Ιζαρέλ Καμάκέβιβολέ η Ιζ, ακόμη και τα μεγάλα κύματα σιωπούσαν για να τον ακούσουν να τραγουδά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Τον λέγανε Ιζαρέλ Καμάκέβιβολέ, που θα πει Ατρόμητος Άνδρας, στα χαβανέζικα και ήταν, ο πιο αγαπημένος τραγουδοποιός της Χαβάης, ένα μοναδικός μουσικός και ένας δυναμικός ακτιβιστής, πρώτα για την ανεξαρτησία της Χαβάης και μετα για την διατήρηση της παραδοχής και του τρόπου ζωής των ιθαγενών της.

Ο Ιζ, ο σπουδαίος, βελούδινος, ποιητικός μουσικός της Χαβάης

Όλοι τον φωνάζαν Ιζ. Εκεί, στο πανέμορφα, ηφαιστιογενή νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όταν ο Ιζ ολοκλήρωσε την σύντομη ζωή του, στις 29 Ιουνίου του 1997, οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες, κηρύχτηκε πένθος στην 50η πολιτεία των ΗΠΑ, στη κηδεία του βρέθηκαν για να πενθήσουν 10.000 άτομα, αμέτρητες χιλιάδες θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν, με τα κανό ή στην ακτή, όταν ρίχτηκε η τέφρα του στη θάλασσα στην λευκή αμμουδιά της παραλίας Μκούα, σύμφωνα με τον χαβανέζικο τρόπο.

Σε όλους τους δρόμους της Χαβάης τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά κορνάραν και οι οδηγοί φύσαγαν τα μεγάλα κοχύλια της παραδοσιακής τους μουσικής.  Η Google σήμερα, όμως, 20 Μαΐου, προτιμά να γιορτάσει και να τιμήσει την γέννηση του σπουδαιότερου και πιο ιδιαίτερου καλλιτέχνη της Χαβάης, που ήταν στα 1959. Ο Ιζ όταν πέθανε ήταν μόλις 38 χρόνων…

LAVA για δύο νησάκια που ερωτεύονται

Μια φωνή γλυκιά, θλιμμένη λίγο, σαν τον ήχο απ το γιουκαλίλι που ο Ιζ έπαιζε και που είναι το μουσικό όργανο της Χαβάης. Τραγούδια, σα παραμυθία, με στίχους όλο ποίηση απ τη καρδιά των 18 νησιών που  διαμορφώθηκαν από ηφαίστεια αναδυόμενα από τον πυθμένα της θάλασσας.

Άλλωστε το ερωτικό τραγούδι του Ιζ, με το θέμα της γέννησης των νησιών της Χαβάη που ερωτεύονται, μάλλον, θα το έχετε δει, ήδη, στη πολυσυζητημένη και πολυβραβευμένη μικρού μήκους ταινία της Pixar του 2014, με τον τίτλο «Lava». Το εξώφυλλο του Ιζραέλ  Καμάκέβιβολέ του “Somwhere Over the Rainbow” και το ύφος της μουσικής του ήταν η μερική έμπνευση του Τζέιμς Φορντ Μέρφι για την ταινία μικρού μήκους. Εμείς βλέπαμε το ταινιάκι με τα παιδιά, κλαίγανε αυτές, βουρκώνομε κρυφά και εμείς…

Απ’ τα 13 του, όταν τραγουδούσε σταματούσαν ακόμα και τα κύματα για να τον ακούσουν

Οι γονείς του Ιζ, Χένρι ή Χάνκ Καλεϊαλόχα Νανίουα Καμάκέβιβολέ ο νεότερος και η Εβάνζελιν Λέινανι, αν και δε ζούσαν εκεί, γέννησαν τον Ιζ, σε μαιευτήριο στη Χονολουλού. Ο θείος του Μόε Κιάλε ήταν διάσημος και πολύ αγαπητός μουσικός στην Χαβάη και η σημαντικότερη μουσική επιρροή του απ τα παιδικά του χρόνια. Μεγάλωσε στην παραδοσιακή κοινότητα του Κάεμουκι, όπου ζούσαν οι γονείς του.

Άρχισε να παίζει, επαγγελματικά, μουσική με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Σκίπι και τον  ξάδελφό του Άλεν Θόρτον, πάντα σύμφωνα με την παράδοση της Χαβάης. Οι γονείς του άλλωστε, ήταν ακτιβιστές για την διατήρηση του τρόπου ζωής των νησιών και στο πολιτιστικό κέντρο που λειτουργούσαν σύχναζαν όλοι οι κορυφαίοι μουσικοί και διανοούμενοι της εποχής. Όταν ο Ιζ τραγουδούσε και έπαιζε το μικρό, σκαλιστό και αγαπημένο του γιουκαλίλι κανείς δε μιλούσε και όλοι κάθονταν ακίνητοι σα να συμμετείχαν σε κάποια μυσταγωγία.

Μια παγκόσμια επιτυχία

Μεγαλώνοντας οι δρόμοι των νέων θα χωρίσουν για λίγο. Ο αδελφός θα πάει στο στρατό, ο ξάδελφος για δουλειά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ο Ιζ με τους γονείς του, θα φύγουν απ το χωριό για να σπουδάσει εκείνος μουσική και εθνογραφία στο Πανεπιστημίου της Χαβάης, στο Χίλο. Θα γνωρίσει σημαντικούς μουσικούς και παράγοντες της δισκογραφίας, θα τους μαγεύει όλους, θα φτιάξει τον προσωπικό του ήχο, ένα μείγμα σύγχρονου και παραδοσιακού στιλ, με πολλά στοιχεία τζαζ, θα  περιοδεύσει στη Χαβάη και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα κυκλοφορήσει δεκαπέντε επιτυχημένα άλμπουμ.

Τα τραγούδια του «Somwhere Over the Rainbow» και «What a Wonderful World» θα κάνουν τεράστια επιτυχία. Θα εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές,  διαφημίσεις. Θα ταξιδέψει πολύ. Θα πάρει βραβεία. Θα σημειώσει ρεκόρ. Θα διακριθεί στην Ευρώπη, αλλά και στην Αυστραλία. Θα γίνει φιγούρα στη Ντίσνεϊ. Θα είναι διάσημος. Μα η καρδιά, η ψυχή, η φωνή του θα είναι πάντα αφιερωμένη στη Χαβάη και στους ανθρώπους της.

Ο γάμος με τον παιδικό του έρωτα

Είναι τόσο δημοφιλής και σχεδόν σύμβολο των νησιών της Χαβάης. Φτασμένος πια, παντρεύεται με τον έρωτα που χε από παιδί, την καλλονή Μαρλέν, που μεγάλωσαν μαζί, σε διπλανά σπίτια. Το 1983 αποκτούν το κοριτσάκι τους, την Γκεσλιάν Ουέχι. Η ζωή του είναι υπέροχη; Όχι!

Η άγρια επιθετική παχυσαρκία

Ο Ιζ παλεύει με μια άγρια επιθετική μορφή παχυσαρκίας! Ζύγιζε 343 κιλά και είχε ύψος 1,88 m, με αποτέλεσμα ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων να τον βασανίζουν από την εφηβεία του κιόλας και να νοσηλεύεται συχνά για μεγάλες περιόδους στα νοσοκομεία. Από την ίδια αιτία χάνει τον αδελφό του, τον Σκίπι, σε ηλικία μόλις  28 ετών. Ήταν απαρηγόρητος! Τιμάται σε ειδικές βραδιές με τεράστιας εμβέλειας βραβεία, του απονέμονται σπουδαίοι τίτλοι, τιμάται από όλο τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές βλέπει τις τελετές απ το δωμάτιο του νοσοκομείο που νοσηλεύεται. Και συνεχίζει να αγωνίζεται για τη ζωή του και να τραγουδά.

Ακτιβιστής…

Τραγουδά για την Χαβάη, τον πολιτισμό της, την διατήρηση της κοινωνικής ζωής και του πολιτικού συστήματος των αυτοχθόνων κατοίκων της. Είναι σε οργανώσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων της Χαβάης και της ανεξαρτησίας της από τις ΗΠΑ, πιστός στις δοξασίες των αυτοχθόνων, για τη δύναμη των πνευμάτων των προγόνων και της οικογενειακής θεότητας, παθιασμένος οικολόγος και αρνητής του συγχρόνου τρόπου ζωής. Χρησιμοποίησε την μουσική του για να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύτερο κοινό για την μοναδικότητα και την διατήρηση της χαβανέζικης παράδοσης και του τρόπου ζωής, αλλά και για να αποδείξει πως η πραγματικότητα ήταν κάτι άλλο από την κονσερβαρισμένη εικόνα που προωθούσε η τουριστική βιομηχανία.

… και μετά φανατικός Χριστιανός

Μετα τα 35 του, αλλάζει τόσο πολύ πεποιθήσεις. Γινεται ένθερμος χριστιανός και μάλιστα στα 37 του, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του βαφτίζεται και μιλά δημόσια για το πως βρήκε την πραγματική αλήθεια και το φως σε μια μεγάλη διοργάνωση βραβείων. Πρόλαβε να ηχογραφήσει και το τραγούδι του «Η Παρουσία του Ιησού στην Χαβάη».

Η Χαβάη δεν τον ξεχνά ποτέ

Πέθανε από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα που οφείλονταν στην παχυσαρκία , στο Queen’s Medical Center, στις 26 Ιουνίου του 1997, στις 12 το μεσημέρι έχοντας δίπλα του την σύζυγο του και την κόρη του. Από τον Απρίλιο του 2020, δύο, μόνο, βίντεο που εμφανίζονται στο YouTube έχουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια προβολές! Η Χαβάη δεν τον ξεχνάει ποτέ…