Η πανδημία Covid-19 Νο1 ανέδειξε Μητσοτάκη, η πανδημία Νο2 τον κατάπιε…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Παρότι υπήρξαν στιγμές, που οι τόνοι ανέβηκαν και μάλιστα πολύ, η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή (7/9/2020) ήταν σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες. Κι ήταν η πρώτη, που τις εντυπώσεις τις κέρδιζαν οι πολιτικοί αρχηγοί ο ένας μετά τον άλλον δίνοντας και μάχες επί της ουσίας. Επρόκειτο, όμως, και για την πρώτη εντυπωσιακή κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αλλά κι από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αποδόμησαν βήμα βήμα, ο καθένας με τις δικές του γνώσεις και τα δικά του έγγραφα, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη δεύτερη φάση της πανδημίας Covid-19. Επρόκειτο για μία σημαντική κοινοβουλευτική ήττα, και την υπέστη από φίλια πυρά της Φώφης Γεννηματά, η οποία προκάλεσε τη συγκεκριμένη συζήτηση και βγήκε κοινοβουλευτικά κερδισμένη. Ισχυρός πρωταγωνιστής της συζήτησης ήταν κι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φάνηκε να ξαναβρίσκει τον εαυτό του και μάλιστα σε μία πιο ώριμη και καλύτερη εκδοχή, χωρίς κραυγές, αλλά με πάθος κι επιχειρήματα, πάνω στην τρομακτική αύξηση της ανεργίας και την αγωνία των γονιών για την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων. Κερδισμένος βγήκε κι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος χτύπησε πολλές φορές φλέβα στο κοινό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημαντικές επισημάνσεις, πάνω στη ζοφερή πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης χτύπησε σκληρά τον νυν πρωθυπουργό, αφήνοντας ερωτηματικά για δεύτερη φορά τι θα κάνει με μισθούς και συντάξεις, δεδομένου ότι η εύθραυστη ελληνική οικονομία ήταν ήδη στην εντατική και τώρα ξαναμπαίνουν τα σωληνάκια.  

Η Φώφη πήρε τ’ όπλο της

Η αλήθεια είναι ό,τι η Φώφη πήρε για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο πήρε το όπλο της σε μία καλοφτιαγμένη ομιλία, η οποία είχε και επιχειρήματα αλλά και σαφείς αναφορές στην επικαιρότητα, για να πάρουν τη σκυτάλη στη συνέχεια οι επόμενοι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί. Κεντρική ιδέα του πυρήνα όλων των ομιλιών των αρχηγών μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν ο κακός χειρισμός της δεύτερης φάσης της πανδημίας COVID-19. Ουσιαστικά, ήταν μία σειρά προβληματισμών, που έχουν τεθεί στον καθέναν από τους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς τους γονιούς, ακόμη και τα παιδιά, όλον τον καιρό της κρίσης.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η στροφή θα ήταν κυρίως κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τα πυρά συγκέντρωσε περισσότερο με τις παλινωδίες της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως  η οποία ήταν στα έδρανα. Αυτό συνέβη  κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάποια στιγμή παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να κυνηγούν με νομικά μέσα μικρά παιδιά, αν δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα, βγάζοντας εκτός της ρητορική της, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες. Σε επίπεδο εντυπώσεων, η κυρία Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε σαφώς πιο διαβασμένη από τον πρωθυπουργό. Κι αν εκείνος προσπάθησε να κρατήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ του χρέωσε ότι ακολουθεί το «βλέποντας και κάνοντας», πράγμα που με τον δικό τους τρόπο, το χρέωσαν κι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Το μόνο κομβικό σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι πως είναι θεμιτή η χρήση μάσκας αν και όχι η πλέον κατάλληλη για μικρά παιδιά.  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατόρθωσε το ακατόρθωτο

Τα δυο χειρότερα βέβαια σενάρια, που βγήκαν από την κοινοβουλευτική συνεδρίαση ήταν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τους πολιτικούς αρχηγούς κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Εν μέσω πανδημίας να έχει λιγότερους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό απ΄ ό, τι πριν λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον ότι εκτός από παγουρίνο σε επίπεδο οικονομίας, θα μπορούσε να χορηγήσει στους Έλληνες ένα μαντήλι για να κλάψουν, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί ταλαιπωρώντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επί της ουσίας οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων χρέωσαν, κατά περίπτωση ότι η κυβέρνησή του:

Τσίπρας/Γεννηματά/Βελόπουλος -Δρα σπασμωδικά και πορεύεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο.

Τσίπρας/Γεννηματά/Κουτσούμπας: Ο, τι διαλύεται ο κοινωνικός κι εργασιακός ιστός κι η κυβέρνηση θεσμοθετεί μισθό χωρίς υπερωρίες κι έρχεται εργασιακός Μεσαίωνας

Τσίπρας/Γεννηματά -Άφησε πολύ χρόνο να περάσει και δεν πήρε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και καθαρίστριες.

Τσίπρας/Γεννηματά/ Κουτσούμπας -Εν μέσω πανδημίας αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών στα τμήματα, τον αύξησε. 

Τσίπρας/Γεννηματά Δεν έβαλε έστω βάρδιες στα σχολεία για να μειωθεί ο συνωστισμός.

Τσίπρας/Γεννηματά/Κουτσούμπας Δεν ακολούθησε σε όλα τα επίπεδα τα ίδια μέτρα, αλλά ανάλογα με τα συμφέροντα που τα υπαγόρευαν όλα αυτά (π.χ. ακτοπλοΐα, σχεδιαγράμματα με μαθητές).

Γεννηματά/Διάβασε επιστολή συζύγου εκπαιδευτικού για τα όσα συνέβησαν στο δικό τους σχολείο. Ειδική αναφορά έκανε και στους τουριστικούς υπαλλήλους.

Τσίπρας/Γεννηματά/Βελόπουλος/Άφησε στο σκοτάδι γονείς και μαθητές με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν τα παιδιά ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη μάσκα. Ο δε, Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαφοροποίηση ως προς τις μάσκες στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τσίπρας/Γεννηματά/Κουτσούμπας/Βελόπουλος/Βαρουφάκης: Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για τη λειτουργία των σχολείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι σε ημετέρους εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα».

Κουτσούμπας/ μίλησε και την ταλαιπωρία των εργαζομένων σε δομές και στα μέτρα, που παίρνονται σε εργοστάσια ή άλλους εργασιακούς χώρους με τις ελλείψεις.

Βαρουφάκης/Καταδίκασε την κυβέρνηση ότι ενώ γνώριζε δεν έκανε επίτηδες τίποτα, γιατί έτσι θα έχανε αυτούς που εξυπηρετεί.

Τσίπρας/Γεννηματά/Κουτσούμπας/Βελόπουλος/Βαρουφάκης ζήτησαν μαζικά και οργανωμένα τεστ.

Βελόπουλος/ Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας έμεινε σχεδόν απέξω σε ό, τι αφορά στα προβλήματα, που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας.

Τσίπρας/Γεννηματά/Κουτσούμπας/Βελόπουλος: Καταφέρθηκαν με σκληρή γλώσσα για τις παλινωδίες  Τσιόδρα, Γκίκα Μαγιορκίνη, για τις μάσκες , τα σχεδιαγράμματα και για δημιουργική λογιστική ως προς τα κρούσματα.

Τσίπρας/Βαρουφάκης κατήγγειλαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οδηγεί την χώρα σε οικονομική διάλυση ενώ η Φώφη Γεννηματά κι ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσαν έμφαση, στο θάνατο του εμποράκου και του εργάτη αντιστοίχως.

Γραμμή άμυνας Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας απάντησε ότι χειρίστηκε καλά και την πρώτη και ίσως και καλύτερα τη δεύτερη φάση της πανδημίας ρίχνοντας το βάρος στην ατομική ευθύνη, γεγονός το οποίο επίσης του καταλόγισε ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ό, τι ρίχνει την ευθύνη στα νέα παιδιά. Υποστήριξε ότι φτιάχτηκαν κρεβάτια στις εντατικές, θωρακίστηκε η υγεία, έγιναν τοπικά lock down , όπου χρειαζόταν αλλά υπογράμμισε ότι ως φιλελεύθερος δέχεται την ατομική ευθύνη. Μάλιστα, η κυρία Γεννηματά του επεσήμανε να είναι προσεκτικός γιατί με τέτοια στάση, τα παιδιά στην εφηβεία, συχνά αντιδρούν και τέτοιες συμπεριφορές δίνουν το έναυσμα για αντίθετα αποτελέσματα.  Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις, γιατί άφησε τα νησιά απροστάτευτα, χωρίς τεστ προτού έρθουν οι τουρίστες. Δεν κατάφερε να εξηγήσει, γιατί ο ιός κυκλοφορεί… μετά τις 12 τη νύχτα, όπως του καταλόγισαν οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα συμφέροντα, που αφορούν στον κορωνοϊό και στο γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις στα αντιδραστήρια αλλά και στις ελλείψεις γιατρών. Φανερά εκνευρισμένος ωστόσο καταφέρθηκε εναντίον των αιτιάσεων Βαρουφάκη περί  «χρεοδουλοπαροικίας», όρο τον οποίο χρησιμοποιεί τακτικά στις ομιλίες του, ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι αν δεν έβαζε πλάτη η ΝΔ δεν θα υπήρχε σήμερα καμία βοήθεια από την Ευρώπη ενώ ο δεύτερος του καταλόγισε «αυταρχισμό».

 Από Big Brother, με τον εμετικό παίκτη που αποχώρησε από το παιχνίδι, διότι εκθείαζε τον βιασμό μέχρι τη κλιμακούμενη στάση της Τουρκίας

Η συζήτηση, αν και είχε σημεία έντασης, την ώρα που χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «πολιτικό απατεώνα» ή την ώρα, που είχαν λεκτική ανταλλαγή πυρών Μητσοτάκης – Βαρουφάκης , ωστόσο κινήθηκε σε ήρεμο κλίμα. Συζητήθηκαν από το Big Brother, με τον εμετικό παίκτη που αποχώρησε από το παιχνίδι, διότι εκθείαζε τον βιασμό μέχρι η στάση της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει.  Παρόλα αυτά οι αντιφάσεις κι οι αδυναμίες φάνηκαν ξεκάθαρα και το πρόβλημα είναι πως οι γονείς μετά από αυτή τη συζήτηση δεν έγιναν σοφότεροι ούτε καθησυχάστηκαν με το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας. Η εξιδανικευμένη εικόνα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, κατά την αρχή της ομιλίας του, αποδομήθηκε με πρωτεργάτιδα τη Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε τον λόγο διότι προκάλεσε τη συζήτηση, βήμα – βήμα απ΄ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αφήνοντας μια πικρή γεύση, για το τι περιμένει τα παιδιά και γενικότερα τους πολίτες αλλά και για τον ίδιο μία σημαντική και καθολική κοινοβουλευτική ήττα.