Ο Λάκης Λαζόπουλος δεν έχει σχέσεις με την εξουσία, δεν ήταν στον Γκαζάρτε με τον Ολάντ και τον Τσίπρα και θυμόμαστε όλοι λάθος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ο Λάκης Λαζόπουλος, είναι ο πλέον επιτυχημένος, πολύπλευρος καλλιτέχνης της πιάτσας για δεκαετίες ολόκληρες με εξαιρετικές επιτυχίες στο θέατρο και φυσικά στην τηλεόραση, για μια μεγάλη περίοδο χαϊδεμένο και χρυσό παιδί, όλων των παροικούντων της καλλιτεχνικής Ιερουσαλήμ. Στην χθεσινοβραδινή εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, φάνηκε όμως, ένας άνθρωπος με ρωγμές και θαμπώματα. Μα έτσι δεν είμαστε όλοι; Δεν αγαπιέται ένας άνθρωπος πιο πολύ όταν δείχνει αδυναμία, συλλογικά ή όχι, απ ότι στην παντοδυναμία του, όπου η βοή εξαφανίζει τους ψιθύρους και τους χαμηλούς τόνους, δημιουργώντας αυτάρεσκο, εγωιστικό αντίλαλο; Ρητορική η ερώτηση και προσωπικές, βαθέων υπαρξιακών αβύσσων οι αποκρίσεις. Δε υπάρχει κάνεις σχολιασμός στο προσωπικό μέρος των απολύτων που ένας άνθρωπος, βγαίνει να μοιραστεί με ένα κοινό που για δεκαετίες πορεύεται μαζί του.  Όμως, το ανθρώπινο κομμάτι ήταν ένα μέρος αυτής της συνέντευξης. Το υπόλοιπο ήταν εκείνη η για δεκαετίες κορυφαία θέση του καλλιτέχνη, που δεν είναι πλέον ιλιγγιώδης και δεν ατενίζει από ολύμπια, δυσθεώρητα ύψη. Από την κορυφή στην πτώση, όχι αυτή της πρόσκρουσης, αλλά ακόμα και ενός απλού γλιστρήματος,  προφανώς και οι χειρισμοί δεν εύκολοι, ούτε το να συνηθίσεις στη νέα θέση και θέα. Να σημειώσουμε κάπου εδώ, πως τουλάχιστον 15 χρόνια, προσπαθούσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου να τον έχει καλεσμένο. Του τόπε κιόλας ευγενικά «εμάς του ψυχαγωγικού, μας είχες χαμηλά μόνο να μας σατίριζες ήξερες, ενώ στον Χατζηνικολάου έτρεχες αμέσως»! Ε! Κυρ Γρηγόρη μου και συ που θες να είσαι Χατζηνικολάου!

Φυσικά, ο Λάκης Λαζόπουλος στα πρώτα χρόνια του « Αλ τσαντίρι» γνώρισε την στήριξη του καναλάρχη κ. Κοντομηνά, διότι ποιος άλλος θα παρέμεινε επομπάρχης στο κανάλι με 10%, αν δεν ήταν η… Σπυροπούλου, για να διαλέξουμε ένα παράδειγμα στην τύχη! Ο Λάκης λοιπόν, έμεινε και τα κατάφερε σε μια εποχή που η πολιτική σάτιρα γνώριζε δόξες να πάει την εκπομπή στο 50% κάνοντας τα νούμερα του ΑΛΦΑ να αξίζουν όχι για ένα, αλλά για τρία κανάλια. Ο κ. Κοντομηνάς δεν είναι αχάριστος άνθρωπος. Με τη σειρά του του έδωσε τα πάντα. Ήταν ο άρχοντας του καναλιού. Ανακάλυπτε και καθιέρωνε ταλέντα, ενώ για μια μεγάλη περίοδο ό,τι ακουμπούσε γίνονταν χρυσός. Έτσι, ήταν αυτός που έφερε τον Σρόιτερ στο κανάλι και έπραξε ορθώς! Διάβαζε σενάρια και υποστήριζε σειρές, όπως εκείνη της Μυρτώς Κοντοβά, που ήταν πολύ επιτυχημένη, γιατί υπήρχαν και κάτι άλλες που πήγαν άκλαυτες, ή πρότεινε πρόσωπα για εκπομπές όπως την παρέα Καραβάτου – Σαράντου. Επίσης, όπου οι δημοσιογράφοι για τα μεγάλα πολιτικά θέματα και σκάνδαλα, δεν έβρισκαν κοινό, εκείνο ήταν ανοιχτό για οτιδήποτε θα έλεγε ως χιούμορ ο Λάκης Λαζόπουλος, όπως στην περίπτωση της μεγάλης υπόθεση του Βατοπεδίου. Θυμάστε;  

Που βέβαια, είχε πολλές φορές αναφερθεί στο Αλ Τσαντίρι και δη ποικιλοτρόπως. Να κι αυτό:

Τα μέλια και οι αγάπες με τον κ. Κοντομηνά κάποτε έλαβαν τέλος, όπως συμβαίνει πάντα με τα αφεντικά, ενώ η ένδοξη εκπομπή μετατράπηκε κάποιες στιγμές σε ατέρμονη πολιτικολογία και με δόσεις αριστοτέλειου διδακτισμού, με εμφανή την προτίμηση του κ Λαζόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ , συμβάλλοντας, με την μεγάλη δύναμη του στον κόσμο, στην ανάδειξη του κόμματος στην εξουσία. Η εκπομπή σιγά σιγά μετατράπηκε σε σάτιρα κατά των πάντων με θύματα την Ντενίση, τον Κούγια και εύκολους τηλεοπτικούς στόχους, όπως τα περιστατικά καλεσμένων της Αννίτας Πάνια. Από ένας πανέξυπνος, ταλαντούχος, δαιμόνιας ευφυίας καλλιτέχνης και εξαίρετος χειριστής της γλώσσας που την ασκούσε μόνο στο πολιτικό σκέλος της εκπομπής, έγινε δικαστής των πάντων.

Ως καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο Λάκης Λαζόπουλος, επέμεινε πως η εμμονή στη σάτιρα είναι δημιουργία και μόνο αν υπάρχει πρόθεση, μετατρέπεται σε κακία. Μάταια ο Γρηγόρης προσπαθούσε με ερωτήσεις να πάρει απαντήσεις που δε δόθηκαν ποτέ γιατί ο ευφυής Λαζόπουλος, θέλει δέκα για μπρέκφαστ στην καθισιά του, σαν τον Γρηγόρη. Παρ όλα αυτά ο Αρναούτογλου το προσπάθησε πολύ. Στην ερώτηση δε, αν ο σατιρικός ηθοποιός συνάδει να είναι κολλητός με την εξουσία, ο Γρηγόρης ανέφερε ως παράδειγμα το πολιτιστικό δρώμενο του Τσίπρα στο Γκαζάρτε με τον Ολάντ. Για αυτήν την βραδιά, τον Οκτώβρη του 2015 γράφτηκαν άπειρες ειδήσεις από όλα τα μέσα για τη παρουσία του Λάκη Λαζόπουλου με φωτογραφίες μέσα στο Γκαζαρτε και με απορίες δίκαιες η όχι, αν αυτός είναι ο πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοια εκδήλωση να καλείται μόνο ο Λαζόπουλος. Και εκεί, ο Λάκης Λαζόπουλος απάντησε αφήνοντας σύξυλο το Γρηγόρη ότι πρώτη φορά ακούει για αυτή τη συνάντηση και ότι δεν έχει ιδέα για πιο πράγμα μιλάει. Διαψεύστηκαν οι πάντες. Άρθρα, φωτογραφίες, ρεπορτάζ στις ειδήσεις, απόψεις επι απόψεων εκείνη την εποχή! Γιατί άραγε; Γιατί δεν το διέψευσε τότε; Και τι ήθελε όπως δείχνει η φωτογραφία εκείνο το βράδυ στο Γκαζαρτε; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και δη του σατυρικού καλλιτέχνη. Συνεννοήθηκαν τόσα έντυπα να τον φυτρώσουν με φωτομοντάζ στη βράδια πολιτισμού του προέδρου Ολάντ με τον Τσίπρα, όπου απουσίαζαν παντελώς άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού εκτός από τον ίδιο; Μπορεί, φυσικά καμία φορά να βλέπουμε και ότι θέλουμε να δούμε γιατί έχουμε και φαντασία καλπάζουσα οι άνθρωποι των ΜΜΕ αν και όπως είπε ο ίδιος ο κ. Λαζόπουλος, στο πολύ σοβαρότερο θέμα ζωής και όχι επιρροής και δημοφιλίας, λίγο παρακάτω « μόνο με την αλήθεια προχωράς, ποτε με το ψέμα».

Το γενικότερο συμπέρασμα που βγήκε από την εκπομπή είναι πως ο Λαζόπουλος περπατά σε δύσκολα μονοπάτια και δεν μπορεί να βοηθηθεί ούτε από το θέατρο, ούτε από το καταφύγιο της Πάρου. Αν έλειπε και το εξόφθαλμο ψέμα της επιλεκτικής μνήμης, θα λέγαμε ότι τώρα πια δε τον νοιάζει τίποτα από φήμη, δημοσιότητα, επιρροή και εξουσία. Φυσικά και όλα είναι σχετικά! Φυσικά και όλα είναι θέμα οπτικής και  μπορεί να τα αναστρέψεις και να τα δεις ανάποδα. Αν βέβαια και ο καλλιτέχνης στις περιπτώσεις των επιλογών και των δημοσίων θέσεων του, δεν σε δουλεύει μες τα μούτρα σου….