Τι είδες Πηνελόπη Κατσαρέλη στο Πήλιο των Κένταυρων και μας θύμισες 6 σπουδαίους μύθους;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ

Ω! Το Πήλιο! Αυτή η καταπράσινη ομορφιά που κοιτάζει χαμηλά κάτω τον Βόλο και κλείνεται από μπλε, βαθιές και κρυστάλλινες θάλασσες! Το βουνό των μύθων, των θρύλων, της ιστορίας που εκεί, ανάμεσα σε φυλλωσιές και ειδυλλιακά ξέφωτα, ζούσαν θεοί, ημίθεοι, ήρωες και Κένταυροι, τιτάνες και γίγαντες, νύμφες και δρυάδες, βασιλιάδες, γενναίοι και πολεμιστές. Εκεί που πήγαιναν για κυνήγι θεοί, βασιλιάδες και πρίγκιπες, που παντρεύονταν οι αθάνατοι, που μάθαιναν σοφία οι ήρωες και που οι θεές διαγωνίζονταν ποια είναι η ομορφότερη! Η Πηνελόπη Κατσαρέλη με την φωτογραφική μηχανή γύρεψε τη στιγμή και το αθέατο για τα δικά μας βλέμματα. Και μας γύρισε στην εποχή των μύθων, εκεί, στο βουνό που γεννήθηκαν όλα…

Τα παιδιά του ακόλαστου βασιλιά των Θεσσαλών και ενός σύννεφου

Στο Πήλιο, εκεί ψηλά, κρυμμένοι απ τα μεγάλα δάση, να κοιτάζουν τη βαθιά θάλασσα,  ζούσαν κάποτε, Κένταυροι. Ήτανε πλάσματα θαυμαστά, υπέροχα, αλλόκοτα. Από τη μέση και πάνω άνθρωποι και από τη μέση και κάτω άλογα. Γεννήθηκαν από το ερωτικό σμίξιμο του  βασιλιά των Θεσσαλών Ιξίωνα και της Νεφέλης. Αυτός ο βασιλιάς, λοιπόν, σκότωσε τον πεθερό του, παραβιάζοντας τους ιερούς νόμους της φιλοξενίας και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελληνική μυθολογία που σκότωνε συγγενή του. Η τιμωρία του ήταν τρομερή και ήταν διωγμένος από τους ανθρώπους και τις πόλεις τους. Κάποτε, ο Ιξίωνας, για να ξεφύγει από τους διώκτες του, κατέφυγε ικέτης σε ναό του Δία. Εκείνος τον συγχώρεσε και μάλιστα τον ανέβασε στον Όλυμπο και τον κάθισε στο τραπέζι των θεών. Μα πάντα ασεβής και ακόλαστος, ο Ιξίωνας πόθησε την ίδια τη θεά Ήρα, τη βασίλισσα, τη σύζυγο του Δία. Ο Δίας προκειμένου να δει μέχρι ποιου σημείου έφτανε η αγνωμοσύνη του Ιξίωνα, έδωσε τη μορφή της Ήρας στην Νεφέλη, το σύννεφο – θεότητα και ξεγέλασε τον Ιξίωνα ώστε να ζευγαρώσει μαζί της. Από την ένωση αυτή προήλθε το γένος των Κενταύρων που τους αποκαλούν και Ιξιονίδες. Φυσικά οι θεοί δεν συγχωρούνε δυο φορές και ο Ιξίωνας τότε κεραυνοβολήθηκε και αποβλήθηκε από τον Όλυμπο. Ο Δίας διέταξε τον Ερμή να τον δέσει με φίδια σ’ έναν φλεγόμενο τροχό. Έτσι δεμένος, ο Ιξίωνας περιφέρεται αιώνια στον Τάρταρο, καταραμένος και χωρίς γαλήνη, μακριά από το Πήλιο και τα υπέροχα παιδιά του που γέννησε με ένα σύννεφο.

Κένταυρος Χείρων, ο μαθητής του Απόλλωνα, ο δάσκαλος των ηρώων  

Ω! Ο Χείρων Κένταυρος ήταν δάσκαλος, σπουδαίων μαθητών! Εκείνος μεγάλωσε και έμαθε γράμματα και έδωσε γνώσεις στον Αχιλλέα, στον Θησέα, στον Ιάσωνα και σ άλλους γενναίους ήρωες των μύθων. Ο Κένταυρος Χείρων ήταν σοφός και γνώριζε την τέχνη των ιαματικών βοτάνων. Ήταν ο καλύτερος κυνηγός αλλά έπαιζε και την πιο γλυκιά μουσική. Ήταν ξεχωριστός από τους άλλους Κενταύρους, γιατί εκείνος, λέει ήταν παιδί του Κρόνου και της ωραίας κόρης του Ωκεανού, της Φιλύρας. Μεγαλώνοντας ο Κένταυρος Χείρων απέκτησε μεγάλη φήμη ως ιατρός, επιστήμων και μάντης, αφού με τα άνθη της φιλύρας, της φλαμουριάς δηλαδή, θεράπευε ασθενείς, ενώ κόβοντας σε μικρές λωρίδες τον εσωτερικό της φλοιό τον χρησιμοποιούσε για να μαντεύει. Δάσκαλο δικός του ήταν ο ίδιος ο Απόλλων. Η φήμη του Κενταύρου Χείρωνα ως ιατρού και μάντη εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενώ το όνομα του εμφανίζεται σε πολύ πρώιμες θηραϊκές επιγραφές στους βράχους του νησιού. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ήταν ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν.  Σε ένα αρχαίο αγγείο παριστάνεται φορώντας έναν μανδύα σκεπασμένο με άστρα, κρατώντας ένα ξεριζωμένο δένδρο, έχοντας τα θηράματα του κυνηγιού του στο πλάι του και συνοδευόμενος από τον σκύλο του.  Μες απ τα φυλλώματα των δέντρων του Πηλίου, οι αλαφροΐσκιωτοι, θα θέλανε να τον βλέπουν φορώντας τ άστρα, να περνά, χαϊδεύοντας το σκυλί του.

Ο θεός που αρνήθηκε την αθανασία

Ο Ηρακλής, δυνατός, μοιραίος, παθιασμένος, δέσμιος άθλων και τιμωριών, κήρυξε κάποτε, τον πόλεμο στους Κένταυρους, στο όνομα μιας φιλίας. Και ανέβηκε στο Πήλιο και μες στα δάση του βουνού, πλήγωσε κατά λάθος με τα δηλητηριασμένα βέλη του, στο πόδι τον σοφό Χείρωνα. Ο Ηρακλής λυπήθηκε πάρα πολύ για τον τραυματισμό του γέροντα φίλου του και προσπάθησε να τον θεραπεύσει ο ίδιος με φάρμακα τα οποία του υποδείκνυε ο δάσκαλος. Τα φάρμακα, όμως, δεν τον ωφέλησαν καθόλου και, βασανισμένος από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε το κακοφορμισμένο τραύμα, αλλά και κουρασμένος από την ατελείωτη ζωή του, ο περιφημότερος των Κενταύρων ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από την αθανασία. Ανένδοτος ο Δίας, αρνιόταν να βοηθήσει σε εκείνο που θνητοί ποθούσανε. Ο τιτάνας Προμηθέας, τιμωρημένος για την ευεργεσία του στους ανθρώπους, δέχθηκε να ανταλλάξει τη θνητότητα του με την αθανασία του Χείρωνα. Ο Δίας, αναγκασμένος πια, να ενδώσει, ενέκρινε τον θάνατο του Κενταύρου. Το τέλος ενός σοφού. Την σιωπηλή θανάτωση της ίδιας της αθανασίας. Και έτσι, ο Χείρων, αν και θεός, έλκεται και γυρεύει την γαλήνη της σκιάς του θανάτου.

Η Αργώ και η Μήδεια, η εγγονή του Ήλιου, που σκότωνε από έρωτα

Από την Ιωλκό, όμως, ξεκίνησε πριν αρχίσει να μετρά ο χρόνος, τότε που οι θεοί αναμιγνύονταν με τους ανθρώπους και υπήρχαν τέρατα και μαγεία, όχι μόνο στα όνειρα, αλλά στον κόσμο όλο,  η Αργώ με πλήρωμα 50 Αργοναυτών ηρώων, στο όνομα των δικαίων του ωραίου, γενναίου Ιάσωνα. Αποστολή τους ήταν να πάνε στην μακρινή Κολχίδα της Αίας να φέρουν το χρυσόμαλλο δέρας, σύμβολο πλούτου και ευμάρειας. Μαζί με το δέρας ο Ιάσωνας έφερε και μια σύζυγο, την μάγισσα Μήδεια, θυγατέρα του βασιλιά Αιήτη, εγγονή του Ήλιου, ανιψιά της Κίρκης, πριγκίπισσα της Αίας και αργότερα βασίλισσα της Ιωλκού, Κορίνθου και Αίας, σφαγέα του αδερφού της Άψυρτου και των δυο γιων της με τον Ιάσωνα!

Ο γάμος που μ αυτόν ξεκίνησαν οι μύθοι όλοι των ανθρώπων

Στο Πήλιο έγινε γάμος, μαγικός, από εκείνους που οι θνητοί θα τυφλωνόταν αν αντίκρυζαν κατά λάθος και ακάλεστοι. Παντρεύτηκε η πανέμορφη Νηρηίδα, η Θέτιδα με τον θνητό Πηλέα. Πάνω στο γλέντι, η θεά Έρις, που δεν την είχαν καλέσει, έριξε ανάμεσα στους προσκεκλημένους ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή «τη καλλίστη», δηλαδή, στην ωραιότερη, που φυσικά διεκδίκησαν οι τρεις ωραιότερες θεές, η Ήρα, η Αφροδίτη και η Αθηνά. Από κει και μετα ξεκίνησε εκείνος ο τεράστιος πόλεμος, οι μάχες των ηρώων, οι συγκρούσεις των θνητών, η ποίηση του Ομήρου, οι αδικίες, τα λάθη, οι σπουδαίες πράξεις που έγιναν αρχετυπικές για την ανθρωπότητα, εις τους αιώνες των αιώνων και αμήν πηλιορείτικο!  

Η Κενταυρομαχία που ξεκίνησε από λαγνεία για την ίδια τη νύφη του βασιλιά

Στο Πήλιο όμως, ζούσαν και οι Λαπίθες, ίδιας καταγωγής με τους Κενταύρους, όμως είχαν ανθρώπινη μορφή και υπήρξανε στα αλήθεια και όχι μόνο στους μύθους, σαν αρχαίος λαός, πολεμικός και ανδρειωμένος. Λέγεται πως πολεμούσαν κατά των διαφορετικών κάθε φορά εισβολέων και τελικά εξοντώθηκε από τους άγριους Δωριείς. Κάποτε στο Πήλιο, όμως γινόταν άλλος γάμος. Ο βασιλιάς των Λαπήθων, ο Πείριθος παντρεύονταν την ωραία Ιπποδάμεια. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Κένταυρος Ευρυτίωνας. Πάνω στο γλέντι ο Ευρυτίωνας, μεθυσμένος, θέλησε να αποπλανήσει την ίδια τη νύφη. Εξαγριωμένοι  οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι τιμώρησαν αυστηρά τον Κένταυρο, κόβοντάς του τα αυτιά και τη μύτη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εκδικητική μανία των άλλων Κενταύρων που άρχισαν να αρπάζουν τις γυναίκες των Λαπήθων. Έτσι έγινε η περίφημη Κενταυρομαχία, από την οποία τελικοί νικητές βγήκαν, με τη βοήθεια του Θησέα, οι Λάπηθες!

Η Πηνελόπη Κατσαρέλη, επιχειρηματίας, πάντα, φωτογραφίζει στιγμές, λεπτομέρειες, εντάσεις, με το πάθος του πραγματικού εραστή της τέχνης, έχει αρχείο από 60.000 φωτογραφίες, δύο γιούς, τον έναν στην Μαδρίτη και τον άλλον, τον μικρό της μόλις τον καλοδέχτηκε, αρχιτέκτονα, από την Αγγλία στην Αθήνα και έναν σύζυγο που αγαπά και υποστηρίζει το βλέμμα της στον κόσμο. Ζει στο Αίγιο αλλά όλο και κάπου ταξιδεύει.