Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει 120 δράσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Πλήθος οργανισμών, φορέων, ομάδων και ιδρυμάτων, υπό την Εθνική Τράπεζα σχεδίασαν μετά από εργασίες 28 μηνών τις δράσεις που θα συγκροτήσουν την «Πρωτοβουλία 1821-2021».  Συστηματικά και χωρίς διαρροές των κινήσεών του, ο Ιωάννης Μάνος ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας συντόνιζε επί περισσότερο από δύο χρόνια συζητήσεις και κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα συνεργασίας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό σε ειδική παρουσίαση την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, ενώνοντας για πρώτη φορά 14 σημαντικά Ιδρύματα και Οργανισμούς. Περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 120 δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022. Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της «Πρωτοβουλίας», ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια.

Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, περισσότερες από οκτώ δράσεις αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι χώρες του εξωτερικού. Όλες οι δράσεις διαπνέονται από την ιδέα ότι η επέτειος θα πρέπει να επιδράσει ως αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.