Η τηλεοπτική φάρσα του Πούμπουρα, η χαζομάρα και η ιατρική άγνοια…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Συνήθως ασχολούμαι με τα πολιτικά πράγματα, όμως, κι αυτό έχει μία χροιά πολιτικής. Έχοντας όμως, περάσει κι από το τηλεοπτικό κι από το ιατρικό ρεπορτάζ, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ορισμένα πράγματα δεν είναι, για να τα παίρνεις στην πλάκα και γιατί δεν μαθαίνει η τηλεόραση τίποτα από τον κακό της εαυτό. Σε ανύποπτο χρόνο είχα παρακολουθήσει φάρσες του κ. Σάββα Πούμπουρα. Ο καθένας σε αυτή τη ζωή μπορεί να νομίζει ότι μπορεί να εισπράττει κέρδος κάνοντας τη δουλειά που του αρέσει. Επομένως, μία καλοστημένη φάρσα, με την οποία όλοι θα γελάσουν, είναι το αστείο μέρος του πράγματος. Το χιούμορ σώζει. Χωρίς αστεία θα ήταν πολύ άχαρη η ζωή μας. Ο αυτοσαρκασμός σώζει. Εδώ όμως δεν μιλάμε για χιούμορ ούτε καν για μία ακόμη κακόγουστη τηλεοπτική φάρσα. Στο παρελθόν υπήρχαν καταγγελίες για γνωστό ηθοποιό, που «εξομολογούσε» ως ταξιτζής πελάτες. Υπήρχαν άνθρωποι, που είχαν χάσει τον ύπνο τους, αφού διαπίστωσαν ότι μία ιδιωτική εξομολόγηση, ξαφνικά θα γινόταν βορά στον τηλεοπτικό φακό και κάποια επεισόδια ή σκηνές ζητήθηκε να μην παιχτούν.  Ήμουν τότε νεαρή συντάκτρια στην «Ελευθεροτυπία», όταν υπήρξαν τηλεφωνήματα, που ζητούσαν να μην προβληθούν συγκεκριμένα επεισόδια ή σκηνές και τα οποία δεν παίχτηκαν τελικά.  Όμως, εδώ δεν μιλάμε καν για κακόγουστη φάρσα. Μιλάμε για χοντροκομμένα αστεία τα οποία, όσο κι αν θες να τα δικαιολογήσεις, δεν δικαιολογούνται.

Ως που μπορείς να φτάσεις για την τέρψιν του τηλεοπτικού κοινού;

Ο κ. Πούμπουρας δεν είναι ο μόνος που κάνει φάρσες και δεν είναι ο μόνος σε όλον τον κόσμο που κάνει φάρσες. Έχει κι άλλους. Υπάρχει όμως, μία λεπτή γραμμή. Κι αυτήν τη γραμμή την πέρασε όταν αποφάσισε με την κόρη της κ. Βίκυς Σταυροπούλου, ως υποψήφιος ληστής – κλόουν, όσο και αν η ίδια προσπάθησε να τον δικαιολογήσει, αφού ήταν σε συνεργασία με το παιδί της, αλλά και για να μη χάσει τη δουλειά του. Δεν είναι η πρώτη φορά , που κάνει φάρσες ο κ. Πούμπουρας και δεν είναι η πρώτη φορά, που είναι χοντροκομμένες. Η έννοια της φάρσας  εμπεριέχει και κάποια τέτοια στοιχεία. Αν όμως η κ. Σταυροπούλου έμενε από την καρδιά της, την ώρα που εισβάλλει στο σπίτι της ως κλόουν, τότε δεν θα ήταν απλή φάρσα αλλά μία απώλεια ζωής προς τέρψιν του τηλεοπτικού κοινού. Μπορούσε εκείνη τη στιγμή, που γινόταν η φάρσα, να μπει γιατρός, για να δει πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά της; Αν λιποθυμούσε; Αν πάθαινε εγκεφαλική αιμορραγία, κάτι που συμβαίνει σε συνθήκες έντονης συναισθηματικής φόρτισης; Ο γιατρός του πλατό και κάθε γιατρός δεν είναι θεός για να μπορεί να σώσει τους πάντες, αν  συμβεί το μοιραίο. Υπάρχουν μηχανισμοί της καρδιάς, που  μας είναι άγνωστοι, ακόμη και σήμερα, αφού υπάρχουν παθήσεις, που δεν ανιχνεύονται από τα μηχανήματα. Ξέρει ο γιατρός του πλατό από πριν την κλινική κατάσταση του καθενός; Έχει δει τις εξετάσεις του, προτού γίνει οποιαδήποτε φάρσα; Ξέρει αν παίρνει ψυχοφάρμακα; Το γεγονός ότι υπάρχει γιατρός στο πλατό ή ότι υπέγραψε η ίδια η κ. Σταυροπούλου για να βγει η φάρσα στο γυαλί ή ακόμη και στο γεγονός ότι συναινούσε η κόρη της δεν αναιρεί τις ευθύνες του, απέναντι σ’ αυτό.

Η χοντροκομμένη πλάκα των εφήβων τελειώνει με την ίδια την εφηβεία

Τα ίδια και με τον εθνικό κομμωτή Σαμαρά. Το να δοκιμάζεις τα όρια ενός ανθρώπου σε πραγματικές συνθήκες είναι μία από τις δυσκολίες της ζωής. Το να δοκιμάζεις , τον άλλον, με απίθανα σενάρια, ότι  μπορεί να πεθάνει κάποιος, εξαιτίας του, είναι εμετικό. Πάνω στη σύγχυσή του ο κ. Τρύφωνας Σαμαράς πέταξε στον κ. Σάββα Πούμπουρα, όπως μάθαμε ένα πιστολάκι. Το να επέμβει το ΕΣΡ γι΄ αυτήν την εκπομπή είναι το λιγότερο, που μπορεί να γίνει άμεσα. Και κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Πούμπουρα και την παρέα του ότι η πλάκα των εφήβων τελειώνει στο στάδιο της εφηβείας, ώσπου κάποιος να ωριμάσει. Όσο κι αν έχει τηλεθέαση, μπορεί να αποβεί ολέθρια και για οποιονδήποτε καλεσμένο του αλλά και για τον ίδιο. Και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα… για όλους, όσοι συναποφασίζουν γι΄ αυτήν την εκπομπή, που δεν βλέπουν πως «το κακόγουστο χιούμορ μπορεί να κάνει πολύ κακό στην υγεία».