Η πολιτική, οι Κινέζοι και το αποτέλεσμα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο αλλά είναι αλήθεια. Ήταν δυο νεαροί άντρες, ο ένας κούκλος, ο άλλος με ωραία χαρακτηριστικά, λιγότερο όμορφος αλλά πιο επικοινωνιακός. Ο δεύτερος κέρδιζε πάντα το ενδιαφέρον όποιας γυναίκας κι αν διεκδικούσε. Ο άλλος μερικές φορές έκλεινε το πολυπόθητο ραντεβού με αυτήν που του άρεσε κι άλλες φορές έμενε στα κρύα του λουτρού. Το ανέκδοτο που βγήκε λοιπόν για τον όμορφο αλλά λιγότερο επικοινωνιακό νέο ήταν πως: «την ψήνει, την ψήνει στο τέλος του καίγεται!».

Ίσως αντί για τις περίφημες κορδέλες του ‘21, θα έπρεπε η Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου μαζί να παρουσιάσει και τα φύκια

Το θυμήθηκα βλέποντας τους Κινέζους να φτιάχνουν νοσοκομείο σε μία εβδομάδα κι εμείς 38 χρόνια να μην έχουμε φτιάξει το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην πολιτική το μείζον είναι η αποτελεσματικότητα. Κυρίως, όταν τάζεις ότι θα είσαι αποτελεσματικός. Εμείς τα ψήνουμε, τα ψήνουμε και στο τέλος μας καίγονται. Αν διαβάσει κανείς ιστορία της ελληνικής επανάστασης θα καταλάβει ότι 200 σχεδόν χρόνια, μετά λίγο έχουμε ξεφύγει προς τα μπρος, ως προς την αποτελεσματικότητα. Κι ίσως αντί για τις περίφημες κορδέλες του ‘21, θα έπρεπε η Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου μαζί να παρουσιάσει και τα φύκια!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε πολύ φειδωλός προεκλογικά ως προς το κομμάτι των υποσχέσεων κι ορθώς έπραξε. Από την περίοδο των μνημονίων, ο κόσμος βαρέθηκε ν΄ ακούει όλους όσοι του έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Έταξε λοιπόν λίγα πράγματα. Από τα λίγα, που έταξε όμως ήταν πως θα είναι αποτελεσματικός.

… αν ο Ρουβίκωνας έγραφε στον τοίχο του Πορτοσάλτε επί ΠΑΣΟΚ ή επί ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος θα ξιφουλκούσε κάθε μέρα!

Ό, τι δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του και κυρίως πως θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, γιατί θα δημιουργήσει το ευνοϊκό κλίμα. Έπεισε πως θ΄ άλλαζε την όψη της Ελλάδας, ως προς τις επενδύσεις. Σημειωτέον βέβαια, πως χρειάζονται επενδύσεις 100 δις ευρώ, για ν΄αλλάξουν τα οικονομικά μας, αφού η χώρα έχασε κοντά στο ¼ του ΑΕΠ της, ενώ μέσω της κρίσης. Μοίρασε λοιπόν χαρτιά και καταλόγους με προτεραιότητες στους υπουργούς του, έβαλε τις κόκκινες γραμμές του, κι έδωσε την υπόσχεση και προεκλογικά στον κόσμο ότι όλα τα θέματα θα τρέξουν. Τα πρώτα δείγματα γραφής του, για γρήγορη νομοθέτηση ήταν θετικά, ασχέτως, αν συμφωνούσε κάποιος με το είδος της νομοθέτησης, όπως συνέβη με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σήμερα, κι ενώ έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες κι η κριτική που του ασκείται από τα μίντια είναι σχεδόν μηδαμινή, η εικόνα της κυβέρνησης είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από την ευφορία, που δημιούργησε.  Η κριτική, που μπορεί να μην ακούγεται  και πολύ στα μίντια αλλά ακούγεται σε συζητήσεις μεταξύ οικείων είναι το «άνθρακας ο θησαυρός» κι ότι ελάχιστοι υπουργοί είναι στις σωστές θέσεις και τρέχουν τα θέματα. Υπενθυμίζουμε ότι από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν η προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, η επίλυση του προσφυγικού /μεταναστευτικού ώστε να μειωθούν οι ροές και η επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας κυρίως σε θέματα ασφάλειας κι εγκληματικότητας. Ο πρώτος λοιπόν που τον κρέμασε χωρίς να το καταλάβει στα μανταλάκια ήταν ο Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, επί Μητσοτάκη είδε να γράφουν στον τοίχο έξω από το σπίτι του τα παιδιά του Ρουβίκωνα. Αν αυτό γινόταν επί ΠΑΣΟΚ, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Πορτοσάλτε θα ξιφουλκούσε κάθε μέρα. Τώρα όμως διανύουμε εποχές Χρυσοχοΐδη, που είναι «μάστορας» περί της εγκληματικότητας. Αλλά ο «μάστορας» δεν μπορεί να πιάσει τον Ρουβίκωνα, ο οποίος κυνηγά τον Πορτοσάλτε.

Οι συντάξεις και η ακραία φτώχεια

Ας πάμε στην πραγματικότητα, που από συνταξιούχους ξέρω προσωπικά μου είπαν ότι όντως πήραν αυξήσεις 3, 4, 7, 9 ευρώ το μήνα, στην παρούσα φάση αλλά δεν ξέρουν αν θα συνεχιστεί αυτό. Όταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ αυξάνεται, η αξία των ακινήτων αυξάνεται και μόνο η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα είναι κάτι, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι συνταξιούχοι, που υπέστησαν 13 φορές μειώσεις, δεν ξέρουν που να τα πρωτοεπενδύσουν. Σαφώς είναι καλύτερο το τάλιρο από τις μειώσεις, σαφώς το μέτρο για το διχίλιαρο για μία οικογένεια, που θέλει να κάνει τρίτο παιδί, αλλά μην τρελαθούμε πως ο Έλληνας συνταξιούχος τα βγάζει πέρα και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οι καμένοι από τις σόμπες το παιδάκι, που λιποθύμησε απλά αυτό αποδεικνύουν, πως η ακραία φτώχεια είναι εδώ.

Το Ελληνικό μόνο στις ταμπέλες

Το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό, με τις μπουλντόζες, που θα έβαζε την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι στις ταμπέλες. Πολύ περισσότερο όταν φημολογείται πως ότι φτιαχτεί στο Ελληνικό, μεγάλο μέρος του, θα είναι με κόλλυβα Ελλήνων φορολογουμένων. Ο κόσμος της ΝΔ, που άκουγε τον Άδωνη Γεωργιάδη κάθε μέρα να μιλά για το Ελληνικό και θεωρούσε πως είναι καλό χαρτί του ΛΑΟΣ, μάλλον έχει απογοητευτεί οικτρά.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, είναι παλιά δουλειά

Το αεροδρόμιο, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει στο Καστέλι Πεδιάδος είχε, ήδη, ξεκινήσει ως έργο πριν καν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε επί Σπίρτζη, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ κι απλώς μπήκαν τώρα οι επιγραφές θεμελίωσης.  

Υγεία σε παρατεταμένη κρίση

Ο πολύπαθος τομέας της Υγείας εξακολουθεί να είναι σε κρίση, ενώ οι ελλείψεις φαρμάκων τεχνητές και μη δημιουργούν νέες στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου. Το ραντεβού γυναίκας μετά από 2 χρόνια στο νοσοκομείο Χανίων, σε κάποιον Κινέζο μάλλον ηχεί ως φάρσα. Το γεγονός ότι κλείνουν δημόσιες παιδιατρικές κλινικές δεν αποτελεί τιμή για κανέναν υπουργό Υγείας.  

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Η Νέα Δημοκρατία ορθώς κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως νομοθετεί και φέρνει τροπολογίες της τελευταίας στιγμής – άσχετο που το έκανε κι αυτή νωρίτερα. Τώρα ξανά τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Με το καλημέρα τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, μα, της πολύ τελευταίας στιγμής. Το θέμα είναι αφού ήταν να επαναλάβει μία από τα ίδια και χειρότερα, τι της ήθελαν στελέχη της, τις μεγαλοστομίες;

«Τα δικά μας τα παιδιά» βολεύονται πάντα!

Το κράτος ημετέρων, για το οποίο κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά μονιμοποίησε κυρίως παιδιά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν χρόνιες εκκρεμότητες, αποδείχτηκε το πιο σύντομο ανέκδοτο, αφού μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα επανήλθαν ακόμη και συνταξιούχοι, για να πιάσουν θέσεις στην κρατική τηλεόραση, τη στιγμή, που τόσος και τόσος κόσμος στη δημοσιογραφία είναι άνεργος.  Η ΕΡΤ που στελέχη της ΝΔ είχαν σταματήσει να εμφανίζονται, αφού το κατακεραύνωνε ως παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ξιφουλκώντας κατά Ακριβοπούλου – Καψώχα παραμένει κυβερνητικό μαγαζί γωνία.

Το προσφυγικό ως το μεγαλύτερο βαρίδι

Το προσφυγικό αποδεικνύεται το μεγαλύτερο βαρίδι για την κυβέρνηση, που καλλιέργησε πολλές προσδοκίες αλλά μέχρι στιγμής έχει γίνει στην κυριολεξία μία τρύπα στο νερό. Είναι, δε, από τα ζητήματα, που έχουν δημιουργήσει μεγάλες εσωκομματικές κρίσεις, αφού κανένας βουλευτής δεν θέλει στην περιοχή του νέες δομές ή ανάπτυξη των παλαιών. Οι ροές έχουν αυξηθεί δραματικά κι αναμένεται ν΄αυξηθούν κι άλλο, γιατί η κυβέρνηση δεν υπολόγισε τον πολύ απλό παράγοντα. Ό, τι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη γειτονιά μας κι ότι ο Ερντογάν θα το φτάσει μέχρι τέλους ώσπου να πάρει αυτά, που θέλει από το Αιγαίο. Το γεγονός ότι ένα υπουργείο καταργήθηκε και μετά ορθώς ξαναδημιουργήθηκε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο ήταν επίσης αίνιγμα.

Αστυνομικά μέτρα, Εξάρχεια και επαχθείς εντυπώσεις

Το δόγμα «αστυνομικός σε κάθε γειτονιά» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έτσι κι αλλιώς είναι μία ουτοπία, αφού δεν υπάρχουν τέτοια οικονομικά για να το διασφαλίσουν. Δεν πρόκειται για περίπτερα. Για αστυνομικούς μιλάμε. Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος των Εξαρχείων καλά κρατεί κι όποιος νομίζει ότι με αστυνομικά μέτρα, μπορεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό της συγκεκριμένης γειτονιάς της Αθήνας πλανάται πλάνην οικτρά. Γι΄ αυτό βγήκαν οι κάτοικοι έξω. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης δεν προάγει αποτελέσματα. Το γεγονός δε ότι σε κάποιους άνοιξε η όρεξη στα σώματα ασφαλείας δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις ή και επαχθείς και το θέμα να φτάσει στη Βουλή.

Η δημόσια διοίκηση και οι υπερεξουσίες σε υπουργούς

Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, κι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το ήξερε γιατί έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών είναι πως η δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί. Όσα χαρτάκια και να βγάλει ο ίδιος και ενώ υπάρχουν στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και πολλά μέσα στον κρατικό κορβανά η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να είναι στρεβλή με άτομα κι οι υπερεξουσίες σε κάθε υπουργό δεν λύνουν προβλήματα και παθογένειες ετών.

Η αγορά, η ΔΕΗ, οι τράπεζες και τα νούμερα που δεν βγαίνουν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Όσο κι αν ο Γιάννης Βρούτσης προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, η ανεργία αυξήθηκε και θ΄ αυξηθεί κι άλλο και το οικονομικό επιτελείο αναζητά επειγόντως σωσίβια. Η εθελουσία έξοδος από τη ΔΕΗ είναι από τα μέτρα, που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός βγάζοντας ένα δυναμικό εκτός αγοράς εργασίας κι από την άλλη πλευρά έρχεται περαιτέρω συρρίκνωση σε προσωπικό των τραπεζών, που σημαίνει πως κι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι. Την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξάνονται διότι η Ελλάδα καλείται εν μέσω μίας μίνι ελληνοτουρκικής κρίσης ν΄ αγοράσει οπλισμό, με αβέβαιη στήριξη. Η αγορά, δε κι η μικρομεσαία τάξη, που περίμενε πως και πώς να δει τη διαφορά, από μία κυβέρνηση, που δήλωνε υπέρ των επενδύσεων, έχει παγώσει περιμένοντας.  

Η συρρίκνωση σε όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας

Ο παραγωγικός ιστός, με εξαίρεση τον τουρισμό, παρά την όποια ευφορία δημιούργησαν τα λεγόμενα της κυβέρνησης παραμένει καθηλωμένος και μάλιστα διαρκώς συρρικνώνεται, με μεμονωμένες εξαιρέσεις σε μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες. Ακόμη κι εκεί πρόβλημα υπάρχει σε βασικά ελληνικά προϊόντα, στο ελαιόλαδο, τα καπνά, το γάλα ενώ η πανώλη των χοίρων, όσες προσπάθειες κι αν έγιναν σε αυτόν τον τομέα πέρασε στην Ελλάδα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ελληνικές χοιροτροφικές μονάδες. Σε ξένες χώρες, που υπήρξε τέτοιο πρόβλημα οι μονάδες αποδεκατίστηκαν. Διαλύθηκαν τα πάντα. Σήμερα το πρόβλημα με την πανώλη των χοίρων η οποία δεν απειλεί τον άνθρωπο, είναι διττό για την Ελλάδα: ούσα ελλειμματική χώρα στο χοιρινό θ΄ αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις εισαγωγές ενώ θα μειωθεί και το ζωικό μας κεφάλαιο, σε ζώα, που είναι μεγάλα και υψηλής αξίας. Η πανώλη των χοίρων, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και μεγαλοστομίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ήταν σίγουρο ότι θα έρθει στη χώρα μας, απλώς ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί αυτό.

Κολέγια, ΠΑΟΚ και Γεωργιάδης «βασιλικότερος» της ίδιας της τρόικας

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κόσμος βλέπει αποτελεσματικότητα, όταν πρόκειται για θέματα που η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει, όπως την αναγνώριση των δικαιωμάτων αποφοίτων κολλεγίων, την ιστορία με τον ΠΑΟΚ κ.ά. ενώ θέματα, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του, χωλαίνουν. Και βλέπει τον κυνισμό Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν βασιλικότερος της τρόικας να σκέφτεται πως θα δοθούν τα κόκκινα δάνεια.

«Παρακαλώ ο επόμενος»

Και έτσι μου έκανε εντύπωση μία νεαρή γυναίκα, που μιλούσε δυνατά την περασμένη Παρασκευή σε μέσο μεταφοράς στο τηλέφωνο στη μαμά της : «Κανονικά κάθε φορά, που μας ζητά κάποιος την ψήφο, αλλά δεν κάνει αυτά που πρέπει, χρειάζεται να τον μαυρίζουμε. Δεν κάνεις εσύ, αγάπη μου, γι΄ αυτήν τη δουλειά; ο επόμενος…». Κι η συγκεκριμένη, όπως φάνηκε είχε πάρει τις αποφάσεις της και φόρα, για  τον επόμενο…