Η ηδονή του κουτσομπολιού

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΥΜΝΙΑΝΑΚΗ

“Όταν ήμουν παιδί άκουγα ένα πράγμα συνέχεια, όταν είσαι παχύς, δεν φοράς ρήγα οριζόντια”. Με αυτή τη φράση ξεκινάει το επονείδιστο βίντεο ο χορογράφος Τάσος Ξιάρχο, μέσα από το οποίο ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία εναντίον μιας ανυποψίαστης πελάτισσας που καθόταν στο διπλανό τραπέζι σε κάποια βραδινή του έξοδο. Η Κυρία δηλαδή καθόταν δίπλα από τον “αριστο” , σωματικά και αισθητικά κύριο Ξιάρχο. Είναι αναγκαίο να τονιστεί, ότι προκαλεί αηδία η βιντεοσκόπηση ενός αγνώστου ανθρώπου η μάλλον το θράσος και η ψευδαίσθηση του ασύλου που δίνει η ψευτοδημοσιότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αισθάνεται κάποιος ως δημόσιο πρόσωπο, πως έχει το δικαίωμα να βιντεοσκοπεί ειδικά για έναν τέτοιο αισχρό σκοπό έναν άγνωστο άνθρωπο επειδή είναι τάχα influencer. Ας σταθούμε όμως λίγος στην φράση: “όταν ήμουν παιδί άκουγα ένα πράγμα συνέχεια”. Εδώ ο κύριος Ξιάρχο μας προδίδει το περιβάλλον του και για να το ακούει συνέχεια, μάλλον οι ρατσιστικές αντιλήψεις “έπαιρναν και έδιναν” στο αυτό το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί οπωσδήποτε μέρος της κοινωνίας μας και πιθανώς πλειονοτικό. Θέλω να πω με αυτό ότι το φαινόμενο Ξιάρχο, είναι το σύμπτωμα και μια καλή αφορμή για να ασχοληθούμε με μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη της ελληνικής (και όχι μόνο φαντάζομαι) κοινωνίας, που υπαγορεύει σε ορισμένους εγκεφάλους κανόνες αισθητικής – ζωής και “κουτσομπολεύει” τον γείτονα, την σύζυγο του, τα παιδιά του, τα ρούχα τους, τα κιλά τους, τη ζωή τους και τελικά “τους άλλους” στο σύνολο τους.

Η λήψη προβολών προσβάλλοντας ανθρώπους και συνειδήσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο βέβαια. Το χαζοκούτι βρίθει τέτοιων εκπομπών reality (Hell’s Kitchen, Batchelor, GNTM, Big Brother) και άλλων “ψυχαγωγικών προγραμμάτων” (ας μη ξεχάσουμε εδώ και τον κύριο Σεφερλή, ο οποίος έχει χάσει πλέον το χιούμορ του και το έχει βρει στην προσβολή συναδέλφων ή ανθρώπων του κοινού του εν είδει αστεισμού), των οποίων τηλεθεατές είναι ακριβώς οι φορείς αυτής της παραπάνω αντίληψης και ενώ βλέπουν σε αυτά την προώθηση του κουτσομπολιού και της ίντριγκας, διεγείρονται . Οι φορείς της αντίληψης της κλειδαρότρυπας που αγγίζει τα όρια της νεύρωσης και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές ως σημαντικότατος φορέας κοινωνικοποίησης. Ο Σταύρος Ξιάρχο λοιπόν, ο οποίος μάλιστα προέβει σε απόπειρα αυτοκτονίας μέσω χαπιών, ζήτησε συγγνώμη αφού πρώτα προκάλεσε την μήνι του κόσμου εκπεφρασμένη μέσα από τα social media (μέρος του κόσμου που ¨θιχτηκε” βέβαια είναι και ο κύριος και η κυρία της διπλανής πόρτας που σχολιάζουν την πολυκατοικία, των οποίων τα παιδιά ασκούν bullying στα συνεσταλμένα παιδιά του σχολείου και στα παιδιά που δεν έχουν λεφτά), είναι μέλος της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που νοσεί και η κατάσταση της τείνει προς επιδείνωση. Γιατρέψτε τον Ξιάρχο. Γιατρέψτε τον Ξιάρχο μέσα σας

Ο Γιώργος Συμνιανάκης, γεννήθηκε στις 26/01/1994 και είναι φοιτητής του τμήματος φιλολογίας, στο ΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ηθική Αυτουργία», από τις εκδόσεις «Ανώνυμο Βιβλίό», το 2016 και «Ο τοξότης», από τις εκδόσεις «Όστρια» το 2018. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: «Homo Universalis», «fractal», «Μονόκλ», «ποιείν», «Με ανοιχτά βιβλία».