Όστρακα: το νέο βιβλίο ποίησης του Γιώργου Συμνιανάκη για όλους εκείνους που είναι ή νιώθουν όστρακα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΜΝΙΑΝΑΚΗ

ΌΣΤΡΑΚΑ

Το καλοκαίρι έγιναν όλα. Το καλοκαίρι ξαφνικά του 2022, εκεί που μέσα μου ξύπνησε μια φωνή, σαν παραμιλητό και ήθελε να πει, να πει, να πει. Άρχιζα και έγραφα δίχως να παρεμβαίνει ο συνειδητός μου νους στις γραμμές και στον ειρμό μου και συνέχιζα. Καθόμουν στο γραφείο μου, ήταν μεσημέρι, ενώ οι αράδες πλήθαιναν στο word του υπολογιστή, κάτι σαν μανία, κάτι σαν επήρεια μια μέθης μες στο κατακαλόκαιρο με είχε πιάσει. Κάπου κοντοστάθηκα και είπα να το διαβάσω, μου άρεσε και είχα κι άλλο να βγάλω από μέσα μου. Ύστερα συνέχισα, κάτι μου έλεγε μέσα μου “τώρα θα τα πεις όλα”. Εκείνες τις μέρες φιλοξενούσα τον πατέρα μου στο σπίτι. Του το διάβασα. Μου είπε “αγόρι μου, δεν κατάλαβα πολλά άλλα μου αρέσει τρομερά!”. Πόσο μου άρεσε αυτή η αντίφαση, δεν κατάλαβε πολλά άλλα του άρεσε, έπειτα διάβασα απόσπασμα στις αδερφές μου και σε δύο τρεις καλούς φίλους. Τους άρεσε, το ένιωσαν και αυτό μου αρκεί. Το επικοινώνησα. Δεν χρειάζεται να με κατανοήσει, μου αρκεί να νιώσει.

Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκαν τα όστρακα, μια ποιητική σύνθεση που αποτελείται από ένα πεζόμορφο ποίημα, όπου αρχικά ήταν 8 μικρότερα. 8 μικρότερα όστρακα. Γιατί όστρακα; γιατί είναι σκληρά στην πρώτη ανάγνωση, στην δεύτερη ανοίγουν κάπως και στην τρίτη βλέπεις πόσο ευαίσθητα είναι εντός τους. Γιατί όστρακα ε; μα γεννήθηκαν καλοκαίρι… Δεν έχω σκοπό τίποτα, πάρα μόνο να επικοινωνήσω την βαθιά μου ανάγκη να μιλήσω με ευθύνη και τέχνη για όσα με καίνε, για όσα δεν μιλάει κανείς, για όλους εκείνους που σωπαίνουν, ναι, θέλω να μιλήσω εγώ. Αν με νιώσει έστω και ένας αναγνώστης, θα είμαι πράγματι ικανοποιημένος. Είναι μια αφορμή λοιπόν να συναντηθώ τους ανθρώπους μέσω της ποίησης και φυσικά με εκείνους που είναι ή νιώθουν όστρακα…

Τα όστρακα πωλούνται στη σελίδα της Στίξης, καθώς και από τον ίδιο τον Γιώργο Συμνιανακη κατόπιν παραγγελίας.  

Ο Γιώργος Συμνιανάκης, γεννήθηκε στις 26/01/1994 και είναι φοιτητής του τμήματος φιλολογίας, στο ΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ηθική Αυτουργία», από τις εκδόσεις «Ανώνυμο Βιβλίό», το 2016 και «Ο τοξότης», από τις εκδόσεις «Όστρια» το 2018. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: «Homo Universalis», «fractal», «Μονόκλ», «ποιείν», «Με ανοιχτά βιβλία».