Ω! Κατερίνα Γκαγκάκη, δεν θα πεις εσύ, πότε θα το τελειώσουμε, αλλά το ΕΣΡ, η ΕΣΗΕΑ και οι γυναικείες ενώσεις!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΌΛΚΑ

Η πανάθλια στιγμή των χυδαίων αστεϊσμών την εκπομπή του ΣΚΑΪ, με τον παρουσιαστή και τους συνεργάτες του στον αέρα, Δημήτρη Παπανότα, Κατερίνα Γκαγκάκη, Κατερίνα Τσολάκη και μια άλλη κυρία, σιωπηλή και ξανθιά που δεν γνωρίζουμε το όνομα της, είναι γνωστή. Θεωρούμε ρυπαρό ακόμη και να επαναλάβουμε τις ατάκες που προκάλεσαν κακαρίσματα και ξεκαρδίσματα για την ασέλγεια σε μια νεαρή γυναίκα, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου όπου μελετούσε.

Και ναι, εκφράστηκαν διαμαρτυρίες, έγιναν καταγγελίες, γράφτηκαν δριμύτατες κριτικές, εκφράστηκε δυσφορία και αγανάκτηση απ το διαδίκτυο! Μαζί με τις έγκυες που μπαίνουν τις βάρκες για να μη τις βρει ο όλμος κατακούτελα της Σταματίνας Τσιμιτσιλή, πράγμα που δεν κάνουν οι Ελληνίδες αν δεν έχουν εξασφαλίσει ιδιωτικό για το παιδί, το χιουμοράκι του Τάσου Αρνιακού για το πως μας έρχονται οι άνεμοι σαν του πρόσφυγες, ανήκει αυτή η στιγμή στις πλέον κακές στιγμές της τηλεόρασης. Μιας τηλεόρασης στα χειρότερα της, που δείχνοντας την ένδυα της, την κοινωνική απομόνωση της και μια νοοτροπία, πως αφού τα μισθουλακια πέφτουν, συνεντεύξεις ζητιούνται, εξωφυλλακια σε ότι έχει απομείνει σε περιοδικό γίνονται, αγαπητοί στα αφεντικά παραμένουν και τη δουλίτσα τους την κάνουν, ε, πως να έχουν επαφή με έναν κόσμο εκτός μικρόκοσμου αδιάφορης διασημότητας;

Οι γυναίκες της εκπομπής, βιάστηκαν να συνταχθούν με τη πλάκα της καφρίλας και να γελάσουν όσο πιο δυνατά μπορούν, ώστε να κερδίσουν πλάνο παραπάνω και να αρεστές στον άνδρα, σπουδαίο εκπομπάρχη

Και φυσικά και δεν θα νοιαζόταν κανείς αν δεν υπήρχε, ευτυχώς την συγκεκριμένη περίπτωση το διαδίκτυο, να εκφραστεί η βοή λαού, οργή θεού! Για μια συγνώμη την άλλη μέρα που δεν εκφράστηκε ακριβώς και δεν έδειξε και ειλικρινής, όχι μόνο απ το παρουσιαστή, τον ίδιο τον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά και τις κυρίες, προπάντων αυτές, που συμμετέχουν στην εκπομπή τόσο εμπρός, όσο και πίσω από τις κάμερες! Όταν στην Αμερική, παντοδύναμοι παραγωγοί, τεραστίου βεληνεκούς σταρ, εκ βαραθρώνονται και εξαφανίζονται, περνώντας δικαστήρια και καταδικαζόμενοι ύστερα απ την τεράστια κινητοποίηση του M2, αυτές οι κυρίες, οι ταξιδεμένες κιόλας, δεν είχαν την ευαισθησία να μη συμμετέχουν σ αυτό το παιδαριώδες, ανάλγητο, κακόγουστο, ανόητο χιούμορ, αλλά δεν είχαν και την εξυπνάδα να τηρήσουν καν τα προσχήματα, αναλογιζόμενες τη διεθνή κατάσταση και τον αγώνα των υπολοίπων γυναικών. Είναι αυτές που βιάστηκαν να συνταχθούν με τη πλάκα της καφρίλας και να γελάσουν όσο πιο δυνατά μπορούν, ώστε να κερδίσουν πλάνο παραπάνω και να αρεστές στον άνδρα, σπουδαίο εκπομπάρχη! Είναι αυτές, που στολισμένες, χτενισμένες, καλοβαμμένες, καθισμένες στα σκαμπό τους με ωραία κοντινά πάνα, καλοφωτισμένα, δεν σκέφτηκαν πόσα έχουν δει να συμβαίνουν αν όχι στις ίδιες, στις διπλανές του σε έναν χώρο, που η παρενόχληση, η ασέλγεια, η προσβολή για το φύλο είναι δεδομένα! Ίσως η ματαιοδοξία του γυαλιού να κερδίζει αυτήν, την ίδια την αξιοπρέπεια! Γελώντας με τα ανδρικά, χοντροκομμένα, αστεία, τα ικανά οποιοδήποτε άνθρωπο να τον κάνουν να ντροπιαστεί, αυτές γυναίκες, που μάλιστα η μια τους, η κυρία Γκαγκάκη, στο παρελθόν και όταν ήταν της μόδας, είχε δηλώσει πως είχε πέσει η ίδια θύμα  σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό της χώρο και μάλιστα παραπάνω από από μια φορές, ήταν πια ένα θέαμα όχι ντροπής, αλλά αξιοθρήνητο! Και όταν την άλλη μέρα, δεν είχαν καν το θάρρος της ειλικρινούς συγνώμης, αλλά της συνηθισμένης δικαιολογίας, «έγινε μια παρεξήγηση», οι κυρίες πάλι, ήταν η μεγαλύτερη ντροπή του θεάματος! 

Βοή λαού, οργή Θεού κυρία Τσολάκη μου

Η κυρία Τσολάκη, στολισμένη όσο πιο φανταχτερά γινόταν, με τουαλέτα όπου η μανικοκόλληση θύμιζε τουλάχιστον κινέζικη παγόδα για να δείξει την πλήρη έλλειψη επικοινωνίας με ένα γυναικείο κοινό, που μεσημεριάτικα αν δεν δουλεύει, την παρακολουθεί από το σπίτι με ρόμπα και παντόφλα, δήλωσε πως καταστεναχωρήθηκε που έστω και άθελά τους μπορεί να στεναχώρησαν έστω και έναν άνθρωπο! Ω, μα όμως δεν αρκεί χρυσή μου! Σε έπιασε μια θλίψη και πάμε στο επόμενο ρεπορτάζ να κάνουμε πάλι σχολιασμό καφενείου, γιατί έχετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα!

Πως παρασύρθηκαν απ την ανθρώπινη, παρεϊστικη στιγμή  είπε η κυρία Γκαγκάκη,  υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, αφήνοντας μας με την απορία « «μα τι παρέες κάνετε και λέτε αστειάκια για την ασέλγεια;»

Κάπου, εδώ, έρχεται το στέλεχος των δημοσίων σχέσεων, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων,  πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης, διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου να μας πει πως μια ανθρώπινη, παρεϊστικη στιγμή που με ξέφυγε! Με την απορία «μα τι παρέες κάνετε και λέτε αστειάκια για την ασέλγεια» την ακούμε, να μας βάζει και στη θέση μας λέγοντας να λήξει το θέμα, εδώ! Όχι, όχι κυρία Γκαγκάκη! Το θέμα δε θα λήξει σύμφωνα με την σκαλέτα της εκπομπής σας! Για την ακρίβεια, τώρα αρχίζει…

Γυναικείες οργανώσεις, πολιτικοί, χρήστες στο διαδύκτιο, η Ρούλα Κορομηλά εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, ζητά να αποχωρήσει η -συμμετέχουσα στο πάνελ της εκπομπής – κ. Γκαγκάκη από τη θέση της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης. Η βετεράνος της τηλεόρασης κυρία Ρούλα Κορομηλά σημείωσε στα social media της πως «το να μη μπορείς να ξεχωρίσεις την τηλεοπτική «πλάκα»από την πραγματικότητα, ίσως και να είναι χαριτωμένο κάποιες φορές. Το να μη μπορείς να ξεχωρίσεις όμως το «αστείο» από τη σεξουαλική επίθεση, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο. Το μέτρο πια, χάθηκε! Λυπάμαι!». Εξίσου εύστοχα παρατήρησε και η Μαίρη Συνατσάκη με την μεγάλη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «ωραία θα ήταν μια φορά κάποιος που έχει κάνει ξεκάθαρη μ@@@κία να σταθεί απέναντι της με την ίδια ανετίλα που την έκανε και να πει: Συγνώμη. Χωρίς κανένα μα μου σου ξου του. Χωρίς κανένα «αλλά». Σκέτο συγνώμη. Επίσης το «λυπάμαι πολύ άθελά μου» δεν είναι συγνώμη, αλλά επικοινωνιακή κωλοτούμπα που δεν πείθει κανέναν». Οργίλα και κάποτε εκχυδαϊσμένη ήταν και η βοή χρηστών του διαδυκτίου για το θέαμα. Με τα πολλά, επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή το περιστατικό της σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε 20χρονη φοιτήτρια στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τον Γιώργο Λιάγκα και το επιτελείο της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», την Πέμπτη 7/11, απευθύνουν επτά οργανώσεις Women Act, Women On Top, MeΧοΧο, FPower, Lean In Hellas, Womanitee, The Fifty-Fifty Project που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ελλάδα, ζητώντας να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα χρήσης σεξιστικής γλώσσας και συμπεριφοράς που αναπαράγουν και ταυτόχρονα προάγουν απαξιωτικά έμφυλα στερεότυπα κάνοντας χρήση ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου και χρόνου. Μάλιστα καλούν « το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ να προβούν στις αντίστοιχες κινήσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, επιβάλλοντας τις αρμόζουσες κυρώσεις στο οικείο κανάλι και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο συμβάν και καταδικάζοντας δημόσια το περιστατικό -το οποίο, να σημειωθεί, δεν είναι το πρώτο ούτε το μοναδικό στο ιστορικό της επίμαχης εκπομπής». Ακόμη, το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “ΤΟ ΜΩΒ” κατήγγειλε στο ΕΣΡ την εκπομπή του ΣΚΑΙ που “εξευτελίζει την αξιοπρέπεια των γυναικών και ζητά την τιμωρία του”. Με αυτά και μ αυτά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που γενικά δε το λες και αστραπιαίο στα αντανακλαστικά του, κίνησε τις διαδικασίες για να συνταχθεί το κατηγορητήριο για την εκπομπή “Μεσημέρι” του ΣΚΑΪ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, το ΕΣΡ προ αυστηρών αποφάσεων και η κομψή δυσφορία του ΣΚΑΪ

Η  Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και το Πειθαρχικό της Συμβούλιο, τη περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν συνεδρίαση για το ζήτημα του παρουσιαστή – δημοσιογράφου – εκπομπάρχη της εκπομπής «Μεσημέρι», κατά την οποία αποφάσισε ομόφωνα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του παρουσιαστή και ανάμεσα στις ποινές που ενδέχεται να είναι η προσωρινή ή οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Τέλος γράφτηκε και αναπαράχθηκε από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες πως μεγάλος διευθυντικό στέλεχος του ΣΚΑΪ, πήγε στους συντελεστές της εκπομπής για να τους πει, πως πραγματικά δεν είναι καφενές εκεί, αλλά εργασιακός χώρος και αυτά που λένε σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις και που αναιρούνται αν η εκπομπή έχει νούμερα τηλεθέασης, όπου τότε το πρότυπο γινεται από αυστηρά πατρικό, πιο τρυφερό «έλα, μηρέ, παιδιά είναι! Αν δεν τα κάνουν τώρα, πότε θα τα κάνουν»… (σ.σ.: Ποτέ!)