Η Ελένη Τοπαλούδη «ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Οι αθώοι! Βαγγέλης Γιακουμάκης, Παύλος Φύσσας, Ελένη Τοπαλούδη. Ο εκφοβισμός. Ο ναζισμός. Ο άγριος σεξισμός. Τα θύματα τους! Σα μάνα, σα γυναίκα, σαν άνθρωπος πνίγομαι στις ίδιες μου τις λέξεις σα λυγμούς! Θέλω να γράψω, αλλά δεν φτάνουν τα 24 γράμματα να πιαστώ, να γαντζωθώ απάνω τους. Για μένα αυτά τα τρία παιδιά, είναι πένθος βαρύ. Και ένα εσωτερικό κατηγορητήριο, μια ασήκωτη ενοχή. Για όλα εκείνα που ανεχτήκαμε και δεν είπαμε, ή δεν κάναμε. Για όλες τις απόψεις που υποστηρίξαμε. Για όλα τα θεάματα σε τηλεόραση.

Και για όλα τα ανώδυνα μας κείμενα, που μίλησαν για άλλα και όχι για την σωτηρία των αθώων. Ως άνθρωπος των ΜΜΕ νιώθω βαριές τύψεις γιατί δείχναμε θέματα τύπου «μου λύνεται το κορδελάκι», ή κάναμε γυμνές γυναίκες εξώφυλλα περασμένες λαδιά να γυαλίζουν και να έχουν ύφος δολιότητας για όλους. Γιατί αποδεχτήκαμε ένα ευαγγέλιο life style περασμένων εποχών πως πρεπει να είσαι άνδρας, νέος, ωραίος, έξυπνος, πλούσιος και να ‘χεις πολλές γκομένες για την επιτυχία. Και πως αυτός ο κόσμος είναι το δίκιο του ισχυρού και τίποτα άλλο. Του ισχυρού σε μύες, σε χρήματα, σε τάχα φυλετικό αίμα, σε πέος.

Καμιά παρηγοριά για τους γονείς, μόνο Δικαιοσύνη

Για τους γονείς τους, παρηγοριά δεν υπάρχει. Από μας τους συνάνθρωπους τους, τουλάχιστον. Έσβησε ο ήλιος τους, μαχαιρώθηκε, πνίγηκε, δάρθηκε, χλευάστηκε η αθωότητα, η καλοσύνη! Πριονίστηκαν τα φτερά σε αγγέλους επουράνιους. Πόση οδύνη και πόση άβυσσος να πέφτεις μες σε πτώση δίχως τέλος. Πόσο μαύρο, κατάμαυρο! Μόνη σχεδία να επιπλεύσουν λιγάκι στους ωκεανούς των δακρύων και της απελπισίας τους, η  Δικαιοσύνη! Τίποτα άλλο!

Η Ελένη της νιότης και της εμπιστοσύνης στους ανθρώπους

Στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη -που ούτε τις φωτογραφίες της δεν μπορώ να κοιτάξω χωρίς να σκεφτώ αυτή η νιότη, αυτό το χαμόγελο, η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, πως μαρτύρησε!- μια εισαγγελέας στάθηκε στην έδρα στην αγόρευση της και είπε όλα αυτά, μα όλα αυτά, που είναι, η θα επρεπε να είναι η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της. Διάβασα τα λόγια της και σα να πήρα μια βαθιά ανάσα! Αυτή η εισαγγελέας είπε και για πλημμέλειες της ανάκρισης λέγοντας ότι θα πρέπει να υπήρχαν και άλλες δικογραφίες βιασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Είπε ακόμα, πως στη διαλεύκανση της υπόθεσης ήταν καθοριστικό το ότι ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα εξαρχής και ο επικεφαλής του, ενώ υπήρξαν προσπάθειες, ώστε η υπόθεση να φύγει από αυτόν. «Δε θέλω να υπονοήσω ότι ο επιφανής πατέρας του Ροδίτη έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσουν το παιδί του», τόνισε. Το δίκαιο, όμως, να που ιερό, ισχύει, ομοίως, για τους θεούς και είναι ανώτερο ακόμη και από τη βούλησή τους. Πόσο δε, από επιφανείς Ροδίτες!

Η εισαγγελέας έδρας: «Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα…» που να σκέφτεται την Ελένη

 «Αυτή την υπόθεση της Ελένης – Ελένη θα την λέω εγώ – την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε… Αυτή η υπόθεση με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από τη αρχή εκτενώς. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας… Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Έμαθα ότι ήμουν εγώ η εισαγγελέας και έκτοτε έγινε η δική μου υπόθεση. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

«Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά…» 

«Είπα στον κ. Τοπαλούδη μην ανησυχείτε, εγώ ζω με αυτή την κοπέλα… Όταν ένας δικαστής έχει διαβάσει πολύ καλά μια υπόθεση και επειδή πολλά ακούστηκαν ότι θα λήξει το 18μηνο, έλεγα αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου. Άκουσα τη φωνή της μητέρας, που έλεγε “θέλω να μάθω τι έγινε”. Εγώ παιδιά δεν έχω, έχω όμως δικογραφίες για παιδιά. Συγκλίνουμε σε αυτό. Και εγώ θέλω να βγει η αλήθεια. Και είπα εδώ ότι θα βγει η αλήθεια. Άκουσα ότι δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί.  Από την αρχή δεν αφήνουμε να πίσω κάτι. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπό την αλήθεια…».

«Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος»

«Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι. Αυτό καλύτερα απηχεί την αλήθεια που θέλετε να ακούσετε, είναι ότι το παιδί σας ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέας της έδρας. Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε – αν πιέζανε – ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη».