Ω! Πόσα σκάνδαλα για μια, μοναχική βασίλισσα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Η βασίλισσα Ελισσάβετ η Β, έβαζε την εικόνα της μοναρχίας πάνω από όλα και όλους και έτσι αντιμετώπισε στη μεγάλη, πλούσια, γεμάτη χλιδή και δόξα ζωή της, μια σειρά από σκάνδαλα, προσωπικές δυστυχίες, διαλυμένους γάμους, ζωές σε συντρίμμια και παθιασμένους, συνήθως ατυχείς έρωτες. Μα ένας τέτοιος, άλλωστε την έφερε, εκείνη, που δεν ήταν γεννημένη για να βασιλεύσει, στο θρόνο. Ήταν  το παράφορο πάθος που έκανε τον θείο της, τον Εδουάρδο Η να αποποιηθεί του στέμματος της Αγγλίας, για να παντρευτεί τη διαζευγμένη, κοινή θνητή, Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον.

Ο γάμος της βασίλισσας με έναν γαμπρό που κανείς δεν ήθελε και οι εξωσυζυγικές του σχέσεις

Η Ελισσάβετ ως βασίλισσα, πια, είναι και η αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που απαγορεύει να παντρεύονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, διαζευγμένα άτομα. Θα σταθεί πάντα αυστηρή στο θέμα των γάμων, αλλά όχι στο δικό της. Γνωρίζει τον Φίλιππο, τρίτο εξάδελφο της, σε ηλικία μόλις 13 ετών, στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ. Τον ερωτεύτηκε παθιασμένα. Η βασιλική οικογένεια και κυρίως η μητέρα της, δεν τον ήθελαν. Δεν είχε βασίλειο! Ο πατέρας του είχε καταδικαστεί από την Ελλάδα ως υπαίτιος της Μικρασιάτικης καταστροφής. Είχε παρατήσει την οικογένεια του και ζούσε αλκοολικός, με την ερωμένη του, στην γαλλική Ριβιέρα.  Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας, είχε διαγνωσθεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ήταν σε ψυχιατρική κλινική στην Ελβετίας, με γιατρό τον Σιγκμουντ Φρόιντ. Και οι τρείς αδελφές του; Ω! Εκείνες ήταν ένθερμες οπαδοί του Ναζισμού και μάλιστα στο στενό περιβάλλον του Χίτλερ. Η Ελισάβετ δεν υπάκουσε. Ο Φίλιππος χρίσθηκε Δούκας του Εδιμβούργου και παντρευτήκαν. Στα πρώτα χρόνια του καθόλου ρόδινου γάμου και όσο η βασίλισσα κυοφορούσε τα δυο της πρώτα παιδιά, ο σύζυγος της, αποκτά φήμη ως γλεντζές, που διασκέδαζε με γυμνές χορεύτριες και αλκοόλ σε ιδιωτικά κλαμπ, με αστέρες όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν. Άπειρες οι φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις.

Η ηθοποιός Άννα Μάσεϊ , η καλλονή του Χόλυγουντ Μέρλ Όμπερον, η συγγραφέας Δάφνη Ντι Μοριέ, η κόμισσα του Γουεστμόλεντ, Τζέιν. Με την εξαδέλφη της βασίλισσας, την ωραία πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, λέγεται πως είχαν σχέση για 20 χρόνια. Ακόμη, η ηθοποιός Πατ Κίρκγουντ, της οποίας τα πόδια τη δεκαετία του ’40, είχαν χαρακτηριστεί το όγδοο θαύμα του κόσμου.  Μεγάλη κρίση στο βασιλικό ζευγάρι φέρνει η Πένι Μπραμπούρν που επισκέπτονταν έναν ξελογιασμένο Φίλιππο στο βασιλικό γιοτ «Britannia». Η βασίλισσα νιώθοντας προδομένη θέλησε να πάρει διαζύγιο. Οι σύμβουλοι της θεωρήσαν απαράδεκτη μια τέτοια πράξη, με ολέθριες συνέπειες. Τελικά η Ελισσάβετ ζητά από  τον Φίλιππο να σταματήσει κάθε σχέση  και να φύγει για μια μεγάλη περιοδεία στην μακρινές χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Τριάντα χρόνια αργότερα, Πενι και Φίλλιπος έκαναν ιππασία και περνούσαν Σαββατοκύριακα μαζί, πηγαίναν βόλτες στις τεράστιες εκτάσεις της βασίλισσας, ζωγράφιζαν τοπία και συναντιόντουσαν στο εξοχικό ανάκτορο στο Νόρφολκ. Η Ελισάβετ δεν ήταν ποτέ εκεί!

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο εμποδισμένος της έρωτας

Το ίδιο ανεκτική δεν ήταν η Ελισάβετ με την ερωτική ζωή της μικρότερης αδελφής της, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Σε ηλικία 21 ετών εκείνη  ερωτεύτηκε τον κατά 16 χρόνια μεγαλύτερό της και παντρεμένο, έχοντας μάλιστα και δύο παιδιά, σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ, άνθρωπο του περιβάλλοντος του πατέρα της. Εκείνος χωρίζει. Η Ελισάβετ, πρώτα βασίλισσα και μετά αδελφή, δεν δίνει την έγκριση της για γάμο. Της ανακοινώνει πως θα χάσει τον τίτλο της, θα τεθεί εκτός γραμμής διαδοχής, θα στερηθεί τον μισθό της και θα πρέπει να μετακομίσει όχι απλώς εκτός του Παλατιού αλλά και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Η Μαργαρίτα βγάζει επίσημη ανακοίνωση. «Ακολουθώ τις επιταγές της Εκκλησίας της Αγγλίας που κατακρίνει το διαζύγιο και θα συνεχίσω το καθήκον μου απέναντι στην Κοινοπολιτεία ως πριγκίπισσα. Όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο». Το Παλάτι έστειλε τον αξιωματικό με μετάθεση στη βρετανική πρεσβεία του Βρυξελλών. Η ίδια έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Ξενυχτούσε, κάπνιζε χωρίς μέτρο και πνίγοταν σε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ. Όταν μαθαίνει πως ο αξιωματικός της παραβαίνει τον όρκο τους να μην παντρευτούν άλλους, σπασμωδικά, προχωρεί σε γάμο με τον φωτογράφο της βασιλικής αυλής Αντονι Αρμστρονγκ-Τζόουνς. Κατά τη διάρκεια του γάμου, συνάπτει πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις. Σκανδαλώδης όμως θεωρήθηκε ο δεσμός της με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της Ρόντι Λιουέλιν. Χώρισε και ήταν με εκείνον για μια 8ετία. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών με τη πικρία πως δεν έκανε στη ζωή της αυτό που πραγματικά ήθελε.

Η πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγος με το παιδί εκτός γάμου και τα μεγάλα ψέματα

Η κόρη της Ελισάβετ, η Άννα είχε μια έντονη ερωτική ζωή, που παρακολούθησε ανελλιπώς ο βρετανικός τύπος. Αναμεσά στις σχέσεις της, ήταν και ο πρώτος σύζυγος της Καμίλλα, σημερινής βασιλικής συζύγου. Αποποιούμενη τη θέση της στη διαδοχή παντρεύτηκε μετα από τρελό έρωτα, ένα κοινό θνητό, τον Μαρκ Φίλιπς, που είχε γνωρίσει ως μέλος του βασιλικού προσωπικού. Μια δασκάλα από τη Νέα Ζηλανδία δήλωσε πως διατηρούσε μακροχρόνια σχέση και είχε παιδί από τον Φίλιπς. Στην εκνευρισμένη διάψευσή του, του ζητήθηκε τεστ DNA. Ο πριγκιπικός σύζυγος έλεγε ψέματα! Το παιδί στη Νέα Ζηλανδία ήταν δικό του! Αμέσως μετα την έκδοση του διαζυγίου της, η Άννα ανακοίνωσε το νέο της γάμο, με επίσης μη γαλαζοαίματο, τον ολυμπιακό ιππέα Τίμοθι Λόρενς.

Όχι, ο Κάρολος δεν θα παντρευτεί αυτή που θέλει

Η βασίλισσα Ελισάβετ ως μητέρα, φαίνεται να έβαλε εικόνα της μοναρχίας πάνω από την ευτυχία του Κάρολου. Το ότι ήταν τρελά ερωτευμένος με την Καμίλλα, που ήταν διαζευγμένη άρα ακατάλληλη για σύζυγος βασιλιά, δεν την εμπόδισε να διάλεξε ως καταλληλότερη για σύζυγο του τη μεγάλη κόρη των αριστοκρατών Σπένσερ, την Σάρα. Ήταν όμως, ετοιμόλογη και με αυθάδικο χιούμορ, για αυτό και προτίμησε την νεότερη Νταϊάνα. Ενα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο  Κάρολος ζήτησε από τη μητέρα του να δεχτεί επιτέλους την παρουσία της αιωνίως αγαπημένης του Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς στη ζωή του. Εκείνη απάντησε πως δεν ήθελε «καμία σχέση» με «αυτή την άγρια γυναίκα». Ο Κάρολος παράκουσε τις επιθυμίες της.

Η Νταϊάνα του λαού

Η βασίλισσα καθυστερημένα  πήρε θέση και απευθύνθηκε στο βρετανικό κοινό για το τραγικού θάνατο της πριγκίπισσάς Νταϊάνα, που σόκαρε ολόκληρη την υφήλιο. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο. Θεωρίες συνομωσίας εξυφάνθηκαν και απλώθηκαν παντού. Ο θεσμός κλονίστηκε. Ο γάμος του Κάρολου και της Νταϊάνα ήταν απ την αρχή καταδικασμένος. Εκείνη είναι δημοφιλής και ξέρει πως εκείνος είναι ερωτευμένη με άλλη. Υποφέρει από διατροφικές διαταραχές και έχει οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας. Τελικά και ενώ η βασίλισσα της ζητά να υπομείνει σιωπηλά, αρχίζει να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με διάφορους άντρες, κάποιες μάλιστα εντός του πλατιού. Δίνει συνέντευξη που αποκαλύπτει το ερωτικό τρίγωνο. Τολμηρές της τηλεφωνικές συνομιλίες διαρρέουν στα μέσα. Το ίδιο γινεται με τον Κάρολο και την Καμίλλα που οι περιγραφές του σημερινού βασιλιά, για το που θέλει να βρίσκεται μόνιμα και ως τι, στο σώμα της, δίνουν, τροφή παγκόσμια, για αστεία. Όταν Νταϊάνα βρει τραγικό τέλος με τον εραστή της Ντόντι, στο Παρίσι, θα είναι ο Κάρολος, που πάντα ζήλευε την δημοφιλία της, ο οποίος θα επιμείνει στη βασίλισσα για να έχει μια πριγκηπική κηδεία η Νταϊάνα.  

Ο Αντριου, η ζωηρή Σάρα και η παιδεραστία

Η Ελισάβετ είδε και τον αγαπημένο της γιο, τον πρίγκιπα Άντριου, να χωρίζει από την εκρηκτική αριστοκράτισσα Σάρα Φέργκιουσον. Η Φέργκι, ενώ ήταν παντρεμένη, είχε συλληφθεί από παπαράτσι, τόπλες με τα δάχτυλα των ποδιών της να πιπιλίζονται από έναν πλούσιο Αμερικανό επιχειρηματία, τον Τζον Μπράιαν, δίπλα στην πισίνα μιας γαλλικής βίλας. Απτόητη θα γράψει βιβλία για τη ζωή της στο παλάτι, που θα κάνουν έξαλλη την βασίλισσα, η οποία, όμως, θα μείνει σιωπηλή στο σκάνδαλο παιδεραστίας στο οποίο μπλέκεται ο Δούκας της Υόρκης. Η φιλιά του με τον Τζέφρι Έπσταϊν  και η  καταδίκη εκείνου για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, ανάγκασαν τον Άντριου να παραιτηθεί από τον ρόλο του πρεσβευτή της Βρετανίας. Η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Γκιουφρέι θα καταγγέλλει πως αναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα όταν ήταν ανήλικη και θα τον μηνύσει. Μετά την αυτοκτονία Έπσταϊν στη φυλακή ο Άντριου έδωσε μια καταστροφική συνέντευξη στο BBC, όπου έπεσε σε αντιφάσεις, μετά την οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα βασιλικά καθήκοντα. Του αφαιρέθηκαν και οι στρατιωτικοί τίτλοι, όπως και ο τίτλος «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα». Με 12 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να έδωσε η ιδιά η Ελισάβετ, η μήνυση διευθετήθηκε και η δημόσια κατακραυγή που θα ξεσήκωνε μια δίκη, απομακρύνθηκε.

Τελευταία πίκρα: Ο Χάρι και η Μέγκαν

Την ίδια στιγμή η βασίλισσα είχε να αντιμετωπίσει και το θέμα του Χάρι! Ο μικρότερος γιος της Νταϊάνα, ήταν γνωστό πως κάπνιζε κάνναβη, μεθούσε ανήλικος σε παμπ, τσακώνονταν με παπαράτσι και είχε δημιουργήσει σκάνδαλο όταν ντύθηκε αξιωματικός των Ναζί σε ένα πάρτι μασκέ. Έγινε όμως πολύ αγαπητός όταν παντρεύτηκε την Αφροαμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, σε έναν γάμο, που χαιρετίστηκε ως η αυγή μιας νέας σύγχρονης μοναρχίας. Αμ δε! Το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι παραιτούταν από τους βασιλικούς ρόλους, μετακόμισε στο Λος Άντζελες και εξαπέλυσε μια καταστροφική επίθεση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Έδωσαν και συνέντευξη, που η βασίλισσα μισούσε όσο και τα διαζύγια, στη Όπρα, όπου δήλωσαν ότι δέχθηκαν ρατσισμό, με τη Μέγκαν να ισχυρίζεται ότι είχε ωθηθεί στα όρια της αυτοκτονίας! Ο Χάρι ανέφερε επίσης ότι ο πατέρας του, Κάρολος, και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Γουίλιαμ, ήταν παγιδευμένοι λόγω του βασιλικού καθεστώτος. Κάπου εδώ, ελλείψει χρόνου θα πρεπει να τελειώσουμε, συνοπτικά, το θέμα των σκανδάλων στα πλαίσια της βρετανικής μοναρχίας, όχι με ένα «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αλλά με ένα ζωή σε μας και ο Θεός να συγχωρεί την βασίλισσα…