Ανοίγοντας ξανά την Αμερική την 1η Μάϊου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Η άνοιξη έχει απλωθεί στις αχανείς εκτάσεις της αμερικανικής ηπείρου και παιδιά κάνουν δειλά δειλά ποδήλατο μες στις αυλές τους. Στα σούπερ μαρκετ, στη Νέα Αγγλία και στα φαρμακεία, για να μπεις, είναι υποχρεωτική η μάσκα και οι άνθρωποι αυστηρά τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Στην είσοδο στα μαγαζιά έχει στήλες με υγρομάντηλα αποστείρωσης και κόκκινες λουρίδες κοντά στα ταμεία, δείχνουν που ακριβώς πρεπει να σταθείς για να ‘χεις απόσταση ασφαλείας. Οι Λατίνοι και οι Αφροαμερικανοί έχουν τη μερίδα του λέοντος σε κρούσματα. Είναι εκείνοι που πρεπει να δουλεύουν για να επιβιώσουν αυτές τις μέρες της απομόνωσης, που οι ευκατάστατοι, μόνο, μπορούν να τηρήσουν. Μόλις εχθές, την Πέμπτη ως τις δέκα και μισή το βράδυ, διαπιστώθηκαν 4.491 θάνατοι σε μόλις 24 ώρες . Ο φόβος όμως για το αντίκτυπο της παραγωγικής παράλυσης στην οικονομία, μοιάζει να είναι ακόμα μεγαλύτερος και απ αυτόν της ασθένειας και της απώλειας. Οι Αμερικανοί κάθε απόγευμα, περιμένουν, να ακούσουν την ενημέρωση του προέδρου Τραμπ και του Δρ. Άντονι Φαούτσι, του Ιταλικής καταγωγής παιδιού μεταναστών της Νέας Υόρκης, που είναι ένα σπουδαίος επιδημιολόγος.

Επανεκκίνηση της οικονομίας την 1η Μάϊου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωνε πως ξεκινά άμεσα η επανεκκίνηση της οικονομίας και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως είναι στο χέρι των κυβερνητών των πολιτειών το πως και πότε θα αρχίσουν την άρση των μέτρων, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μπει και πάλι στο καθημερινό του πρόγραμμα και στην κανονικότητα του περασμένου καιρού του. Άφησε στην «απόλυτη δικαιοδοσία» των κυβερνητών, το πως θα πράξουν ανά Πολιτεία με την άρση των μέτρων, χωρίς να κάνει καν προσπάθεια, όπως τονίζετε, για να τους πιέσει να ακολουθήσουν τα δικές του επιθυμίες και προτάσεις. Η είδηση της γενικής οδηγίας, επιβεβαιώθηκε και ο τίτλος του προγράμματος είναι «Ανοίγοντας ξανά την Αμερική». Σύμφωνα με την οδηγία, η κάθε Πολιτεία θα αποφασίζει ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς λόγω της έκτασης της χώρας, τα δεδομένα από την μία Πολιτεία στην άλλη, είναι εντελώς διαφορετικά.

Πρώτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Πολιτείες θα αποφασίσουν σε πρώτη φάση το πως θα αρθούν τα μέτρα σταδιακά, αλλά θα συνεχιστεί ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις, καθώς δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω από 10 άτομα μαζί. Θα παραμείνει η προτροπή εργασίας από το σπίτι όσο είναι δυνατόν, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Όσον αφορά εστιατόρια, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν, αλλά κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα, όπως και τα γυμναστήρια, όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών. Τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

Δεύτερη και τρίτη φάση και συνεχείς έλεγχοι

Στην δεύτερη φάση θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά θα συνεχιστούν οι συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων σε χώρους άνω των 50 ατόμων.  Στην τρίτη φάση, οι Πολιτείες που δεν θα έχουν κρούσματα πλέον, θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους, με άνοιγμα των επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς πρωτόκολλα για αποστάσεις μεταξύ πολιτών, ενώ ακόμη θα ανοίξουν και τα μπαρ. Ανά 14 ημέρες θα γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης ώστε να αποφασίζουν οι κυβερνήτες αν πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ή να παραμείνουν στα υπάρχοντα μέτρα, ανάλογα με τους αριθμούς κρουσμάτων. Δεν δόθηκαν χρονοδιαγράμματα από τον Λευκό Οίκο.

Δρ. Άντονι Φαούτσι: «ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ανοίξει τις επιχειρήσεις της χώρας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κάτι που πολλοί επιστήμονες και κυβερνήτες φοβούνται πως θα φέρει δεύτερο κύμα ασθενειών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει καθημερινά πως τα τεστ φέρνουν αποτελέσματα, καθώς γίνονται δεκάδες χιλιάδες σε 24ωρη βάση. «Το 30% των περιοχών μας δεν έχει κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει να κρατήσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά και αυτή της οικονομίας. Συνδέονται το ένα με το άλλο. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία και γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο Δρ. Άντονι Φαούτσι, αμέσως μετά, τόνισε πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα» και πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν πισωγυρίσματα και να επιστρέψουν περιοχές σε έκτακτα μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα ανά περίοδο, καθώς θεωρεί δεδομένο πως ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα».