Οι αρχές της Καινούργιου, ο Chris Hansen και η τηλεθέατρια που περιμένει να της φτιάξει την ζωή, ο ψυχολόγος… Γκουντάρας!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

 «Πάσαν γλώσσα βασάνιζε» – Αριστοφάνης

Είναι αυτό, το εύκολης ανάγνωσης και κλισέ, λαϊκής ψυχολογίας ένθετο στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, όπου τηλεθέατριες -κυρίως- τηλεφωνούν, αυθορμήτως για να πάρουν συμβουλές ζωής απ την παρουσιάστρια, την κ. Μεϊμαρίδη, τον Γρηγόρη Γκουντάρα και την Χρύσλα Γεωργακοπούλου! Παλιό το κόλπο για ενίσχυσή των εκπομπών, με το ριαλιτέ ένθετο των βασάνων δια τηλεφώνου! Και οι μη έχοντες μάστερ στην ψυχολογία, αλλά χρισμένοι συμβουλάτορες από τον σκηνοθέτη, την παραγωγή, τον καναλάχρη και την διεύθυνση παρουσιαστές και συμπαρουσιαστές του πάνελ, έχουν άποψη και αλάνθαστες λύσεις για όλες και για όλα.

Μια τηλεθέατρια, την οποία, ουδείς προφανώς απ την δημοσιογραφική ομάδα ρώτησε τι θέλει να πει, για να μη θίγουν τα «πιστεύω» και οι αρχές της κυρίας Καινούργιου, κάνει μια αφήγηση γεμάτη αυταρέσκεια που δεν έδειχνε να χρειάζεται και καμία συμβουλή μιλώντας για σύζυγο και απαιτητικό εραστή, απ αυτά τα αφηγήματα που ερεθίζουν την φαντασία των υπολοίπων τηελεθατριών ενώ ετοιμάζουν μεσημεριανό, ή ξεσκονίζουν τις πλαφονιέρες, για το «κοίτα βρε παιδί μου, τι γινεται στον κόσμο»! Η τηλεθεάτρια λέει ότι μένει έγκυος απ τον εραστή και άραγε τι έκανε απορούν οι με κοντινό πλάνο, συντελεστές: «Τι έκανα; Του έριξα μία κλωτσιά, έριξα και το παιδί και συνέχισα τη ζωή μου». Η κυρία Καινούργιου πολύ ενοχλημένη, μιλά, ενώ όλο δυσαρέσκεια «ντους -ντους» κάνουν εμφατικά ηχητικά στην ένταση της. «Σας παρακαλώ κυρία μου, τέτοια πράγματα εγώ δε θέλω, να κλείσουμε την κυρία. Όχι, όχι, όχι, όχι. Εδώ έχουμε πει, δε ρίχνουμε παιδιά, δεν υιοθετούμε τέτοιες απόψεις», λέει η άψογα ντυμένη, βαμμένη, χτενισμένη, στολισμένη στα όρια της τελειότητας, αλλά τόσο σοβαρή και με αρχές, απλή παρουσιάστρια. Ένα θέμα, απ αυτά που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία, σαν αυτό τον αμβλώσεων, περνάει πριν τις διαφημίσεις για αποτριχωτικά και την παρουσίαση των σαγιονάρων που θα ναι στη μόδα το καλοκαίρι, μόνο και μόνο, για να αδράξει νούμερα απ την επικαιρότητα του και να αναδείξει το κοινωνικά αυστηρό, παραδοσιακό και παλαιών αρχών προφίλ της παρουσιάστριας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά! Όπως να μιλήσουμε για εκείνους που κάναν την προσυνέντευξη και δεν έλαβαν υπόψιν τους, τις αρχές της παρουσιάστριας. Να τονίσουμε την ευκολία, την προχειρότητα, την επιπολαιότητα, την επικινδυνότητα που σοβαρά θέματα έρχονται στο δημόσιο λόγο σε εκπομπές σαν αυτή. Θα μπορούσαμε και να ζητήσουμε για να απαντηθούν οι ενστάσεις όσων αμφιβάλουν -όχι εμείς, φυσικά- για την αυθεντικότητα των τηλεφωνημάτων, όπου θα ταν καρά γελοίο το θέαμα να τηλεφωνεί συνεργάτης απ τα γραφεία και να θίγονται οι αρχές της Καινούργιου στο πλατό, να δοθούν τα στοιχεία για τις πραγματικές κλίσεις αυτών των τηλεθατριών που καλούν για να τους διορθώσει τις ζωές ο Γκουντάρας!

Όμως, δε θα μπούμε στον κόπο ούτε ανάλυσης, ούτε σπατάλης λέξεων για την ανάδειξη του γελοίου και του επικινδύνου του πράγματος. Η τηλεόραση σε όλο τον πλανήτη το κάνει αυτό! Σκίζει στις τηλεθεάσεις το «How to catch a predator», σκληρό ριάλιτι με τον Chris Hansen και να παγιδεύει και να ξεσκεπάζει παιδεραστές, με την αστυνομία να τους συλλαμβάνει στο τέλος του επεισοδίου. Ναι, τα κίνητρα είναι ποταπά! Η υψηλή τηλεθέαση είναι το ζητούμενο και εικόνες από ότι πιο αποτρόπαιο συμβαίνει, που θα κάνουν και τον Αμερικανό τηλεθεατή να αναλογιστεί «κοίτα βρε παιδί μου, τι γινεται στον κόσμο», αλλά με αλήθεια, με υπαρκτά πρόσωπα, με χειροπιαστά αποτελέσματα, με ειδικούς, με μπατζετ τεράστιο, με επαγγελματίες στην εκπομπή και όχι αυτοχρισμένους παντογνώστες! Και ούτε με θέματα που διχάζουν κοινωνίες και αντιμετωπίζονται με την ίδια ευκολία, με την οποία θα πει η κυρία Καινούργιου, πόσο την αδίκησε η Ρούλα Κορομηλά και πόσο κατατρεγμένη είναι απ το σύστημα, το οποίο της έχει δώσει εκπομπή πέντε μέρες την εβδομάδα!   

To απόσπασμα από την στήλη FROM USA WITH LOVE της Αλεξάνδρας Τσόλκα, βρίσκεται στο περιοδικό DOWN TOWN Greece, που κυκλοφορεί κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στα περίπτερα