Σκάνδαλο στο Μπαλέτο: Εκπαίδευση υψηλής τέχνης και σωματικής εξόντωσης

SPOTLIGHTPOST TEAM

Είναι παροιμιώδεις στις σχολές και στις ακαδημίες κλασσικού χορού, οι σκληρές τακτικές εκμάθησης όπου ακόμα και η χρήση του μαστίγιου επιβάλλονταν για να χτυπιoύνται τα μέλη των σπουδαστών που δεν άγγιζαν την τελειότητα ή η στάση σώματος δεν ήταν άψογη. Και αποτελούν και κοινό μυστικό οι παιδαγωγικοί μέθοδοι υποτίμησης, σκληρότητας, κάποτε βαναυσότητας, εξάντλησης, πείνας και ξυλοδαρμών στις οποίες υποβάλλονται οι νέοι χορευτές. Εις το όνομα της αέρινης τελειότητας, της νίκης του σώματος στους νόμους της φυσικής και της βαρύτατης, της μεγάλης τέχνης

Ακαδημία Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης: Η αποκάλυψη της βαναυσότητας

Η Ακαδημία Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης απόδειξε πρόσφατα πως οι απάνθρωπες μέθοδοι του 19ου αιώνα βασιλεύουν ακόμα στους ναούς της τέχνης της Τερψιχόρης. Η Ευρώπη πρόσφατα σοκαρίστηκε, διότι οι τεχνικές αυτές συνεχίζονται και αποκαλυφθήκαν στην Ακαδημία από πλήθος ισχυρών ΜΜΕ που επικαλούνται πορίσματα αυστριακής έρευνας που διεξήχθη ύστερα από καταγγελίες καθηγητών της σχολής όπως και μαθητών. Το BBC αναφέρει πως ειδική επιτροπή διερευνά τις καταγγελίες ότι η ακαδημία έθεσε σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, με την επιτροπή να ισχυρίζεται ότι ακράδαντα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ακαδημία τους υποχρέωνε να ακολουθούν μία σκληρή ρουτίνα εκπαίδευσης και άσκησης και απόδοσης. Οι σπουδαστές όποτε μιλούσαν έλεγαν το όνομα τους και το σωματικό τους βάρος και τα μεγέθη των ρούχων τους, ενώ οι ύβρεις, οι ειρωνείες, ο χλευασμός για όποια παιδιά δεν ήταν αδύνατα τα εξωθούσε σε σκληρές δίαιτες με αποτέλεσμα τον κλονισμό της υγείας τους και άσχημα ιατρικά αποτελέσματα. Εξουθενωτικές ασκήσεις, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, σκληρές δίαιτες ήταν η καθημερινότητα των σπουδαστών. Η Ακαδημία πρότεινε ακόμα στους εφήβους να καπνίζουν για να μη τρώνε, ενώ οι δάσκαλο τους χτυπούσαν, τους γρατζουνούσαν μέχρι να ματώσουν, τους έσερναν από τα μαλλιά και τους ταπείνωνα για την σωματική τους κατάσταση. Ως απάντηση στα «βασανιστήρια» των χορευτών στο πλαίσιο υιοθέτησης μιας κουλτούρας κακοποίησης από την πλευρά της Ακαδημίας, η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανέφερε ότι είχε ήδη μειώσει τον αριθμό των παραστάσεων των χορευτών και ότι θα μελετήσει την έκθεση προτού δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση.  Η Ακαδημία Μπαλέτου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, που δημιουργήθηκε το 1771, θεωρείται μία από τις πιο διάσημες σχολές μπαλέτου στην Ευρώπη. Το σκάνδαλο είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας της τον περασμένο Απρίλιο όταν η αυστριακή εφημερίδα «Falter» έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Φυσικά και όλα αυτά για πρώτη φορά αποκαλύπτονται δημόσια αλλά ήταν κοινός τόπος μιας εκπαίδευσης υψηλής τέχνης και σωματικής εξόντωσης

Μπολσόι:  Απίστευτες ιστορίες υψηλής τέχνης και εξόντωσης-

Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι ιδρύθηκε το 1773 και είναι από τις μακροβιότερες σχολές χορού. Ξεκίνησε με εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης ως ίδρυμα όπου θα μπορούσαν να διδάσκονται χορό παιδιά φτωχών οικογενειών. Αυτό από μόνο του αφήνει ελεύθερη την φαντασία για κάθε εκφράσεις ανεξέλεγκτης σκληρότητας σε φτωχά και απροστάτευτα παιδιά. Φυσικά τίποτα, ποτέ δε μαθαίνεται, μόνο ψίθυροι γιγαντώνεται με συνωμοτισμό. Το 1784 η Ακαδημία περνά στην κυριότητα του Θεάτρου Μπολσόι και τότε ξεκινά η πρώτη επαγγελματική σχολή χορευτών.

Η ιστορία της μεγάλης αυτής σχολής είναι γεμάτη από θρυλικούς παιδαγωγούς και χορευτές όπως οι Πλισέτσκαγια, Μαξίμοβα, Βασίλιεφ, Μαλάχοφ, Ουβάροφ, Γκράτσεβα.

Στην Σχολή Χορού των Μπoλσόι δεν κρύβει πως η χρήση του μαστίγιου επιβάλλεται για να χτυπιούνται τα μέλη των σπουδαστών και να έχουν την σωστή θέση. Τα δάχτυλα των ποδιών ματώνουν από την εξουθενωτική χρήση των πουέντ, καρποί και αστράγαλοι είναι σημαδεμένοι απ τα μαστιγώματα, ενώ οι πλάτες έχουν χαρακιές απ αυτά. Στην περίοδο της παντοδυναμίας των σοβιέτ οι μεγάλες πρίμα μπαλαρίνες, παίρναμε τον τιμητικό τίτλο: «καλλιτέχνης του λαού». Στην ίδια περίοδο οι φήμες θέλανε τους χορευτείς και τις χορεύτριες των Μπολσόι να είναι ανοιχτοί σε σεξουαλικές εμπειρίες και γεροί πότες. Το να είσαι μέλος του σημαντικότερου σχήματος στην ιστορία χορού, των Μπολσόι, από την Σχολή κιόλας, θέλει αφοσίωση σχεδόν μοναστηριακή, θυσίες ζωής, ατσάλινη θέληση, εκπαίδευση με μαστίγια, ζωή ασκητών. Κάποτε, σε μερικούς έρχεται και η δόξα. Ο θρίαμβος που είναι σαρωτικός στο παρών και η αθανασία μιας και η ιστορία έχει πάντα χρυσές σελίδες φλεγμένες για τους χορευτές και τις πρίμα μπαλαρίνες των θρυλικού μπαλέτου. Αέρινες φιγούρες, χωρίς, θαρρείς, βαρύτητα, κύκνοι, νιφάδες, λευκές πεταλούδες μέσα σε συνεφέννιες τουτού και σφιχτές φόρμες, να αποθεώνεται το ανθρώπινο σώμα σε πλήρη δύναμη και ρώμη. Για να κατακτηθεί το υψηλό και το μεγάλο. Άλλωστε «μεγάλο» σημαίνει και το μπολσόι. Έτσι μεγάλα λοιπόν είναι και τα πάθη που κρύβονται πίσω απ τις επιβλητικές κατακόκκινες αυλαίες, τις αίθουσες προβών και διδασκαλίας της Ακαδημίας, όλα αυτά τα 250 περίπου χρόνια της ιστορίας του μεγάλου μπαλέτου.

Πάθη και φλεγόμενες ψυχές έως… βιτριολισμού!

Οι φήμες και οι ψίθυροι μιλούσαν πάντα για μπαλαρίνες – μετρέσες πριγκίπων και μετά της σοβιετικής νομενκλατούρας, για αντιζηλείες, για αχαλίνωτες σεξουαλικές ορέξεις και εκεμτάλευσης φιλοδοξιών, για έχθρες, ακόμα και «σκηνοθετημένα» ατυχήματα. Πρόσφατα ένα σκανδαλώδες εγκληματικό περιστατικό αποκαλύφθηκε απ την Ρωσική αστυνομία, έχοντας συγκλονίσει την μεγάλη χώρα που θεώρει εθνικό κεφάλαιο τα μπαλέτα της.   Ένας κορυφαίος χορευτής των Μπολσόι, ο σταρ Πάβελ Ντμιτριτσένκο, που η ερμηνεία του στο «Ιβάν, ο Τρομερός» θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του χορού, ομολόγησε στην αστυνομία πως διέταξε την τρομοκρατική επίθεση με θειικό οξύ στο πρόσωπο του σκηνοθέτη, χορογράφου και ισχυρότατου παράγοντα των μπαλέτων, Σεργκέι Φλιν, που του παραμόρφωσε το πρόσωπο και παραέλεγαν να του κοστίσει και την όραση του. Ο 29χρονος χορευτής δήλωσε στην αστυνομία, που δεν δυσκολεύτηκε μετά την σπαρτιάτικη επίθεση με βιτριόλι στον σκηνοθετώ και χορογράφο να βρεθεί στα ίχνη του, πως: «Εγώ οργάνωσα την επίθεση, αλλά όχι στον βαθμό στον οποίο εξελίχθηκε».

Ο Ντμιτριτσένκο και ο Φλιν, συγκρούονταν δημιουργικά και καλλιτεχνικά με κάθε ευκαιρία, ενώ η ουσιαστική ρήξη ήρθε όταν ο χορογράφος απόρριψε την αγαπημένη σύντροφο και ευνοούμενη του χορευτή – σταρ, την 21χρονη Ανζελίνα Βοροντσόβα, από πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο οργισμένος χορευτής προσέλαβε βιτριολιστή και άλλον ένα για συνεργό στην διαφυγή. Ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει την δύναμη των Μπολσόι, να γλιστρήσει απ τα χέρια του. Αμέσως μετά το πέταγμα του οξέως στο πρόσωπο του Στέργει Φλιν, εκείνος κατονόμασε τον Ντιμιτριτσένκο στην αστυνομία, που βάλθηκε να τον παρακολουθεί, μέχρι να τον οδηγήσει ενώπιων της δικαιοσύνης και βεβαία της φυλακής.

Η τέχνη πάντα μεγαλύτερη απ τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της

Όλα αυτά βέβαια, τα πάθη, η σκληρότητα στην εκπαίδευση, η βαναυσότητα την οποία έχουν υποστεί οι χορευτές ως εκπαίδευση θα επαναληφθούν στους επόμενους, τους νεότερους, τους πιο ωραίους, που έχουν τις παγκόσμιες σκηνές μπροστά τους. Και φυσικά δεν αποτελούν ούτε καν υποψία τους εραστές της τέχνης του κλασσικού χορού, που στην επόμενη πρεμιέρα θα χειροκροτήσουν ζητωκραυγάζοντας τα ονόματα των επόμενων αστέρων χορευτών και χορογράφων. Γιατί η τέχνη είναι πάντα μεγαλύτερη απ τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της και την ανθρωπινή φύση τους…