Καλοκαιρινή ΕΡΤ: αυτή η μάστιγα και φλΕΡΤ με την Νάντια Κοντογιώργη ή γιατί κορίτσι μου;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Η ΕΡΤ πρέπει για λόγους ύπαρξης κυρίως να χει και καμία εκπομπή! Μαζί έχει και τις ενοχές της για το πρόγραμμα της, που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο! Να ναι ποιοτικό, να μην είναι και πολύ λαμπερό, να μην είναι όμως και θαμπό εντελώς, να χει και ένα πρόσωπο διαυγές και μέσες άκρες, αποδεκτό. Βρήκαν τη Νάντια Κοντογιώργη, που εντυπωσίασε με το Κάτω Παρτάλι, ατύχησε -όχι αυτή για να είμαστε ειλικρινής, αλλά η σειρά- με το «Πέτα την Φριτέζα».

Απ το ταλέντο της ως καλή ηθοποιός και ως τραγουδίστρια, που υπηρέτησε μάλιστα και παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, έως το να παρουσιάζει κάθε μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκπομπή «για την υγεία, την ευεξία, τα ταξίδια, τον αθλητισμό, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία, τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τα παιδιά, τη μόδα, τη μουσική, τα μαστορέματα, κάθε δημιουργική κατασκευή και χειροτεχνία, σέβεται το παρελθόν, νοιάζεται για το παρόν και ετοιμάζει  το μέλλον» είναι απόσταση ετών φωτός, που μόνο το κενό ύλης μιας σωτήριας μαύρης συμπαντικής τρύπας θα μπορούσε να βοηθήσει, διακτινίζοντας την…

Η εκπομπή; Τεχνικά άψογη και καλοδουλεμένη δημοσιογραφικά. Η παρουσίαση που θα απαιτούσε δημοσιογράφο, μιας και παρουσιάστριες που το καλύπτουν με την λάμψη, σα τη Μενεγάκη που σπάει προβολείς, δε βρίσκεις κάθε μέρα, είναι τόσο άτονη που μόνο η ρήση του Βολτέρου την περιγράφει: «Το χασμουρητό μπορεί να μην είναι ευγενικό, αλλά είναι σίγουρα μια ειλικρινής γνώμη». Η χαριέστατη ως ηθοποιός κυρία Κοντογιώργη, εδώ μοιάζει σφιγμένη, βεβιασμένα γελαστή, σα βαρκούλα στον Όλυμπο, σα τσιπούρα σε γυάλα, σα πολική αρκούδα στη Φαλάσαιρνα. Της έρχεται καλεσμένη η Παπουτσάκη, λέει πως πήγε σε σύμβουλο γάμο, αλλά η Κοντογιωργη την κόβει γιατί προτιμά να μιλήσουν για θέατρο στα πλαίσια της ποιοτικής ψυχαγωγίας. Μα, ψυχαγωγία είναι το θέατρο άμα το παρακολουθώ, όχι να ακούω δυο, μια ξανθιά και μια μελαχρινή να μιλάνε για αυτό. Μετα έχει τον πάντα πυρακτωμένο Κιμούλη που ξεκινά να μιλά -για πρώτη φορά- για τη κόρη του. Τον κόβει για να συζητήσουνε για… θέατρο! «Μη κιτρινίσουμε» εκστομίζει στον αέρα! Δηλαδή, βρε κούκλα μου, αν ήθελες να «κιτρινίσεις» θα μπορούσες; Θέλει και αυτό, δημοσιογραφική συναίσθηση για να γίνει! Το να μιλά ένας διακεκριμένος άνθρωπος για το πως αντιμετωπίζει τις οικογενειακές του σχέσεις, είναι ενδιαφέρον και βοηθά ίσως και τους τηλεθεατές σε δικές τους σκέψεις, όχι κίτρινο, ούτε ροζ, ούτε πουά ή ριγωτό! Τέλος,  μια επωδός της «παρουσιάστριας» είναι το να «ψάχνει το φως». Όχι αυτό του φωτιστή της ΕΡΤ που είναι άψογο, αλλά μια φώτιση γαλήνης και ψυχής μάλλον, σα του Κρίσνα, του Βούδα, του Ζαρατούστρα! Μα μεσημεριάτικα και καλοκαιριάτικά στην δημοσιά τηλεόραση και στου κασίδη του κεφάλι πήγες να το γυρέψεις και εσύ κυρία Κοντογιώργη μου!

Φυσικά και η ταλαντούχος ηθοποιός δε φταίει! Πιθανόν να ήταν πολύ καλή σε μια εκπομπή, που χωρά στην ΕΡΤ, αποκλειστικά για τα θεατρικά νέα, που θα έδειχνε μάλλον και η ίδια μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ασχοληθεί μαζί της. Ίσως σε μια άλλη για τη παράδοση του κεντήματος και πως πετυχαίνει η σταυροβελονιά χωρίς να ακυρώνει την ένταση του κομπλέ. Όμως για καθημερινή εκπομπή ψυχαγωγίας είναι ακατανόητα τα κριτήρια της επιλογής της! Παρεκτός  κι αν ισχύουν σε παραφθορά οι στόχο της εκπομπής «να συνεχίζει όπως στο νωθρό παρελθόν, να βολεύει όπως όπως το παρόν και να ετοιμάζει  καμιά καλύτερη εκπομπή με επαγγελματία στην παρουσίαση για το μέλλον».

To απόσπασμα από την στήλη FROM USA WITH LOVE της Αλεξάνδρας Τσόλκα, βρίσκεται στο περιοδικό DOWN TOWN Greece, που κυκλοφορεί κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στα περίπτερα.