“Ελλάδα 2021”, κήρυξη εργασιών, Γιάννα Αγγελοπούλου και… φαγωμάρα για Novartis

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Click here to read this article in English

Στον ίσκιό ενός πορτοκαλεώνα της Πελοποννήσου, με τσουχτερό κρύο και με προβιές  κατάχαμα, μέσα στον Δεκέμβρη, αποφασίστηκε ν΄ αλλάξει η γη των Βαλκανίων, κι οι Έλληνες να διεκδικήσουν να γίνουν αφέντες στον τόπο τους. Εκεί, με «παραστάτες», δηλαδή αντιπροσώπους, οι Έλληνες πρόγονοί μας, λίγους μήνες πριν τον Μάρτη του 1821 αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέριά τους κι ο κόσμος να γίνει πιο φωτεινός.

Αυτήν την εικόνα των ταλαιπωρημένων, φτωχών ανθρώπων, διψασμένων, για μερίδιο στον ήλιο και λευτεριά, μετέδωσε με γλαφυρό τρόπο από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρός της,  Κωνσταντίνος Τασούλας.  Μία εικόνα δηλαδή ενότητας κι αλληλεγγύης, που λίγες ώρες αργότερα δυναμιτιζόταν και στην πράξη. Νωρίτερα, κάποιοι ξίνισαν τα μούτρα με την επιλογή της Γιάννας Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, αναγνωρίζοντας ότι είναι ικανή να διοργανώνει μεγάλα γεγονότα, αλλά βάζοντας το ερωτηματικό, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Η κήρυξη των εργασιών για την «Ελλάδα 2021», οι παρουσίες, η ατμόσφαιρα, και απ την Ψωροκώσταινα στις μεγάλες προσωπικότητες και στην Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου

Στην κατάμεστη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δίχως να είναι όλοι παρόντες, κηρύχθηκαν κι επισήμως οι εργασίες για την «Ελλάδα 2021», σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, αναφέρθηκε στα προεπαναστατικά χρόνια και στην πρώτη πολιτική επιτροπή του ΟΗΕ το 1957, που κατά τον Αβέρωφ η Μεγάλη Ιδέα μετακινήθηκε στην εγκατάλειψη της Ψωροκώσταινας και στη δημιουργία μίας πολιτείας, ισάξιας των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου. Ελλάδα, που, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής γέννησε  προσωπικότητες, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Μητρόπουλος, ο Μοσχονάς της Μετροπόλιταν Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Γερουσίας, την αλλαγή σελίδας από την Ψωροκώσταινα αλλά κι από τον μεγαλοϊδεατισμό, που διακρίνει τους Έλληνες επιχείρησαν να ανατρέψουν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η επικεφαλής της «Ελλάδα 2021»,  Γιάννα Αγγελοπούλου.

Τα βασικά ζητήματα, που έθεσαν είναι πως η Ελλάδα αρχής γενομένης από  τον Μάρτιο του 2021, θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις της όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, με στόχο να προβληθεί και το σύγχρονο προφίλ της αλλά και η εξέλιξή της στην ιστορία.

Βασική ιδέα η ενεργοποίηση του δυναμικού της χώρας και του δικτύου των αποδήμων, ώστε να τονωθεί η εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και να υπάρξει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, η οποία θα απομακρυνθεί από την εικόνα και την ουσία της κρίσης.  «Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε κι από τις τραγωδίες. Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό…», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

2021 μεν, κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δε και Novartis για το αν είχε μόνο ιατρικό χρήμα, αλλά και πολιτικό ή πρόκειται για σκευωρίες

Παρόλα αυτά λίγες ώρες αργότερα, η εικόνα της Ελλάδας, που πάει με κοινό όραμα αμφισβητήθηκε, έντονα από τις φωνές, που έφταναν ως έξω, στον πρώτο όροφο της Βουλής κι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Νοβάρτις, ο οποίος φέρεται κατά άλλους να έχει χρηματίσει όχι μόνο ιατρικά αλλά και πολιτικά πρόσωπα, δεν εξετάστηκε ως μάρτυρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συγκεκριμένη επιτροπή εξετάζει την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις τυχόν ευθύνες του ως άλλου «Ρασπούτιν» σε πολιτική σκευωρία.

Τα δυο μέλη της Επιτροπής, που εξαιρέθηκαν (ορθώς νομικά κατά τη ΝΔ, αντισυνταγματικώς και εναντίον του Κανονισμού της Βουλής κατά ΣΥΡΙΖΑ) οι Τζανακόπουλος – Πολάκης επέμειναν να μπουν στην Επιτροπή, η οποία έχει και προανακριτική εξουσία. Σε μια προσπάθεια απομείωσης της έντασης, τα στελέχη της ΝΔ, μετά από κάμποση ώρα, προτίμησαν να την αναβάλλουν. Απέξω στέκονταν υποστηρικτικά κι άλλοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Νωρίς το πρωί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγείλει πως δεν άφησαν τον Δημήτρη Τσοβόλα, συνήγορο στην υπόθεση, να μιλήσει καν. Ο πάλαι ποτέ αρχηγός του ΔΗΚΚΙ είχε ζητήσει την εξαίρεση στελεχών και της ΝΔ, όπως π.χ. ο Θανάσης Πλεύρης αλλά και του Βασίλη Κεγκέρογλου από πλευράς ΚΙΝΑΛ.

Αργά το απόγευμα, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι στημένοι απέξω από την αρμόδια Επιτροπή, στον 1ο όροφο της Βουλής, όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν να δουν τι μέλλει γενέσθαι. Δεν παρενέβησαν οι φρουροί της Βουλής αλλά η ένταση κορυφώθηκε, σε λεκτικό επίπεδο.

Τη μάχη την εντυπώσεων την κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού χωρίς ν΄ ανοίξει ρουθούνι, κατόρθωσαν και τα δυο μέλη του να μπουν στην Επιτροπή αλλά κι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος εμφανίστηκε στοχοποιημένος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη μάχη της ουσίας,  δεν την κέρδισε κανείς, αφού δεν γίναμε σοφότεροι κι η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε μία πύρρειο νίκη. Δεν έκανε μεν πίσω να δεχτεί τα δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υποχρεώθηκε σε αναβολή.  

Από πλευράς, του ΚΙΝΑΛ δια στόματος της Ευαγγελίας Λιακούλη, βουλευτού Λάρισας, η οποία συνοδευόταν από  τον Βασίλη Κεγκέρογλου, γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, τόνιζε πως το δίδυμο Τζανακόπουλος – Πολάκης δεν ήθελε να εξεταστεί ως μάρτυρας ο Φρουζής, σενάριο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε κατηγορηματικά.

Έτσι, οι απαρχές του 2021 συνοδεύτηκαν από μία κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Και τα μπαρουτόβολα λεκτικά μεταφέρθηκα στο 2019, με αντικείμενο αν η Νοβάρτις δεν είχε μόνο ιατρικό χρήμα, αλλά και πολιτικό ή απλές σκευωρίες