Μπορεί ο Ιερώνυμος να γίνει ήρωας με την κάπα; Ναι!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΠΡΑΤΑΝΟ

Κάθε άνθρωπος είναι μια απόφαση μακριά από το να γίνει ήρωας. Το διδάσκει κάθε ηρωική ιστορία, από τα χρόνια του Ομήρου. Όσο για τους υπεράνθρωπους, αρκεί ένας τηλεφωνικός θάλαμος ή ένα σκοτεινό δωμάτιο… Διαβάζοντας τα νέα πως η κυβέρνηση θα δώσει μια επιχορήγηση -αγνώστου ύψους μα ξεκάθαρου σκοπού, στην Εκκλησία της Ελλάδας και σε άλλους θρησκευτικούς οργανισμούς, για να αντιμετωπιστούν «έκτακτες ανάγκες λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού» όπως είπε η Νίκη Κεραμέως -που παρά τις προβλέψεις, ούτε και αυτή τη φορά ανακηρύχθηκε σε «οσία».

Προφανώς και η κυβέρνηση θέλει να κατευνάσει το εκλογικό της ακροατήριο. Άλλοι υποστηρίζουν πως αυτό το έκτακτο (sic) δώρο είναι για να χρυσώσει το χάπι στην περίπτωση που οι εκκλησίες παραμείνουν κλειστές το Πάσχα. Άλλοι, θεωρούν πως με τις εκλογές να αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα, είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθεί η εκλογική πελατεία, να αποφευχθεί κάθε ενοχλητική κριτική στα πεδία των κοινωνικών μαχών που παραδοσιακά, κάθε Απρίλιο, μεταφέρονται στα προαύλια των ναών της περιφέρειας.

Δεν θα είναι ευχάριστο, άλλωστε, για τους κυβερνητικούς βουλευτές να βλέπουν στα πρόσωπα των ενάρετων πιστών να σχηματίζεται η γκριμάτσα του οργισμένου emoticon που κυριαρχεί κάτω από τις πρόσφατες αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο Facebook. Ούτε καν, χριστιανικό, θα πρόσθετα. Εντάξει, η κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι και για ανάλυση, οι λόγοι είναι προφανείς σε καθετί που αφορά «τη Δεξιά του Κυρίου».

Μιλώντας όμως για «χριστιανικό», για μια πράξη «ηρωική» που θα συσφίξει τους δεσμούς Εκκλησίας – Επιστήμης – Πιστών, τι θα ήταν καλύτερο από το να δωρίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το εφ’ άπαξ ποσό για αγορά ΜΕΘ, για bonus στο προσωπικό του ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται στα όριά του; Δεν πρόκειται μόνο για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά για μια πράξη που συνοψίζει τις αξίες της ορθόδοξης πίστης: Αλληλεγγύη, προσφορά, αγάπη για τον συνάνθρωπο. Μια πράξη γενναία! Φυσικά, το πρώτο επιχείρημα εναντίον της πρότασης θα είναι πως «η Εκκλησία δεν μπορεί να υποκαθιστά το Κράτος». Αλλά μήπως δίνοντας αυτά τα χρήματα με τη δικαιολογία του φιλανθρωπικού έργου, αυτό ακριβώς δεν κάνει; «Και όλοι αυτοί οι ιερείς και το προσωπικό των ναών;» θα ρωτήσει πονηρά κάποιος -ή μάλλον πολλοί. «Με την πίστη τους θα ανταπεξέλθουν» είναι η προφανής απάντηση. Άλλωστε, δεν τραβάνε περισσότερα σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού. Άσε που αυτή η προσφορά του αρχηγού της Εκκλησίας θα απαλύνει το φορτίο που κουβαλάνε -όπως και το σύνολο του πληθυσμού. Για να μην αναφερθώ στο μήνυμα που θα στέλνει στους αρνητές του κορονοιού, που για κάποιο προφανή λόγο κινούνται πέριξ των εκκλησιών, υποστηρίζοντας πως ο Θεός τους προστατεύει -επιχειρηματολογία που καταρρίπτεται αμέσως αν σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος ο Ιερώνυμος είχε προσβληθεί από Covid.

Έχοντας αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία, την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, θα έλεγα πως υπό κανονικές συνθήκες, ο Ιερώνυμος θα το έχει σκεφτεί πριν από εμένα, να φορέσει τη μπέρτα του Superman και να απαλύνει τον πόνο τόσων ασθενών, την αγωνία τόσων συγγενών, την κούραση τόσων γιατρών και νοσηλευτών. Περιμένοντας να κάνει την ανατροπή… Περιμένοντας να γραφτεί σε τοίχο, «Ο Superman είναι ο Ιερώνυμος»… Έχοντας πλήρη επίγνωση πως η κυβερνητική εκπρόσωπος μπορεί να χαρακτηρίσει «ντροπιαστικό» το άρθρο αυτό, όμως, η Εκκλησία της αγάπης και της συγχώρεσης θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αδικία που υφίσταται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, δίνοντας μια μάχη στα όρια της. Ο Αρχιεπίσκοπος, άλλωστε, θα είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να δείχνει ανάλογη ευαισθησία… Είχε νοσηλευθεί! Είναι και το timing κακό, να δίνεται ένα ποσό -που μάλιστα δεν ανακοινώνεται, γιατί άραγε;- στην Εκκλησία για φιλανθρωπίες.

Σκανδαλίζεται εύκολα κανείς αν σκεφτεί πως δύο μόλις ημέρες πριν, στο σπίτι της αντιδημάρχου Καρδίτσας, Ουρανίας Σούφλα, βρέθηκαν ποσότητες τροφίμων που προορίζονταν για τους πλημμυροπαθείς στην αποθήκη του σπιτιού της, η οποία και παραιτήθηκε από τη θέση της. Εν τούτοις, η Εκκλησία θα κάνει το έργο της; Θα κάνει το καλό; Θα κάνει πράξη το «…τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ Πονηροῦ». Να πούμε και εμείς ένα μεγάλο ΑΜΗΝ!