Το τέλος των αστυνομικών σειρών, οι «λευκές επιτυχίες» και η διόρθωση του Όσα παίρνει ο άνεμος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

«Προτιμώ ν’ αμείβομαι 700 δολάρια την εβδομάδα για να υποδύομαι την υπηρέτρια, παρά να βγάζω 7 δολάρια τη μέρα ως υπηρέτρια» – Χάτι ΜακΝτάνιελ, η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που πήρε Όσκαρ το 1940.

Είναι λευκοί, είναι πάντα οι καλοί, είναι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν σε τηλεοπτικές σειρές υποβάλλοντας το υποσυνείδητο του θεατή σε υπνωτιστικά σχεδόν, στερεότυπα. Στις ΗΠΑ τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και οι διαδικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας, παγώνουν τις αστυνομικές σειρές του, ενώ αυτό το πρωτοφανές κύμα που σαρώνει την τεράστια χώρα, ζητά και στην τηλεόραση αίσθηση δικαίου.

Στις σειρές αυτές σπανίως έχει μαύρους αστυνομικούς. Έχει όμως μαύρους ως παραβάτες και εγκληματίες συνήθως. Οι τηλεκριτικοί μεγάλων εφημερίδων και βέβαια το μέγιστο κίνημα στους δρόμους της Αμερικής, ζητά να σταματήσει τώρα η  copaganda, δηλαδή η προβολή των σειρών αυτών που λειτουργούν ως αστυνομική προπαγάνδα. Είναι πάντως γεγονός πως στα αστυνομικά της τηλεόρασης είναι όλοι Σέρπικο!

Τον Αλ Πατσίνο, επίσης, που έπαιξε νέος τον Σέρπικο, τον είδα στη τελευταία του ταινία στο Netflix, αστυνομική κι αυτή, με το πιο φρικτά βαμμένο κομοδινί μαλλί όλων των εποχών και με κακότεχνο λίφτινγκ, να ακούει συγκινημένα μια δημοσιογράφο να κλαίει για τους καλούς αστυνομικούς που κάνουν τα πάντα για να σώσουν τους ανθρώπους για αυτό και εκείνη θα θυσιαζόταν για αυτούς, πηγαίνοντάς να συναντήσει έναν σίριαλ κίλερ. Τον ατέλειωτο είχε η σκηνή και ματαίως περίμενα τον Πατσίνο να θυμηθεί τον Σέρπικο και να της πει βάζοντας Μίκη Θεοδωράκη στο ραδιόφωνο, «άι μαρή στην εφημερίδα σου και γράψε κάνα φαρμακείο και που έχει ανοιχτά βουλκανιζατέρ, που θες να θυσιαστείς για την αστυνομία»!

Στην Ελλάδα είμαστε πιο προχωρημένοι! Τις έχουμε κόψει τις αστυνομικές σειρές καθώς και σχεδόν και όλες τις υπόλοιπες, κοινωνικές, αισθηματικές, κωμικές, παιδικές, οικογενειακές, μαύρες κωμωδίες, μυστηρίου. Φυσικά το κάνανε τα κανάλια λόγω κρίσης οικονομικής και όταν είπαν να δώσουν πράσινο φως και να τις ξαναρχίσουν πλάκωσε ο κορονοϊός και ξεφούσκωσε η πρεμούρα. Μας έμεινε το Κόκκινο Ποτάμι -το αγαπημένο μας!- και οι «Άγριες Μέλισσες», που μας κάνουν πια σε δραματικό Κολοκοτρωνίτσι . Σε αστυνομικό, πάλι, έχουμε να θυμόμαστε τον αστυνόμο Μπέκα και πολύ μας! Χα! Τους προλάβαμε τους Αμερικανούς, τόσο μπροστά οι δικοί μας στα κανάλια!

Ο θυελλώδης άνεμος της αλλαγής έκανε το ΗΒΟ να αφαιρέσει το «Οσα παίρνει ο άνεμος» απ την πλατφόρμα και να επιστρέψει με αντιρατσιστικές σημάνεις, ενώ συζητιέται πως «λευκό» ήταν το θρυλικό «Φιλαράκια», όπου δεν υπάρχει Αφροαμερικανός στην πολυκατοικία τους, στο Σέντραλ Περκ που πίνουν καφέ, αλλά ούτε εκεί που δουλεύουν,  καθώς και άλλες σειρές που σημείωσαν τεράστιες επιτυχίες. Είπαμε, οι αλλαγές κάποιες φορές μπορεί να διαπράττουν αναχρονισμούς στην θέση του και κάποτε ακρότητες. Αλλά το δίκαιο, όσο κι αν αργεί, στο τέλος κερδίζει, έστω και κομματάκι, κομματάκι…