Κωσταρέλος, γιατί υπάρχει τυροκομείο στο Κολωνάκι με όνομα και Ιστορία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ

Στο σημείο όπου βρίσκεται το συνήθως πολυσύχναστο Τυροκομείο Κωσταρέλου, οι Αθηναίοι πριν χρόνια ψώνιζαν ιταλικές μπότες και ζώνες. Ένα μαγαζί με εισαγόμενη μόδα έκλεισε, λοιπόν, και στην θέση του άνοιξε ένας παράδεισος ελληνικών προϊόντων.

Η μισή πόλη έχει σίγουρα δοκιμάσει την πεντανόστιμη φέτα Κωσταρέλου, όμως υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά πράγματα στα ψυγεία αυτού του κομψού delicatessen στην καρδιά της Πατριάρχου  Ιωακείμ, όπως ας πούμε το ασυναγώνιστο ρυζόγαλο, η κρέμα σοκολάτα, οι θεϊκές σαλάτες, οι σπιτικές πίτες και τόσα άλλα για να φας επιτόπου σε κάποιο από τα ακριβοθώρητα τραπέζια ή να πάρεις μαζί σου για το σπίτι ή για την δουλειά. Μη νομίζεις ότι όλα αυτά κοστίζουν πολύ ακριβά, αλλά σίγουρα αξίζουν τα λεφτά τους-η γεύση και η ποιότητα δεν κρύβεται και σε αποζημιώνει αμέσως.

Γάλα πεντανόστιμο ντόπιων φυλών ζώων που βόσκουν ελεύθερα, από μικρές, προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες

Τις προάλλες, αγόρασα ένα μπουκάλι γάλα από το Τυροκομείο, έτσι, για αλλαγή από τις κλασικές μπράντες του σούπερ μάρκετ. Παστεριωμένο,100% ελληνικό και πεντανόστιμο. Προτίμησα το αγελαδινό με 1, 5% λιπαρά, όμως υπάρχει και αγελαδινό πλήρες, όπως επίσης και κατσικίσιο. Το γαλατάκι αυτό αποτελεί την πρώτη ύλη για όλα τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα Κωσταρέλου και προέρχεται από κοπάδια ντόπιων φυλών ζώων που βόσκουν ελεύθερα, από μικρές, προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες. Για την οικογενειακή επιχείρηση Κωσταρέλου, με παράδοση 82 ολόκληρων χρόνων(!), η επιλογή να βγάλει μη ομογενοποιημένο γάλα βασίζεται στη φιλοσοφία της ότι το γάλα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται στη φυσική του μορφή.  Το μη ομογενοποιημένο γάλα έχει ως χαρακτηριστικό ότι σχηματίζεται κρέμα στην επιφάνεια του. Γι’ αυτό, πριν το βάλω στα δημητριακά μου, δεν ξέχασα να το ανακινήσω καλά, ακούγοντας την συμβουλή μίας από τις ευγενέστατες πωλήτριες του Τυροκομείου.

 Γραβιέρα, πινακωτύρι, μαεστύρι, μελίπαστο, σαχάνι, τσαλαφούτι και εκρήξεις γεύσεων

 Για τις βραδιές του χειμώνα, που μαζευόμαστε με φίλους στα σπίτια, ένα πλατώ από ημίσκληρα και σκληρά τυριά Κωσταρέλου, με προσωπικά μου αγαπημένα την αιγοπρόβεια γραβιέρα,  το πινακωτύρι, αλλά και τα πιο ιδιαίτερα Μαεστύρι και Μελίπαστο, είναι ό, τι πρέπει. Φέτος στο τραπέζι μπαίνει και το σαχάνι, ένα ακόμα νέο χειροποίητο παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που αποτελεί έναν ιδιαίτερο μεζέ για τη σχάρα ή το τηγάνι. Ψήνεται σε λίγα λεπτά! Έχω ιδιαίτερη αδυναμία και στο κρεμώδες τσαλαφούτι, πιο νόστιμο από κάθε παρεμφερές άλειμμα μαλακού τυριού που έχω δοκιμάσει.

Ολη η Αθήνα περνά απ του Κωσταρέλου, για τα ωραιότερα σάντουιτς και τις μοναδικές γαλατόπιτες της πόλης

Όταν πηγαίνω να ψωνίσω από το Τυροκομείο στο Κολωνάκι-όχι ότι δεν υπάρχουν και αλλού καταστήματα, αλλά, είπαμε, είμαι παιδί του κέντρου-φροντίζω να έχω λίγη ώρα ελεύθερη, ώστε να καθίσω για ένα χυμό πορτοκάλι και μια γαλατόπιτα. Όταν έχει καλό καιρό, τα τραπέζια έξω είναι χάρμα: ευχάριστη περαντζάδα, χάζι στους καλοντυμένους περαστικούς, ιδανική στιγμή χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Φροντίζω ας πούμε να κάνω μερικά τηλέφωνα,να κρατήσω σημειώσεις, να κάνω insta stories… Κι όμως, όλο και κάποιος γνωστός θα περάσει, θα χαιρετηθούμε και το τραπέζι θα καταλήξει ναμοιάζει σχεδόν γιορτινό. Άλλος παίρνει έναν καφέ στο πόδι, άλλος κανένα σάντουιτς-ω, τα σάντουιτς Κωσταρέλου δικαιούνται ένα  ολόκληρο κείμενο μόνο για πάρτη τους!- και οι λοιποί θα τσιμπολογήσουν από την γαλατόπιτα. “Να πάρετε δική σας!”, τους λέω. Τις προάλλες συνέβη ακριβώς αυτό με την φίλη μου την Εσμεράλδα που είναι δικηγόρος και μεγάλη φαν της γαλατόπιτας. Πλέον, και του Τυροκομείου Κωσταρέλου. Όλο περνούσε απ’ έξω, αλλά δεν είχε καταλάβει ότι εκτός από πωλητήριο, λειτουργεί και ως καφέ-εστιατόριο. Το επόμενο ραντεβού μας, προγραμματισμένο αυτήν την φορά, κλείστηκε στο Τυροκομείο. Να θυμηθώ να πάρω γιαούρτι και φέτα μαλακή για μια νέα  συνταγή τυρόπιτας που ανακάλυψα πριν μερικές ημέρες!

Το δίκτυο καταστημάτων Κωσταρέλου θα το βρείτε στο www.kostarelos.gr

Fb & Instagram: kostarelosgr