Ρεϊσάιρντ Μπρουκς: άλλη μια δολοφονία μαύρου από λευκό αστυνομικό κάνει την Αμερική να φλέγεται

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020, στην Ατλάντα, Τζόρτζια. Και ενώ οι διαμαρτυρίες, οι πορείες και το κίνημα Black Live Matters μοιάζει ανυποχώρητο απ άκρη σ άκρη στην Αμερική, ακόμη και με τις περιοχές «λευκών προνομίων», όπου η μεσαία λευκή τάξη ζει να έχουν βγει στους δρόμους, άλλη μια δολοφονία μαύρου άνδρα πυροδοτεί εκ νέου κύμα αντιδράσεων. O λευκός αστυνομικός της Ατλάντα πυροβόλησε και σκότωσε έναν μαύρο άντρα την Παρασκευή το βράδυ, με τον πληθυσμό της μεγάλης πόλης του αμερικανικού νότου να κάνει ολονυχτίες οργισμένων διαμαρτυριών , με απολύσεις αστυνομικών και παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.

Τον έλεγαν Ρεϊσάιρντ Μπρουκς και ήταν 27 χρόνων. Είχε πιει. Μπήκε στο άσπρο του αυτοκίνητο, στο παρκινγκ του μεγάλου Wendy’s και αποκοιμήθηκε. Δυο αστυνομικοί τον βρήκαν, του χτύπησε το τζάμι, μετακίνησε το αυτοκίνητο του, σε ακόμα πιο απόμερο μέρος, τον ρωτήσαν αν είχε όπλο, είπε όχι, πήγαν να του φορέσουν χειροπέδες, αντιστάθηκε, τον πέταξαν στην άσφαλτο, εκείνος αντιδρούσε, άρπαξε μάλλον το τιζερ ακινητοποίησης του ενός και άρχισε να τρέχει. Το βίντεο επιτήρησης της αστυνομίας, και το βίντεο από τους παρευρισκόμενους δείχνουν ότι ο Μπρουκς ότι τρέχοντας στρέφει το τίζερ στους αξιωματικούς καθώς τρέχει, πράγμα που δεν έχει επικινδυνότητα μιας και αυτό πρεπει να ακουμπά σε κορμί για να προκληθεί εκκένωση. Η συνέχεια, θυμίζει πλάνο από αστυνομική σειρά, ή ταινία, από κείνες που κόβει, μουδιασμένα η αμερικανική τηλεόραση, πια. Ο ένας αξιωματικός πυροβολεί τον Μπρουκς, μες στο παρκινγκ, με τα παρκαρισμένα οικογενειακά αυτοκίνητα. 0 27χρονος άνδρας δέχεται την σφαίρα στην πλάτη, τινάζεται σα τόξο, πέφτει στην άσφαλτο.

Το πρωί, η Αφροαμερικανίδα δήμαρχος της Ατλάντα, Κέισα Λανς Μπότομς, κάνει δηλώσεις και τονίζει πως δεν ήταν δικαιολογημένη η χρήση θανατηφόρας βίας και πως δεν σκοτώνουν έτσι ανθρώπους. Η  αρχηγός της αστυνομίας από το 2016, στην Ατλάντα, η Έρρικα Σίλντς, παραιτήθηκε το ίδιο πρωί. «Έχω εμπιστοσύνη στην δήμαρχο» δήλωσε «είναι καιρός η πόλη να προχωρήσει και να κυριαρχήσει η σωστή λειτουργία επιβολής του νόμου και των κοινοτήτων που υπηρετούν».

Ο αξιωματικός, Τζάρετ Ρολφ, που σκότωσε τον Μπρουκς απολύθηκε το Σάββατο, ενώ ο δεύτερος αξιωματικός που εμπλέκεται στη δολοφονία, ο Ντέβιν Μπρόσναν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η Ατλαντα πλέον δεν κοιμάται τα βράδια και το Wendy’s που συνέβηκε η δολοφονία, παραδόθηκε στις φλόγες.

Αχάμουντ ‘Αρμπερι, Φιλάντο Καστίλε, Ταμίρ Ριτς, Μπριόνα Τέιλορ, Τζορτζ Φλόιντ και τώρα ο Ρεισάιρντ Μπρουκς, είναι τα ονόματα που οι διαδηλωτές φωνάζουν συνεχώς, ζητώντας δικαίωση για τις άδικες θανατώσεις τους και για το τέλος της απαξίας της ανθρώπινης ζωής του μαύρου, του φτωχού, του περιθωριοποιημένου απ την λουσάτη μορφή του αμερικανικού ονείρου.