Κορώνα Ιός: Η σοβαρότητα της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη και γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ – ΜΑΡΙΑ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ

Όσο καιρό «παίζει» το θέμα Covid 19 απέφυγα να τοποθετηθώ θεωρώντας ότι όλοι καταλαβαίνουμε το κοινό καλό και θα πράξουμε τα δέοντα. Καλείσαι να τοποθετηθείς όμως όταν το πρόβλημα σου χτυπά την πόρτα. Για μία ακόμη φορά όμως η Ελληνική υπεργνώση επί παντός επιστητού που θεωρεί μαγκιά το να μην ακολουθεί τις κρατικές οδηγίες ίσως να δημιουργήσει καταστάσεις που κανείς δεν φαντάζεται και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Δεν είναι τρελοί οι γείτονες μας οι Ιταλοί που με απαράμιλλη ψυχραιμία χειρίζονται από την αρχή την υπόθεση. Παρόλες όμως τις προφυλάξεις που πάρθηκαν η έκταση του υιού ξεπέρασε τις προβλέψεις και η χώρα βρίσκεται πλέον στο σύνολο της καραντίνα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές ότι οι γιατροί πλέον αποφασίζουν ποιον θα σώσουν γιατί δεν μπορούν να τους σώσουν όλους…… Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η κατάσταση των νοσοκομείων τους είναι καλύτερη από ότι των δικών μας και όμως εμείς επιμένουμε στο ότι είμαστε αθάνατοι.

Η βουλευτής κα Ράπτη μπορεί να έχει τα οικονομικά μέσα  για να μεταφερθεί σε καλό νοσοκομείο αν νοσήσει – που το απευχόμαστε, η κυρία στην απέναντι οικοδομή, όμως δεν τα έχει!

Δυσάρεστα εξέπληξε πολλούς η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου Ελλάδος καθώς επίσης και η υποστήριξη αυτής στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αξίζει να αναφερθεί  και η ανάρτηση της βουλευτή της ΝΔ Έλενας  Ράπτη η οποία μας ενημέρωσε ότι κοινώνησε… Παίρνοντας στον λαιμό της κόσμο και κοσμάκη που θα πράξει το ίδιο… Η βουλευτής μπορεί να έχει τα οικονομικά μέσα  για να μεταφερθεί σε καλό νοσοκομείο αν νοσήσει – που το απευχόμαστε, η κυρία στην απέναντι οικοδομή, όμως δεν τα έχει.  Από την άλλη η κρατική επιτροπή υγείας διαφωνεί με την απόφαση αλλά δεν τολμά να τα βάλει με το κράτος του Θεού. Βρισκόμαστε στο 2020 και καμία κυβέρνηση – ούτε αυτή της αριστεράς του Σύριζα δεν τόλμησε να κάνει σαφή τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να πεθάνουν δεκάδες; Να εξαπατηθούν άλλοι τόσοι; Γιατί αυτό συμβαίνει όταν εμφανίζονται προϊόντα στους τηλεοπτικούς δέκτες που υπόσχονται ανοσία ή γιατρειά!

Στο Ιράν νεκροί 44 άτομα από το αλκοόλ ως φάρμακο για τον κορώνα ιό, στην Ινδία κάνουν μπάνιο σε περιττώματα αγελάδων και στην Ελλάδα διαφημίσεις για σκευάσματα ανοσίας!

Ήδη στο Ιράν πέθαναν 44 άτομα επειδή θεώρησαν ότι το αλκοόλ θα τους σώσει  ενώ έχουν γίνει viral φωτογραφίες με Ινδούς που κάνουν μπάνιο σε περιττώματα αγελάδων γιατί έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.. Άλλο αυτό θα πείτε! Όχι δεν είναι κάτι άλλο. Είναι ακριβώς το ίδιο και θα παραμείνει έτσι όταν δεν υπάρχει καμία απόδοση ευθυνών, αρχίζοντας από τους Πυργιώτες που βολτάρουν ανενόχλητοι γράφοντας στα παλαιά υποδήματα τους την καραντίνα μέχρι όσους καλούν τον κόσμο να μην παίρνει προφυλάξεις για τον υιό. Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της πίστης αλλά σοβαρότατο και κατεπείγον ζήτημα εθνικής υγείας.

Η Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης απαγορεύει ακόμη και τον ασπασμό σταυρού και εικόνων

Στην γειτονιά μας τώρα  στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανάμεσα στα άλλα απαγόρευσε τον ασπασμό του σταυρού και των εικόνων. Άλλη είναι η θρησκεία εδώ ή απλά έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος; Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής: «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στον Χριστό, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 (κορονοϊός) παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε φόβο, άγχος και γνήσια ανησυχία. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι φόβοι κανενός δεν πρέπει να απορριφθούν άκριτα. Ήδη, θρησκευτικά σώματα ανταποκρίνονται με παρόμοιους τρόπους, αλλά τρόπους που δεν είναι απαραίτητα συνεπείς. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιστούς, αυτή η ανακοίνωση έχει σκοπό να μας καθοδηγήσει και να μας ενημερώσει όλους. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει μαζί μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην κατεστραμμένη φύση του έκπτωτου κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας…»…

Οι ηλικιωμένοι να μη πηγαίνουν στην εκκλησία και οι κληρικοί να πλένουν σχολαστικά τα χέρια και να απολυμαίνουν χώρος και ιερή σκευή

«…Σε μια κρίση σαν αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Αγία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά το ίδιο το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Η ακολούθηση των βασικών βημάτων της καλής υγείας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης. Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.). Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας την παρακολούθηση εκκλησιαστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο, να αποφεύγουν να έρθουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης). Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινή προφύλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος: Διότι ο Θεός δεν μας έχει προκαλέσει για οργή, αλλά για να επιτύχουμε τη σωτηρία μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε για μας, έτσι ώστε είτε ξυπνήσουμε είτε κοιμηθούμε, να μπορούμε να ζήσουμε μαζί Του. Συνεπώς, ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο και χτίζετε το ένα πάνω στο άλλο, ακριβώς όπως κάνετε. Με πατρικές προσευχές και την ευλογία του Χριστού, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος».

Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους κληρικούς:

1) Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς, ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στην Εκκλησία.

2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις λειτουργίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).

3) Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς, είτε με χειραψία, είτε με εναγκαλισμό.

4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας ο σεβασμός στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση.

5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργική ή Γραφή δεν θα φυλάσσεται στις θήκες. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.

6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρον από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από την εκκλησία. Την Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά βαμβακάκια.

8) Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί όπως συνήθως.

9) Στις τελετές, ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”) θα γίνεται μέσω υπόκλισης τους ενός στον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει το “Kiss of Peace”, θα αποφύγουν την επαφή με το να υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.

10) Μετά από κάθε λειτουργία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και επιφάνειες να καθαρίζονται προσεκτικά.

Τα σχολεία στη Νέα Υόρκη θα κλείνουν για 24 ώρες, αν υπάρχει κρούσμα,  μιας και υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που σιτίζονται μόνο από τα γεύματα των σχολείων

Σε ότι αφορά το κλείσιμο των σχολείων υπάρχει μία κατηγορία γονέων που το ζητάει να γίνει άμεσα, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του υιού, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι είναι σαν να προσπαθούν να σταματήσουν τον αέρα και ότι τα σχολεία θα κλείσουν αλλά μόνο για 24 ώρες αν θα υπάρξει μαθητής που θα είναι θετικός στον υιό, για να γίνει αποτελεσματικός καθαρισμός  μιας και υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που σιτίζονται μόνο από τα γεύματα των σχολείων. Ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο ανέφερε ότι γίνονται καθημερινοί έλεγχοι μέσω των τεστ και καθαρίζονται συνέχεια όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πολλές εκδηλώσεις ιδιωτικές και δημόσιες ακυρώνονται και ημέρα με την ημέρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε αν θα γίνει η παρέλαση για την ημέρα γιορτής του St. Patrick στις 17 Μαρτίου αλλά και η Ομογενειακή παρέλαση για την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 29 Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο.

Η Αυγή Μαρία Ατματζίδου είναι Πρόεδρος του Mykonos Multimedia Festival και Good will Ambassador του European Youth Award. Έχει Diploma in Digital Marketing, Bachelor in Mass Communication  and Media Arts, Master in Interactive Multimedia, Master in Psychoanalysis and Consulting και είναι PhD candidate in Film and Television. Έχει γράψει, διασκευάσει, σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή σε 12 καλλιτεχνικές παραγωγές και έχει υπάρξει δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα και ιστοσελίδες. Τα τελευταία χρόνια μένει στη Νέα Υόρκη και αγωνίζεται για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού αλλά και για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.