Οι μέλισσες είναι τα πιο σημαντικά όντα στον πλανήτη

SPOTLIGHT POST TEAM

Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, οι άνθρωποι θα έχουν άλλα 4 χρόνια ζωής»

Η μέλισσα είναι κάτοικος αυτού του πλανήτη τουλάχιστον για 15 εκατομμύρια χρόνια, τόσο δυνατή, αυτόνομη, εργατική, δυναμική, χωρίς να ρυπαίνει ποτέ της, προσαρμοστική που  εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Μόνο που έχει συναντήσει την απληστία των ανθρώπων και η επιβίωση της τελευταία, κινδυνεύει. Αλλωστε οι μέλισσες είναι από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε από νωρίς να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε όφελος. Υπάρχει μια σπηλαιογραφία στην Μπικόρπ της Ισπανίας, ηλικίας τουλάχιστον 8.000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι!

Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης, Earthwatch Institute, ανακήρυξε τις μέλισσες ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη, κατά την τελευταία συνάντηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο Λονδίνο. Ωστόσο απίστευτα λυπηρό είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν την άγρια ζωή, οι μέλισσες ανήκουν πια στην θλιβερή λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση. Οι πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν μια δραματική μείωση στην αριθμό των μελισσών, έως και το 90% του πληθυσμού τους λέγεται ότι θα έχει εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια.

Η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, η αποψίλωση και η έλλειψη λουλουδιών είναι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτή την εξαφάνιση. Όμως, γιατί ένα τόσο μικρό έμβιο ον να ονομαστεί το σημαντικότερο πλάσμα στη Γη; Η απάντηση είναι πραγματικά τόσο απλή που κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Το 70% της παγκόσμιας γεωργίας εξαρτάται αποκλειστικά από τις μέλισσες. Περιττό να αναφέρουμε ότι η εργασία των μελισσών είναι η επικονίαση. Αν αυτή δεν συμβεί, τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, γι’ αυτό και η χλωρίδα θα εξαφανιστεί.

Εκτός από αυτό, μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Επιχειρήσεων Γεωργίας του Universidad Mayor  και της Ένωσης Μελισσοκόμων της Χιλής με τη στήριξη της Ένωσης Αγροτικής Καινοτομίας συμπέρανε ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν μεταφέρει κάποιο είδος παθογόνου μικροοργανισμού. Με στόχο την προστασία αυτών των σκληρά εργαζόμενων πλασμάτων, αρκετοί ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρέπει άμεσα να απαγορεύσουμε τη χρήση εντομοκτόνων, να ενισχύουμε τις εναλλακτικές μορφές γεωργικής καλλιέργειας και να ελέγχουμε την υγεία των πληθυσμών των μελισσών. Ευτυχώς, ανθρωπότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία των μελισσών και πολλές ομάδες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την επιβίωση του είδους. Μάλιστα, πολλοί διάσημοι συμμετέχουν σε αυτό το σκοπό. Και μάλιστα το πιο εκπληκτικό παράδειγμα ήταν ο Morgan Freeman, ο οποίος πρόσφατα μεταμόρφωσε μια τεράστια γεωργική έκταση που κατείχε στο Μισισιπή σε καταφύγιο μελισσών, ώστε να προστατέψει το είδος.