Γκρόβερ Κλίβελαντ και Μαρία Χάλπιν: Μια πραγματική ιστορία προεδρικών εκλογών, διαφθοράς και υποκρισίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Υπάρχουν πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ που έχουν συνδέσει το όνομα τους με  σεξουαλικά σκάνδαλα, όπως οι Κλίντον, JFK, Γουόρεν Γ. Χάρντινγκ, που μας έρχονται συνειρμικά με τη μια και χωρίς πολύ σκέψη. Κανένα όμως, απ αυτούς δεν είναι τόσο διεφθαρμένος, υποκριτής, διπρόσωπος και αποδεδειγμένα εμπλεκόμενος στο «το πιο απεχθές σεξουαλικό σκάνδαλο στην αμερικανική πολιτική ιστορία», όπως χαρακτηρίζεται, πλέον απ τους ιστορικούς, όσο ο Προέδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ. Βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στα τέλη του 1880 και είναι ο μόνος Πρόεδρος που υπηρετεί σε δύο μη διαδοχικές θητείες. Αν και δεν υπήρξε ένας από τους ένδοξους Προέδρους ήταν γνωστός ως καλός οικογενειάρχης και πολύ έντιμος άνθρωπος, ώστε να τον αποκαλούν «Grover the Good». Πόσο λάθος!

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1884, ο Δημοκρατικός Κλίβελαντ αντιμετώπισε έναν άνθρωπο που θεωρούταν ευρέως διεφθαρμένος. Για να βοηθήσουν τον υποψήφιο τους, οι Ρεπουμπλικάνοι έψαχναν να βρουν βρωμιά στο Κλίβελαντ. Αυτό που ανακάλυψαν ξεπερνούσε κάθε προσδοκία τους. Ο Κλίβελαντ όχι μόνο είχε διπλή ζωή, με μια όμορφη χήρα που ονομάζονταν Μαρία Χάλπιν, αλλά πριν από δέκα χρόνια είχε αποκτήσει και παιδί.

Σε μια ένορκη εξέταση της, όταν ξεσπά το σκάνδαλο, η Μαρία λέει πως ο ισχυρός άνδρας όχι μόνο την βίασε, αλλά όταν έμεινε έγκυος, περίμενε να γεννήσει για να της πάρει το αγόρι και να το οδηγήσει σε ορφανοτροφείο, ενώ την ίδια την οδήγησε σε φρικτό άσυλο για ψυχασθενείς. Φυσικά οι καιροί δεν ευνοούσαν τις γυναίκες και ειδικά τις φτωχές και μόνες στο κόσμο.

Έτσι, οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν την Μαρία ως αλκοολική πόρνη που παρέσυρε με τις χάρες της, τον αξιότιμο, μορφωμένο και καλό χριστιανό κύριο, ο οποίος μάλιστα, ανέλαβε την ευθύνη για το παιδί, καθώς ήταν ο μόνος από τους εραστές τάχα, της Μαρίας που ήταν μορφωμένος. Η Μαρία παρουσιάστηκε από τον Δημοκρατικό τύπο της εποχής, ως μια ξετσίπωτη ξελογιάστρα, που είχε ως στόχο το κέρδος και τίποτα άλλο, ανίκανη για μάνα και για ελευθερία.

Ο Κλίβελαντ κέρδισε τις εκλογές! Συνέχισε να ζει με την Πρώτη Κυρία του, τις κόρες του, την εκτίμηση του κόσμου. Η Μαρία ελευθερώθηκε  από το άσυλο. Άλλαξέ πολιτεία, παντρεύτηκε έναν άνδρα που χε ένα μικρό παντοπωλείο, απέφευγε τον κόσμο. Δεν της επέτρεψαν να αναθρέψει το παιδί της και δεχόταν για όσο ζούσε την περιφρόνια της σύγχρονης της κοινωνίας. Σήμερα είναι ένα μεγάλο θύμα της…