Η τηλεόραση του ρατσισμού, του σεξισμού, της ξετσιπωσιάς, της μεγάλης ντροπής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ξετσίπωτες, αλαζονικές, κυνικές, αυτάρεσκες, που όλα γίνονται για τα νούμερα τηλεθέασης -συγκινήσεις, πόζες, ανθρώπινα ραγισμένα προφίλ- οι ασώματες κεφάλες της ελληνικής τηλεοπτικής οθόνης. Αν ζεις σ αυτό το γυάλινο περιβάλλον της σμίκρυνσής και συνειδητοποιήσεις μια μέρα, πως ενημέρωση ή ψυχαγωγία, ένα προϊόν βγάζουν με κάτι μικρούς Νέρωνες και Μεσσαλίνες, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό και συναίσθηση ευθύνης αρκεί να έχουν το σε αναλογία Domus Aurea τους ή τους κήπους του Λούκουλου, τότε όχι χώρα αλλάζεις αλλά και ήπειρο!

Αυτές οι ασώματες κεφάλες -ενημερωσης και ψυχαγωγίας εμφατικά επαναλαμβάνω-  σώπασαν εκκωφαντικά για της εξαφάνιση της Δημήτρη και το μπούλινγκ που είχε δεχτεί από μάτσο εφήβους, που θεωρούσαν ότι είναι αστείο να χλευάζεις και να κακοποιείς όποιο διαφορετικό πλάσμα φοράει φουστάνια.  

Αυτές οι ασώματες κεφάλες, δεν είχαν καταλάβει που θα συμμετείχαν στο περιβόητο συνέδριο γονιμότητας, μόνο με ιερείς, τον Άδωνη, τον Βορίδη και τον Ντάνος (!!!), για να πούνε όπως το σποτάκι πως μια γυναίκα στα 40 είναι τελειωμένη αν δεν έχει κάνει παιδιά, δεν έχει παντρευτεί «τον άνδρα των ονείρων της» και δεν κινείται εντός των τρίπτυχων «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» και του «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών». Μάλιστα εκ των υστέρων χρησιμοποίησαν και τον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής που παρουσιάζουν ως βήμα για διαγγέλματα περί ανθρωποφαγίες, με θύμα αυτές τις αθώες.

Αυτές οι ασώματες κεφάλες, της ενημερωσης πρώτα, σε μια αποτρόπαιη γυναικοκτονία, σύμφωνη με τα παραπάνω τρίπτυχα, δίνουν βήμα στο να ακουστούν απόψεις και «ρεπορτάζ» πως  κάποιος σκληρός Αλβανός στη μεζονέτα της κτηνωδίας το κάνε, ή ένας Γεωργιανός και γενικώς σεσημασμένοι αλλοδαποί. Οι δημοσιογράφοι με περίσσιο σεβασμό δίνουν βήμα σε απόψεις όπως το ότι «η έξαρση της εγκληματικότητας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εισροή στην ελληνική κοινωνία πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση» και πως αλλιώς, αφού αυτά εκστομίζει η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Άννα Ζαΐρη!

Η γυναικοκτονία εργαλιοποιειται και δίνονται ελεεινά σόου όπου έφταιγε ο νόμος Παρασκευόπουλου που έβγαζε έξω από τη φυλακή τους εγκληματίες, ή οι χαμηλές ποινές. Μάλιστα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ακόμα αυστηρότερες ποινές!

Αυτές οι ασώματες κεφαλές λίγο έλειψε να καταδικάσουν αλλοδαπό που είχε συλληφθεί σε λεωφορείο στα σύνορα και όταν δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του, ούτε ένα «κάναμε λάθος», εννοείται πως δεν είπαν. Μόνιμος καλεσμένος του, αφού το θέμα «πουλούσε» και είχε χρήμα, νιάτα, ομορφιά, αισθήματα, αίμα, τον συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ, που λέει «βλάκα» τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της νεαρής Καρολάιν στα Γλυκά Νερά διότι «εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του και μέσα στο ότι τα έχασε και τρελάθηκε, εάν έπαιρνε την αστυνομία δε θα έτρωγε ούτε 4 χρόνια φυλακή».

Τις επόμενες μέρες και μετα τη γενική κατακραυγή λέει πως παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενα και ρίχνει μηνύσεις! Αυτές οι ασώματες κεφαλές, ατραξιόν φτιαχτή σε γυάλινο τσίρκο, παρουσιάζουν ένα τάχα ημερολόγιο, κωδικοποιημένο και ηλεκτρονικό, της δολοφονημένης Καρολάιν! Γιατί πουλάει! Γιατί μπορούν! Γιατί η τηλεθέαση έχει σημασία! Γιατί δεν ντρέπονται! Αυτές, σταρ και στελέχη εκπομπών! Για μας τις υπόλοιπες όλες, υπάρχει μόνο μιας θέση: «Μας σκοτώνουν, καμία λιγότερη».

Στο κείμενο οι εικόνες είναι από έργα της σπουδαίας Αμερικανίδας Emma Amos, καλλιτέχνιδας που πολέμησε με όλες της τις δυνάμεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό.