναι τα παιδιά;

Η γιαγιά και ο παππούς, η αστυνομία, τα ψέματα της μαμάς, η αιφνίδια φυγή της

Στις 26 Νοεμβρίου του 2019, η γιαγιά και ο παππούς του Τζέι Τζέι, οι Κέι και Λάρι Γούτκοκ καταγγέλλουν στην  αστυνομία του Ρίξμπουργκ, στο Αϊντάχο, πως δεν έχουν δει τα εγγόνια τους, από τις αρχές Σεπτέμβριου, ούτε έχουν τηλεφωνηθεί, ούτε έχουν μάθει νέα τους. Η αστυνομία θεωρεί τα παιδιά εξαφανισμένα και αρχίζει έρευνα, ενώ ο παππούς και η γιαγιά προσφέρουν ανταμοιβή 20.000 δολάρια, για όποιον δώσει πληροφορίες για το που βρίσκονται ή τι απέγιναν τα εγγόνια τους. Η αστυνομία εντείνει τις έρευνες για τον εντοπισμό των παιδιών, ειδικά όταν ρωτώντας την μητέρα, την Λόρι εκείνη ισχυρίζεται πως ο Τζέι Τζέι φιλοξενείται σε έναν φίλο του, στο προηγούμενη περιοχή που ζούσαν, στην Αριζόνα. Η αστυνομία αποκαλύπτει πως φίλος δεν υπάρχει και πως η μητέρα είπε ψέματα και βγάζει ένταλμα έρευνας στις 27 Νοεμβρίου, για το σπίτι του νιόπαντρου, τόσο ερωτευμένου και μαυρισμένου από τον ήλιο της Χαβάη, ζευγαριού. Ανακαλύπτουν πως η Λορι και ο Τζαντ έχουν εγκαταλείψει βιαστικά το  σπίτι και έχουν φύγει από την περιοχή. Βγάζουν ανακοίνωση πως η ζωή των παιδιών κινδυνεύει σοβαρά και καταζητούν τους δυο φυγάδες, ενώ η μητέρα κατηγορείται για άρνηση συνεργασίας και παραπλάνηση της έρευνας. 

Τρίτος θάνατος: ο αδελφός πεθαίνει στην μπανιέρα του

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, τριτώνουν οι θάνατοι, με τον  αδερφό της Λόρι, τον Αλεξ Κόξο, που είχε πυροβολήσει τον Τσαρλς, να βρίσκεται νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του, από την μόλις 12 ημερών σύζυγό του. Και αυτή η αιτία θανάτου είναι αδιευκρίνιστη, αλλά πλέον η αστυνομία, δεν μπορεί να την θεωρήσει ως «φυσικά αίτια». Διατάζεται νεκροψία και αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Παρακαλώντας για παιδιά και με όλη την Αμερική να ψάχνει

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, είναι πλέον φανερό πως τα παιδιά, έχουν εξαφανιστεί δια παντός. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Ταϊλίν και ετεροθαλής του Τζέι Τζέι, ο Κόλμπι Ράιαν, γράφει ένα βίντεο για 7 λεπτά στο YouTube, κάνοντας έκλειση στη μαμά του να επιστρέψει με ασφάλεια τα αγνοούμενα παιδιά και να τερματίσει την αβεβαιότητα για όλους. Πολύ φορτισμένα της απευθύνει πως: «Ξέρω πως γνωρίζεις μαμά, ποιο είναι το σωστό και ξέρω ότι έχεις μια υπέροχη καρδιά. Πρεπει να σταματήσει η αγωνία για τα παιδιά, για σένα, για όλους μας. Είναι καιρός να κάνεις το σωστό»

Με κρησφύγετο στο Παράδεισο

Και ενώ στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, όλοι ψάχνουν απελπισμένα τα δυο παιδιά, εκτός απ τη μάνα τους, οι αστυνομικές αρχές την εντοπίζουν, μαζί με τον Τσαντ στο Κάουα, στη Χαβάη, στα δεξιά, όπου η τοπική αστυνομία λέει ότι το ζευγάρι παραμένει εκεί για αρκετή αλλά αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο. Η αστυνομία του Ρίξμπουργκ, ζητά τα δύο αγνοούμενα παιδιά, τα οποία όμως κανείς δεν έχει δει μαζί με το ζευγάρι, στη Χαβάη. Η Λόρι διαβεβαιώνει πως τα παιδιά ήταν πάντα, μαζί της, στη Χαβάη. Υποχρεώνεται με δικαστική απόφαση, να παραδώσει τα δύο παιδιά στην αστυνομία ή στις αρχές πρόνοιας παιδιών στο Αϊντάχο, εντός πέντε ημερών. Η προθεσμία περνάει χωρίς να εμφανιστούν τα παιδιά και χωρίς να μαθευτεί τίποτα για την τύχη τους.

Η σύλληψη της μανούλας

Στις 20 Φεβρουαρίου, η αστυνομία της Χαβάη, συλλαμβάνει την Λόρι με την κατηγορία της κακομεταχείρισης για την εξαφάνιση και την μη υποστήριξη των εξαρτώμενων παιδιών της, του 7χρονου Τζέι Τζέι Βάλλοου και της 17χρονης Τάιλι Ράϊαν.  Κατηγορείται ακόμη για απόκρυψη στοιχείων, αντίσταση κατά της αρχής, παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας, παραπλάνηση  αξιωματικών, περιφρόνηση δικαστηρίου, εκούσια ανυπακοή της δικαστικής διαδικασίας ή της διαταγής και πιθανής εμπλοκής σε εγκληματικές πράξεις. Η εγγύηση της ορίζεται σε 5 εκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται να δικαστεί στο δικαστήριο στις 2 Μαρτίου για να αντιμετωπίσει την έκδοση στο Αϊντάχο, όπου ο εισαγγελέας της εκεί, εξέδωσε ένταλμα μετά την άρνηση της να επιστρέψει τα παιδιά -ή έστω να τα εμφανίσει. Στις 26 Φεβρουαρίου, η κατηγορουμένη ζητά μείωση της εγγύησης. Απορρίπτεται. Ζητά να δικαστεί στην Χαβάη. Και αυτό απορρίπτεται. Θα επιστρέψει στο Αϊντάχο για να αντιμετωπίσει τον νόμο και όλους εκείνους που αγαπούν και ανησυχούν για τα παιδιά, τα παιδιά της!

Ο Τσαντ λέει ότι τα παιδιά είναι ασφαλή

Ο χήρος αλλά νιόπαντρος, συγγραφέας και θρησκευτικός οραματιστής, Τσαντ δηλώνει, βιαστικά και κοιτώντας χαμηλά, στις κάμερες που παρακολουθούν, κάθε στιγμή, την υπόθεση, πως ¨τα παιδιά είναι ασφαλή». Ναι, αλλά που; Γιατί δεν εμφανίζονται; Γιατί δε λέει η σύζυγος του, η μητέρα τους που είναι; Στη βροχή ερωτήσεων των δημοσιογράφων εκείνος αρνιέται να δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Τσάντ φέρεται να λέει και στους γείτονές του στη Χαβάη, ότι τα παιδιά είναι ασφαλή. Η υπόθεση έχει περάσει πια στο FBI, που στις αρχές Μαρτίου,  κυκλοφορεί σε όλη την Αμερική, πρόσφατες φωτογραφίες των παιδιών. Οι χαμογελαστές πόζες των παιδιών είχαν τραβηχτεί στις 8 Σεπτεμβρίου του 2019, δείχνουν την Τάιλι Ράιαν και τον Τζέι Τζέι Βάλοου στο Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστοουν, κατά τη διάρκεια μιας ημερήσιας εκδρομής. Ήταν και η τελευταία φορά που τα είδαν!

… και κανένα ίχνος απ τα παιδιά ακόμα!

Η εγγύηση της Λόρι μειώνεται στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Η δικηγόρος της Λόρι, Εντουίνα Ιλκοξ, ζήτησε ποσό εγγύησης τα 50.000 δολάρια, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα, ούτε είναι ύποπτη φυγής.  Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα, τονίζοντας πως η κατηγορούμενη έχει ήδη αψηφήσει εντολές για την επιβολή του νόμου. Τα δυο παιδιά εξακολουθούν να είναι εξαφανισμένα και κανείς να μη ξέρει που βρίσκονται, σε τι κατάσταση και τι απέγιναν…