Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής: Μετάλλαξε ο «Ηγεμόνας» Trump το DNA των ΗΠΑ;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΑΤΑΝΟ

Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής: Μετάλλαξε ο «Ηγεμόνας» Trump το DNA των ΗΠΑ; Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτός ο όρος, αλλά η δεύτερη. Το κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι το όνομα που βρίσκεται πίσω από το διχασμό: Donald Trump. Ο Νικολό Μακιαβέλι, ο συγγραφέας του κυνικού οδηγού κάθε εξουσιομανή, Ο Ηγεμόνας, θα ήταν υπερήφανος για τη διαχρονικότητα των συμβουλών του. Το δόγμα του «Διαίρει και Βασίλευε» βρήκε την πιο θαυμαστή εφαρμογή του στα χρόνια της διακυβέρνησης του Donald Trump. Χρησιμοποιώντας με χειρουργική ακρίβεια της μέθοδο που προτείνει ο Ιταλός πολιτικός σύμβουλος, ο απερχόμενος -από ό, τι φαίνεται, πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να εφαρμόσει το δόγμα, διαιρώντας τις ΗΠΑ, τους θεσμούς της, τη δημοκρατία της, το κόμμα του, τους πολίτες της, με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία.

Ακόμη και στην ίδια του την ομάδα προκαλούσε τη διχόνοια, με σκοπό να κερδίζει παροδικά οφέλη, αδιαφορώντας καθ’ όλη τη θητεία του για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παραδοσιακά πλέον θα πρέπει να διαθέτει ένας… πλανητάρχης. Με συνομιλητές του αρχηγούς κρατών που θα μπορούσαν κομψά να χαρακτηριστούν ως «ιδιόρρυθμοι», αποσταθεροποιώντας ολόκληρες περιοχές (Μέση Ανατολή, Μεσόγειος), μη συμμετέχοντας στις παγκόσμιες διεργασίες για την «κλιματική αλλαγή», ο Trump, με σηκωμένα τα μανίκια, έψαχνε παντού πολιτικούς και χώρες για να τραμπουκίσει. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του ως προέδρου.

Θα περίμενε κανείς, όχι οι πιο αισιόδοξοι κατ’ ανάγκη, να «πέσει» με αξιοπρέπεια. Η κραυγή του «Σταματήστε την καταμέτρηση» είναι μια μαύρη στιγμή για τη δημοκρατία των ΗΠΑ, την «πιο παλιά σύγχρονη δημοκρατία» όπως καμαρώνουν οι ίδιοι. Ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Πολύ σουρεαλιστικό ακόμη και για σενάριο b-movie, αλλά να που ο σουρεαλισμός έγινε κανονικότητα στα χρόνια της διακυβέρνησης Trump. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το απονενοημένο διάβημά του. Η μικροπρέπειά του, η παντελής έλλειψη αξιοπρέπειας τον οδήγησαν στην ύβρη και την ήττα.