Νέα μελέτη: η οξεία μορφή του Covid-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Από τη μια ηγέτες τύπου Ερντογάν να λένε πως οι gay φταίνε για τον κορωναϊο. Απ την άλλη διαδηλωτές ένθερμοι σε όλες τις ΗΠΑ. Στα δικά μας γεμάτες οι πλατείες από πιτσιρικάδες που δεν αντέχουν άλλο στο σπίτι! Έρχεται και μια συνεχής ροή πληροφορίων, που θα μας λαλήσει όλους απ άκρη σ άκρη του πλανήτη. Το Rosia Today σε εκτενές δημοσίευμα του, αναφέρεται σε νέα επιστημονική μελέτη, πως η οξεία μορφή της ασθένειας από τον κορωναϊό μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο όπως τους πνεύμονες και κάποτε και ταυτόχρονα. Σε ασθενείς που ο ιός έχει προσβάλει σοβαρά το αναπνευστικό τους σύστημα, μπορεί να τους προκαλέσει επικίνδυνη φλεγμονή στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή, όπως αποκάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology, μελέτησε αρουραίους για να δείξει ότι η θεραπεία σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη βοήθεια των ασθενών να ανακάμψουν από πνευμονικούς τραυματισμούς που προκαλούνται από ασθένειες όπως ο κορωναϊός. Σε γενικές γραμμές, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παλεύει ενάντια σε πνευμονική λοίμωξη, προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση, αλλά μερικές φορές αυτό πάει πολύ μακριά, προκαλώντας περισσότερη βλάβη στους πνεύμονες. Οι σοβαρές αναπνευστικές καταστάσεις πιστεύεται ότι επηρεάζουν μόνο τους πνεύμονες, αλλά αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή εξελίσσονται με φλεγμονή. Οι ασθενείς που πάσχουν από μια ιδιαίτερα κακή μορφή  κορωναϊού, όπως εκείνη που για να αντιμετωπιστεί απαιτεί να φορούν αναπνευστήρα, είναι πολύ πιθανό να υποστούν τραυματισμό σε αυτό το τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο, επισημαίνουν.

Το καλό είναι πως οι επιστήμονες που χορήγησαν σε αρουραίους με τον ιό να έχει προσβάλει τους πνεύμονες, αντιφλεγμονώδη για το κεντρικό νευρικό σύστημα και διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα μείωσαν τη φλεγμονή στο νευρικό σύστημα,  το οποίο στη συνέχεια μείωσε τον ερεθισμό στους πνεύμονες. Άρα η θεραπεία της εγκεφαλικής φλεγμονής, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την αποκατάσταση του αναπνευστικού συστήματος μετά από μια οξεία κορύφωση της ασθένειας. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Επίκουρος Καθηγητής Yee-Hsee Hsieh, δήλωσε ότι, ενώ «η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των πνευμόνων και της λειτουργίας τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ρόλο του κεντρικού νευρικού συστήματος ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής  θεραπείας των πνευμόνων».