Ο Γιώργος Πράτανος μιλά για την έκδοση του βιβλίου του «Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός» στις ΗΠΑ απ τις εκδόσεις BLACK ROSE

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός είναι ένα από τα βιβλία των τελευταίων ετών που έμεινε ανεξίτηλο στους Έλληνες αναγνώστες που το διάβασαν. Οι περιπετειώδεις δέκα ημέρες που μεσολάβησαν από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη έως την ταφή του αποτυπώθηκαν από τον Γιώργο Πράτανο με αριστοτεχνική γραφή, ευρηματική πλοκή, διασταύρωση όλων των ιστορικών γεγονότων και εκμετάλλευση των συγκυριών προς εξυπηρέτηση της μυθιστοριογραφίας. Το βιβλίο που κέντρισε το ενδιαφέρον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που κάλεσε τον συγγραφέα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα έχουν τη χαρά να το απολαύσουν και οι αλλοδαποί βιβλιοφάγοι, καθώς ο εκδοτικός οίκος Black Rose εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου που σκοπεύει να το εκδώσει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021. Εντοπίσαμε στην Αθήνα τον Γιώργο Πράτανο και του ζητήσαμε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

-Πού σε πετυχαίνουμε σήμερα κύριε Πράτανε;

«Είμαι κλεισμένος στο σπίτι μου, τηρώντας ευλαβικά την καραντίνα. Ολοκληρώνω το δεύτερο μυθιστόρημά μου, που δεν θα έχει καμία σχέση με τον Ανεπιθύμητο Νεκρό. Πρόκειται για μια ιστορία για το πώς οι πεποιθήσεις μπορούν να καταστρέψουν έναν άνθρωπο, πως η εξουσία και το κυνήγι της αλλοιώνει το χαρακτήρα, πώς τα μυθεύματα μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο σε μια παραληρηματική συμπεριφορά και τέλος, το ποιόν κάποιων ανθρώπων που βρίσκονται στα κέντρα της εξουσίας».

-Η είδηση πως το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ χαροποίησε ιδιαίτερα τους ομογενείς στις ΗΠΑ… Θα ήθελες να μας πεις πώς φτάσαμε εδώ;

«Φυσικά! Η Νίκη Σταύρου, η κληρονόμος των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη, βαφτισιμιά και θετή εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη, ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το έργο της μετάφρασης. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, οπότε στη συνέχεια βρέθηκε ο ατζέντης -απαραίτητος για να εκδοθεί κανείς στις ΗΠΑ, που θα κινούσε τα νήματα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβα ένα μήνυμα από τον εκδότη του εκδοτικού Black Rose, Reagan Rothe, με το οποίο με πληροφορούσε για το ενδιαφέρον του εκδοτικού και την πρόθεσή του να εκδώσει το βιβλίο στις ΗΠΑ και να πάρει τα δικαιώματα για κάποιες αγγλόφωνες χώρες (Αγγλία, Καναδά). Μου ζήτησε πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση να περιμένω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα μου έστελνε το συμβόλαιο. Αυτά που μου πρότεινε και η πίστη του για το βιβλίο ήταν αρκετά για να με πείσουν…».

-Έχει μπει δηλαδή στον προγραμματισμό του εκδοτικού η ημερομηνία έκδοσης;

«Ναι, φυσικά! Θα εκδοθεί στις 19 Αυγούστου του 2021. Απλά δεν γνωρίζω ακόμη αν ο τίτλος θα είναι Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός (The Unwanted Dead) ή κάποιος άλλος».

-Θα γίνουν παρουσιάσεις στις ΗΠΑ; Σκοπεύετε να έρθετε;

«Φυσικά και το επιθυμώ! Θα ήθελα να βρεθώ όπου χτυπάει η καρδιά της ομογένειας στην Αμερική. Μην ξεχνάτε πως και ο Καζαντζάκης αυτοεξορίστηκε, έζησε για πολλά χρόνια της ζωής του εκτός χώρας, έχοντας πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού του τη γενέτειρά του, την Κρήτη, την οποία και ανέφερε σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη».

-Σε ποιες πόλεις θα θέλατε να βρεθείτε;

«Προσωπικά θα ήθελα να τις επισκεφθώ όλες. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια βλέπουμε…».

-Πώς βιώνετε όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν στον πλανήτη;

«Με όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία γίνεται. Η σύνεση, η εγκράτεια και η αυτοκυριαρχία βοηθούν πάντοτε. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας προσπάθησα να βελτιωθώ σε τομείς που μου αρέσουν: Έτσι παρακολούθησα σεμινάρια Πολιτικών Επιστημών του Χάρβαρντ, ένα άλλο σεμινάριο για Δημοσιογραφική Γραφή στα Αγγλικά του Καποδιστριακού κι ένα ακόμη σεμινάριο Φιλοσοφίας. Πλέον, στο δεύτερο κύμα, ολοκληρώνω το δεύτερο μυθιστόρημά μου, ενώ έχω γράψει και ένα βιβλίο γύρω από την Αυτοβελτίωση με άξονα τη ζωή του Καζαντζάκη, που ακόμη δεν έχει βρει εκδοτικό οίκο».

-Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες αυτή τη δύσκολη εποχή;

«Να είναι ψύχραιμοι, αν και δεν είναι γνώρισμα που μας χαρακτηρίζει. Να μένουν ασφαλείς στο σπίτι, να διαβάζουν, να επικοινωνούν… Να ακολουθούν ό, τι αγαπούν και να μην χάνουν το χρόνο τους μισώντας. Το μίσος είναι η απόλυτη σπατάλη του δώρου της ζωής».