Σε όλο τον κόσμο, γενικά, η τάση εδώ και πολλές δεκαετίες δεν είναι προς την αναρχία, αλλά προς μια επαναφορά της δουλείας – Τζωρτζ Όργουελ
Σύγχρονοι σκλάβοι! Μετακινούμενοι στο άγνωστο, σε έναν τεράστιο, σκληρό, απάνθρωπο κόσμο! Πάνω σε ασφάλτους με ήχους από ξένες γλώσσες και πινακίδες με παράξενα γράμματα και άλλους ήχους στις λέξεις! Μέσα σε ντεπόζιτα, σε νταλίκες – ψυγεία, σε βάρκες διαλυμένες, σε νταλίκες θανάτου! Σαν εκείνες τις 39 ψυχές, τις καταδικασμένες σε θάνατο που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό-ψυγείο στο Έσεξ. Ήταν 31 άνδρες και 8 γυναίκες, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, κινεζικής καταγωγής! Άνθρωποι! Πέθαναν, αθόρυβα, αργά και βασανιστικά, μέσα στο σκοτάδι, όπως έζησαν, απ το κρύο, στους -25 βαθμούς Κελσίου! Η Αγγλία θρηνεί! Στο Λονδίνο εκατοντάδες πολίτες, ξενύχτησαν κάνοντας μια ολονυκτία μνήμης και θλίψης για εκείνους τους Ασιάτες μετανάστες, που στην αρχή έλεγαν πως ειναι από την Κίνα και τώρα απ το Βιετνάμ, που ονειρευτήκαν μια καλύτερη ζωή, ίσως και που θα βρίσκονταν στα δίκτυα των δουλεμπόρων του κόσμου τούτου, πέρα από εθνικότητες, σύνορα, ανθρωπιά! Σκλάβοι! Με τους διακινητές να τους μεταφέρουν στην Βρετανία για να δουλεύουν ακατάπαυστα, αγόγγυστα, αναλώσιμοι, είδη και όχι άτομα, σε εστιατόρια, ινστιτούτα μασάζ ή αισθητικής ή νυχιών, σε οίκους ανοχής. Δεν ξέρει ο «πολιτισμένος», ο δυτικός κόσμος, πως γίνονται αυτή η δουλεμπορία και κάποιοι βγάζουν τεράστια κέρδη με εμπορεύματα τους, ανθρώπους; Πρόσφατα στη σειρά του Netflix, στο Criminal England, ένα πολύ καλά δομημένο επεισόδιο αφορούσε σε ένα φορτηγό – ψυγείο, με μετανάστες, που ο οδηγός το είχε εγκαταλείψει σε ένα παρκινγκ στην Εθνική και οι άνθρωποι θα πέθαναν, αν δεν ομολογούσε στην διάρκεια της hi tech ανάκρισης, το σημείο, εκείνος που δε μιλούσε γιατί φοβόταν τους διακινητές. Προφανώς οι σεναριογράφοι ήξεραν πως η Αγγλία αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα διακίνησης με τη συγκεκριμένη ανάλγητη μεθοδολογία. Προφανώς και όλη η αγγλική κοινή γνώμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος ξέρει πως γινεται η διακίνηση αυτών των ανθρώπων. Αλώστε δεν είναι οι πρώτοι νεκροί!
Xιλιάδες oi νεκροί απ τις διακινήσεις του θανάτου
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που Ασιάτες μετανάστατες, πεθαίνουν στην Αγγλία, κατά τη διακίνηση τους με νταλίκες. Το 2000 στο Ντόβερ, 58 Κινέζοι έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους, από ασφυξία, κλεισμένοι μέσα σε ένα κοντέινερ! Σε ένα άλλο περιστατικό, εννέα μετανάστες είχαν εντοπιστεί ζωντανοί, τελευταία στιγμή, μέσα σε νταλίκα στον αυτοκινητόδρομο Μ20 του Κεντ. Στην Ελλάδα επίσης, μετανάστες χάνουν τη ζωή τους συνεχώς, κατά τη διάρκεια της μετακίνησης απ τα δίκτυα δουλεμπορίας στην ουσία. Ήταν 11 οι νεκροί, στην Καβάλα, όταν το φορτηγό που επέβαιναν που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε άλλο όχημα, συγκρούστηκε με άλλο όχημα, εκείνοι δεν μπορέσαν να το εγκαταλείψουν και κάηκαν, εγκλωβισμένοι, με φρικτή αγωνία και πόνους, σε υπόθεση διακίνησης αλλοδαπών, όπου ο Έλληνας οδηγός σώθηκε. Θυμόμαστε όλοι την μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου, με τους 700 μετανάστες νεκρούς να γεμίζουν την θάλασσα στα ανοικτά της Λιβύης, περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Από το 2000 μέχρι σήμερα, ‘χασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι απ την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, κυνηγώντας όνειρα για μια ζωή με τα βασικά δεδομένα, δουλειά, στέγη, φαγητό, παιδεία! Τρεις μετανάστες, ακόμα έχασαν τη ζωή τους σε άλλο τροχαίο, εγκλωβισμένοι σε βαν, στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά κοντά στη Θεσσαλονίκη, έξι στην Αλεξανδρούπολη και στις όχθες του ποταμού Έβρου από το 2000 έως σήμερα προσεγγίζει πέθαναν χίλιοι ανθρώπου! Οι περισσότεροι νεκροί στον Έβρο πεθαίνουν από πνιγμό ή υποθερμία, άλλοι έπειτα από τροχαία δυστυχήματα σε δρομολόγια διακινητών ή παρασύρσεις από τρένα και κάποιοι έπεσαν και θύματα εγκληματικής ενέργειας.
Πάσα δουλεία παρά φύσιν εστί -Αντιφάνης
Οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί στο κοντέινερ του φορτηγού – ψυγείου στο Έσεξ της Βρετανίας, από την Ασία, μπήκαν στη Βέλγιο στο όχημα που θα ταν όχι η είσοδος τους σε έναν άλλο, καλύτερο κόσμο όπως ευελπιστούσαν, αλλά το ταξίδι τους στο θάνατο. Ήταν ήδη παγιδευμένοι όταν έφτασαν στις βελγικές ακτές, στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε με προορισμό την Αγγλία, κλειδωμένοι μέσα στο κοντέινερ για τουλάχιστον δέκα ώρες και σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους μείον 25 βαθμούς Κελσίου. Το Πεκίνο, στην αρχή, ανέφερε πως εργάζεται για να τακτοποιήσει τα θύματα, ενώ τα κινεζικά Μέσα κατηγόρησαν της Αρχές της Βρετανίας καθώς δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία. Τρείς μέρες αργότερα η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των 39 ανθρώπων, που πέθαναν μέσα στο κοντέινερ στο ανατολικό Λονδίνο. Σε ανακοίνωση της, η πρεσβεία αναφέρει ότι ο Βιετναμέζος πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας και παραμένει σε επικοινωνία με την αστυνομία, καθώς εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. «Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ, η ταυτότητα και εθνικότητα των θυμάτων τελούν υπό έρευνα» υπογραμμίζεται.
Ο Μο από την Βόρεια Ιρλανδία είναι ένοχος
Ένας 25χρονος νέος, είναι ο οδηγός της νταλίκας που έγινε φέρετρο για 39 ανθρώπους. Οι φωτογραφίες του Μο Ρόμπινσον απ το facebook του, γέμισαν τα ΜΜΕ σ όλο το κόσμο. Ένας τόσο νέος άνδρας, με καταπράσινα μάτια και αισιόδοξο χαρούμενο βλέμμα, που είνα για πάντα σημαδεμένος με το χαμό τόσων ψυχών. Η Evening Standard έγραψε ότι αυτόπτης μάρτυρας είδε τον 25χρονο οδηγό να λιποθυμά, αφού κάλεσε ασθενοφόρο, αντικρίζοντας το μακάβριο θέαμα. Η DailyMail περιγράφει πως ο Mo Ρόμπινσον έβαλε σε λειτουργία την ψύξη 20 λεπτά πριν να ανοίξει τις πόρτες και αντικρίσει τις σορούς των 39 ανθρώπων. Κάποιος φίλος του νεαρού, απαρηγόρητος, επιμένει πως αδύνατον, ο Μο δεν γνώριζε για τους ανθρώπους μέσα στο κοντέινερ. «Ο Μο είναι από καλή οικογένεια. Σας το λέω δεν θα ήξερε ότι οι άνθρωποι ήταν εκεί. Προφανώς πάρκαρε στο βιομηχανικό πάρκο στο Έσεξ και πήγε να πάρει χαρτιά από το εσωτερικό της πόρτας. Όταν άνοιξε το κοντέινερ και είδε τους νεκρούς, θα τρομοκρατήθηκε, κάλεσε την υπηρεσία ασθενοφόρων, η οποία και ειδοποίησε την αστυνομία. Άκουσα ότι η θερμοκρασία στο κοντέινερ ήταν στους -25 βαθμούς και τα πτώματα είχαν παγώσει και οι άνθρωποι ήταν νεκροί για αρκετές ώρες». Τελικά, μετά από αρκετές μέρες παραμονής στην Φυλακή Μπέλμαρς, στο ανατολικό Λονδίνο, ο Μόρις Ρόμπινσον, ναι, δήλωσε ένοχος για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση και για απόκτηση περιουσίας από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν κλήθηκε, καν, να δηλώσει αθώος ή ένοχος για 41 άλλες κατηγορίες, περιλαμβανομένων των 39 ανθρωποκτονιών εξ αμελείας. Επίσης δεν ορίστηκε ημερομηνία για τη δίκη του και αναμένεται να παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο στις 13 Δεκεμβρίου. Σε έναν ακόμη, 23χρονο από την Βόρεια Ιρλανδία απαγγέλθηκαν επίσης, τη περασμένη Κυριακή κατηγορίες για συνωμοσία για τη διοργάνωση ή τη διευκόλυνση του ταξιδιού ανθρώπων με την προοπτική της εκμετάλλευσης και συνωμοσία για τη διευκόλυνση παραβίασης της μεταναστευτικής νομοθεσίας της Βρετανίας.