Big Brother στην Ισπανία: Ενας βιασμός παίκτριας που δε τιμωρήθηκε ποτέ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

«O δε ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπων», δηλαδή, «μια ζωή όπου δεν εξετάζεται το σωστό ή λάθος, δεν αξίζει να τη ζει κανείς», έγραψε ο Πλάτωνας, πως είπε ο Σωκράτης και πόσο δεν ισχύει στην ξεφτίλα των παλλαϊκών, διεθνών σόου, όπως το Big Brother της τηλεόρασης!

Δεν βρίσκονται οι κατάλληλες λέξεις, που να μην είναι σπατάλη, για αυτά τα homo teloptikus του πλανήτη, που σχεδόν σπονδυλωτά, περίπου άτομα, εκμεταλλεύονται συνανθρώπους και ατιμίες για να κερδίσουν νούμερα και τηλεθέασης στα μηχανάκια, μιας παραπαίουσας και παλιακής τηλεόρασης, όπως αυτή που υπηρετούν τα ριάλιτι εύκολης συγκίνησης, ταλαιπωρίας, τιμωρίας, ψυχολογικών πιέσεων, τυραννίας σε έγκλειστα πειραματόζωα, σαν το Big Brother. Τεράστιες εταιρείες παραγωγής και δικαιωμάτων, πουλάνε τις «βίβλους» και τους κανόνες των παιχνιδιών τους, όπου στη μικρή οθόνη η ίδια η ανθρωπιά συρρικνώνεται και ο άνθρωπος πόνος γινεται θέαμα και συχνά χιούμορ. Οι συμμετέχοντες, οι παίχτες σ αυτά τα τρισάθλια ριάλιτι, έχουν εκπαιδευτεί από δεκαετίες προβολής, αλλά και απ τα social media τους στην έκθεση, με αντίτιμο κάποιο χρηματικό έπαθλο, την πρόσκαιρη διασημότητα και γρήγορη καταξίωση. Οι παραγωγοί, οι συντελεστές, εκείνοι που κερδίζουν χρήμα δεν νοιάζονται στο να εξευτελίσουν τους συμμετέχοντες αφού έχουν υπογράψει συμβόλαια, αλλά ούτε και να προσβάλουν τα κοινό αίσθημα, εκπαιδεύοντας συναισθηματικά λαούς ολοκλήρους, σε λογικές «έλα μωρέ πλάκα, κάναμε» (το ζήσαμε άλλωστε στην ελληνική τηλεόραση πριν λίγο καιρό), ή «αυτά συμβαίνουνε στον κόσμο». Και δε πάει να κοπανιούνται οι γυναίκες ανά την υφήλιο και κυρίως την Αμερική, που είναι πάντα ιδιαίτερη ευαίσθητη και δεκτική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Me too; Το Big Brother στην Ισπανία, επέτρεψε να γίνει βιασμός στις κάμερες, αφού προωθεί και άφθονο αλκοόλ στα πειραματόζωα – συμμετέχοντες, ενώ άφησε τη κοπέλα να μάθει πως είναι θύμα βιασμού μπροστά στις κάμερες! Στεναχωρήθηκαν; Ω! Μόνο όταν οι διαφημιζόμενοι και οι χορηγοί  τράβηξαν τις διαφημίσεις τους και τους προκάλεσαν κόστος οικονομικό!

Ένας βιασμός από συμπαίκτης, δεύτερος από τη παραγωγή και κατά συρροή απ τα όσο ειπωθήκαν μετά

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Νοεμβρίου του 2017 και ήρθε στη δημοσιότητα από την El Confidencial, η οποία εξασφάλισε και δημοσιοποίησε τα λογοκριμένα πλάνα. Όπως αποκαλύφθηκε, ο βιασμός συνέβαινε για αρκετά λεπτά μέχρι να αποφασίσει η παραγωγή να παρέμβει τελικά, και να σταματήσει τον López. Τα βίντεο δεν προβλήθηκαν στην ισπανική τηλεόραση. Η ολλανδική Endemol, η εταιρεία παραγωγής του reality, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος να δείξουν στην Prado το περιστατικό χωρίς να υπάρχει ψυχολόγος στο δωμάτιο ή χωρίς να έχει προειδοποιηθεί! Κατά την παρουσίαση του επίμαχου βίντεο, η Prado ζήτησε να σταματήσει η προβολή και να δει τον López, ωστόσο ενημερώθηκε πως εκείνος είχε απομακρυνθεί «εκτάκτως» από το σπίτι του show. Η γυναίκα  μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο και λίγες ημέρες μετά επέστρεψε στο παιχνίδι. Μετά την αποχώρησή της κινήθηκε νομικά εναντίον του López με εκείνον να αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι τη «φρόντισε γιατί ήταν μεθυσμένη». Σε συνέντευξή της στην El Confidencial, η Carlota Prado καταφέρθηκε εναντίον της διευθύντριας της παραγωγής, María Robles. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται μια γυναίκα να έβλεπε αυτό που πάθαινα και να μην κάνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά,  «θα μπορούσαν να το έχουν αποτρέψει όλο αυτό και δεν έκαναν τίποτα» και ακόμη πως “στο σπίτι υπήρχαν τουλάχιστον πέντε μπουκάλια με ουίσκι, τεκίλα, τζιν, ρούμι. Μας είχαν ρωτήσει τι θέλαμε νωρίτερα, δεν υπήρχε απαγόρευση για αλκοόλ. Μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερο ρούμι αν θέλαμε. Απλά μας έδιναν συνεχώς. Εκείνη τη μέρα έπινα τεκίλα. Ήπια ποτά και τέσσερα σφηνάκια στη σειρά. Τα τελευταία πάρτι που κάναμε ήταν τα χειρότερα. Ο José María απέφευγε όμως να πιει. Μετά τα σφηνάκια δεν θυμάμαι πολλά, έχω κενό μνήμης. Θυμάμαι να πηγαίνω στην τουαλέτα, είχα τάση εμετού και εκείνος με ακολουθούσε. Το επόμενο πρωί τον ρώτησα τι είχε γίνει κι εκείνος που είπε πως με έβαλε να κοιμηθώ και πως ήμουν καλά. Μετά πήγαμε να φάμε στην κουζίνα και ξαφνικά τον κάλεσαν στα «ενδότερα» και του ανακοίνωσαν πως αποβάλλεται, χωρίς να μάθω τότε το γιατί». Για την αποκάλυψη του βιασμού της, η Carlota είπε: «Δεν ξέρω ποιανού φωνή ήταν, γιατί οι φωνές είναι παραμορφωμένες. Με ενημέρωσαν για την απομάκρυνσή του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Πίστευα πως είχα τσακωθεί μαζί του επειδή ήμουν μεθυσμένη. Μου έδειξαν τα πλάνα και μου είπαν να μην ανησυχώ γιατί δεν θα μεταδίδονταν ποτέ. Το χειρότερο είναι πως αυτές οι σκηνές δεν θα διαγραφούν ποτέ από το μυαλό μου. Τους είπα να σταματήσουν την προβολή, δεν άντεχα να βλέπω. Αν νοιάζεσαι για κάποιον, οφείλεις να τον βοηθήσεις, όχι να φερθείς έτσι».

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για την εταιρεία παραγωγής, διότι «τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα»

Η γυναίκα σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς ψυχολόγο, με συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό κολοσσό παραγωγής, προφανώς και δεν γνώριζε καν πως να αντιδράσει. «Αρχικά δεν κινήθηκα νομικά εναντίον τους γιατί αισθανόμουν ντροπή και απογοήτευση» λέει η κοπέλα ενώ παρέμεινε στο παιχνίδι μέχρι την τελική του φάση και διευκρινίζει πως «για τέσσερις μέρες με είχαν σε ένα ξενοδοχείο και έρχονταν ψυχολόγοι να με δουν και μετά έπρεπε να επιστρέψω στο σπίτι». Η ίδια μάλιστα αφήνει να εννοηθεί πως της ζήτησαν να μην μιλήσει για τον βιασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εκ μέρους της, ούτε εναντίον της εταιρείας παραγωγής Zeppelin TV, ούτε εναντίον της συνεργαζόμενης Mediaset España.  Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Endemol Shine Group  τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα του show κατά το συμβάν, πολλές διαφημιστικές εταιρείες αποφάσισαν να αποσύρουν τις διαφημιστικές καταχωρήσεις τους από το reality το οποίο φέτος πανηγυρικά και με ποικίλες εκδηλώσεις συμπληρώνει τα 20 του χρόνια και θα προβληθεί ξανά σε όλες τις χώρες όπου έχει παίξει κατά διαστήματα.

Η τηλεόραση στα χειρότερα της, μάστιγα του πολιτισμού και της ανθρωπότητας

Η Carlota χρειάστηκε να αποστασιοποιηθεί από τα περιστατικά για δύο χρόνια, όπου να μπορέσει πλέον να μιλήσει για τα γεγονότα, με ανάρτησή της στο προφίλ της στο Instagram. Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί μεγάλο κύμα συμπαράστασης υπέρ της μέσα από το hashtag #CarlotaNoEstásSola στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσο ξεφτίλα είναι, να μαζεύεις κόσμο, να τον αξιολογείς όχι ψυχολογικά, αλλά με συνδυασμούς για να είναι ενδιαφέρον το θέαμα, να τον μεθάς, να τον έχεις απομονωμένο, να παρακολουθείς από τις κάμερες έναν βιασμό, να τον δείχνεις, να επιβάλεις νόμο σιωπής! Πόσο επικίνδυνο είναι  να περνιέται έστω και υποσυνείδητα εάν μήνυμα ότι μπορεί να βιαστεί μια μεθυσμένη γυναίκα, ακόμα και σε ένα περιβάλλον όλο κάμερες, σε ένα σόου και αρκεί να μη μαθευτεί! Όλοι ατιμώρητοι! Όλοι άνευ ευθύνης! Αλώστε τα πρωτόκολλά τηρηθήκαν! Η τηλεόραση στα χειρότερα της! Τουλάχιστον μέχρι εδώ, ήταν φτιασιδωμένη και φορώντας το πέπλο της εντιμότητας επιδιδόταν σε ψευδό – ηθική. Τώρα, απροκάλυπτη, κυνική, αχόρταγη για κέρδος, μοιάζει με θηρίο αρπαχτικό, μάστιγα του πολιτισμού και της ανθρωπότητας.