Γυναικοκτονίες, βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις… κατά τα άλλα ευχές για την Ημέρα της Γυναίκας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

«Μακριά, μέσα στ’ απώτατα βάθη του Αμνού, ο πόλεμος συνεχίζεται» – Οδυσσέας Ελύτης

Πως βγάζει αυτό το γύρισμα των καιρών, το κακό που πάντα προϋπήρχε στους ανθρώπους! Και πως τα θύματα του εσωτερικών αβυσσαλέων σκοταδιών είναι πάντα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και φυσικά οι γυναίκες! Γυναικοκτνίες εκτός ελέγχου στην Λατινική Αμερική, στην Αμερική, στην Κύπρο, στην Ελλάδα! Δεν είναι υποθέσεις και νούμερα. Είναι πρόσωπα, χαμόγελα, αφή, μυρωδιά, παρουσία, απουσία χωρίς λύτρωση για τους αγαπημένους.

Γυναικοκτονίες

Γυναικοκτονίες! Κάνουμε πως είναι αόρατες. Τις βαφτίζουμε «εγκλήματα τιμής», «εγκλήματα πάθους», «εγκλήματα οίκτου ή διάσωσης», «έγκλημα με οικονομικό κίνητρο», «σεξουαλικό έγκλημα». Συγκατάβαση! Τα θύματα ήταν άτυχα ή και προκάλεσαν τα ίδια την δολοφονία τους! Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ και τίποτα άλλο. Είναι το «όχι», το δικαίωμα της επιλογής, η ελευθερία, η μη υποταγή σε έναν ή περισσοτέρους άνδρες, που θεωρούν πως έχουν εκείνοι τον τελευταίο λόγο στην ζωή της!

Είναι το καθαρό βλέμμα, το όλο εμπιστοσύνη για τη ζωή και τους ανθρώπους της Ελένης Τοπαλούδη, που κοιτάει μες σε ψυχές και η παρηγοριά, η δικαιοσύνη, η ησυχία που δεν θα υπάρξει ποτέ για τους γονείς της. Χάθηκε η ζωή και συνεχίζει ο καιρός να μετρά μέρες άσκοπα. Βιάστηκε ομαδικά, βασανίστηκε, δολοφονήθηκε. Και ακόμα χαμόγελα βασανίζουν στη δική, την ίδια την δικαιοσύνη για την Ελένη.  

Είναι τα όνειρα για μια ζωής αγάπης της Αγγελικής Πέτρου που δολοφονήθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της, βάναυσα, βίαια, με μια σιδερόβεργα, που την έσερνε ζωντανή για τα θάψει στην αυλή του σπιτιού. «Σοκ στην Κέρκυρα: Σκότωσε την κόρη του και την έθαψε γιατί είχε σχέση με Αφγανό» γράφανε οι εφημερίδες! Όχι, κύριοι! Την σκότωσε για τόλμησε να μην υποταχθεί, να πει όχι! Γιατί της ζήτησε να χωρίσει και εκείνη δεν υπάκουσε! Είναι πάντα θέμα υπακοής το ζήτημα!

Είναι η επιθυμία για ελευθερία της 50χρονης γυναίκας, που δούλευε καθαρίστρια, που είχε δυο κορίτσια, που είχε επιλογή της το διαζύγιο, στην Καρδίτσα. Δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι από τον εν διαστάσει 54χρονο σύζυγο της, ο οποίος δεν αποδεχόταν το χωρισμό τους. Δεν υπήρξε τίτλος στα ΜΜΕ που να μην έλεγε: «Έγκλημα στην Καρδίτσα: Τον τύφλωσε η ζήλια και την μαχαίρωσε»! Τον τύφλωσε απλά το δικαίωμα στην επιλογή της!

Είναι η επιθυμία για ζωή της 50χρονης που πυροβολήθηκε από τον 87χρονο σύζυγο της και που προσπάθησε να γλιτώσει μπαίνοντας σε ταξί αλλά ο οδηγός δεν ήθελε να του το λερώσει το ταξί και την πέταξε έξω. Ξεψύχησε στη μέση του δρόμου, αβοήθητη η γυναίκα και ο γυναικοκτόνος αυτοκτόνησε. Εδώ η έμφαση δινόταν στο ότι ήταν το θύμα – γυναίκα «αλλοδαπή», «ξένη», «Βουλγάρα». Ας εννοηθεί λοιπόν εύσχημα, πως τον εκμεταλλευόταν οικονομικά τον άνδρα της, πως είχε απαιτήσεις, πως ήθελε να του «φάει» την περιουσία.

Είναι η ομορφιά για το ταξίδι και τους ανθρώπους, για τη γνώση της Susan Eaton, που ήταν στα Χανιά απ την Αμερική, ως βιολόγος για συνέδριο και που ο Ιωάννης Παρασκάκης παρακολούθησε, χτύπησε με το αυτοκίνητο του, την έβαλε αναίσθητη στο πορτμπαγκάζ, την μετέφερε σε σπηλιά στο Μαλεμέ, στην Κρήτη, τη βίασε, την δολοφόνησε, την πέταξε ένα φρεάτιο. Τα ΜΜΕ φτιάχνουν τίτλους που στέκονται στην σεξουαλική κακοποίηση, όπως «Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Φρικτές αποκαλύψεις, τη βίαζε ακόμη και νεκρή». Γιατί; Διότι, πολύ απλά μπορούν! Το ίδιο δεν έκανε και δράστης άλλωστε; Γιατί σκότωσε, γιατί διάλεξε εκείνη, γιατί βίασε, γιατί βασάνισε; Διότι, μπορούσε…

Βιασμοί

4.500 είναι οι βιασμοί κάθε χρόνο στην Ελλάδα και αυτό το νούμερο υπάρχει, ενώ μόλις ένας στους 22 βιασμούς καταγγέλλεται στις Αρχές! Ένας απεχθής βιαστής να καραδοκεί, που; Παντού! Στο πυκνοκατοικημένο προάστιο, κάτω από διαβάσεις, στις φυλλωσιές σε παγκάκια, στα γκαράζ των σούπερ μάρκετ, στην επαρχία στα καφέ, στα χωράφια, μέσα στο ίδιο το σπίτι. Βιάζει κοπελίτσες, κορίτσια με ειδικές ανάγκες, γυναίκες που πάνε στη δουλειά τους, ή γυρνάνε σπίτια τους, ή βγαίνουν για βόλτα. Το κακό εντός των βιαστών ξεχύνεται σα λάβα απ τις ρωγμές της ανοχής μας, της ντροπής, των αβοήθητων γυναικών, της περιφρόνησης, του «τα θελε», «το προκάλεσε», του «γύρευε κι αυτή τι του κάνε». Μικρές αναφορές στον τύπο. Μια γυναίκα νεκρή ενώ πήγαινε να ψωνίσει για την ίδια και την κατάκοιτη μάνα της! Σκοτωμένη! Οδυνηρές λεπτομέρειες. Παρατημένη στο τέλος της, ώσπου οι ιστοί της να διαλυθούν και να μην είναι η ύπαρξη της. Ας είναι αλήθεια τουλάχιστον, ας γινόταν έναν χρυσός άγγελος να την έχει πάρει απ το κορμί της και να μη ζήσει την βία! Μια γυναίκα που δούλευε και είχε σχέση με το αφεντικό. Εκείνος παντρεμένος. Εκείνη ίσως έκανε κι άλλη σχέση. Ο παντρεμένος, ο άνδρας, το αφεντικό την έκαψε με ένα σίδερο ατμού! Ο ιερέας στη Μάνη που  κακοποιούσε το 12χρονο κορίτσι της γυναίκας που συγκατοικούσε και το βαρούσε με την ζώνη του. Ο εθελοντής στο θρησκευτικό ίδρυμα για παιδιά που είχαν αφαιρεθεί από τις οικογένειές τους και ο βιασμός 13χρονης. Οι δικηγόροι του κατηγορούμενου απειλούν τις δασκάλες που κατάγγειλαν τον βιασμό, με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση και το παιδί ως μυθομανή ή ότι τα έκανε όλα αυτά για να τραβήξει την προσοχή. Τελικά, εκείνος δικάζεται τρία χρόνια με αναστολή και αφήνεται ελεύθερος. Όλοι αφήνονται ελεύθεροι!

Ο κόσμος όλος

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην ΕΕ μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλικής βία. Χιλή, Βραζιλία, Ινδία, Αργεντινή! Βιασμοί και γυναικοκτονίες. Γυναίκες και κορίτσια με πρόσωπα που γίνονται στατικές, αφού έχουν γίνει θύματα. Μια 16χρονη, βιάζεται από 30 άνδρες στην Βραζιλία και όλο αυτό το κάνει γειτονιά μας για εκείνοι καυχιούνται για το κατόρθωμα στο διαδίκτυο! Την επίθεση είχε οργάνωσε το αγόρι της γιατί είχε –λέει–υποψίες ότι τον απατούσε, οπότε της έδειξε αυτός!

Η Λατινική Αμερική με τη macho κουλτούρα που κατηγορεί τη γυναίκα-θύμα για την επίθεση ή τον βιασμό που δέχεται, έχει πάντως τα υψηλότερα ποσοστά φόνων γυναικών στον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι μισές από τις  25 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φόνων γυναικών είναι στην Αμερική, με το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Τζαμάικα να θεωρούνται «hotspots». Τις περισσότερες φορές, τα θύματα έχουν μακρύ ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ενώ οι δολοφόνοι είναι συνήθως οι σύντροφοι, οι σύζυγοι ή κάποια άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Μια μάνα Αιγύπτια, 70 χρονών, γδύνεται από θρησκευόμενους μουσουλμάνους γιατί είναι χριστιανή και ο γιος της ερωτεύτηκε μουσουλμάνα. Την διασύρουν γυμνή στους δρόμους. Την χτυπούν. Της βάζουν φωτιά στο σπίτι!

Στην Ινδία, η σεξουαλική βία και η γυναικοκτονία, είναι εκτός ελέγχου. Καταγράφονται 32.000 βιασμούς κάθε χρόνο, αλλά ο αριθμός εκτιμάται ότι είναι ιλιγγιωδώς μεγαλύτερος! Ομάδες ανδρών επιτίθονται σε γυναίκες, κοπέλες ακόμη και 3χρονα κοριτσάκια. Μετα το βιασμό, συνήθως βάζουν στα θύματα φωτιά, για να μη γίνουν καταγγελίες. Οι πράξεις αυτές συμβαίνουν σε χωράφια, χωριά, πόλεις, μες στα λεωφορεία, στα προαύλια των πανεπιστημίων!  

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Και ακόμα ξύλο, βία στο σπίτι, απλήρωτη εργασία μες στην οικογένεια, χαμηλότερες αμοιβές στη δουλειά και περισσότερη προσπάθεια, αστειάκια στη ζωή και στην τιβι για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Κι ακόμα παγκόσμια σκάνδαλα για εκβιασμούς για να χεις δουλειά, τράφικινγκ, γυναίκες και κορίτσια ως σκλάβες του sex παντού. Η προκλητικότητα των κατηγορούμενων πάντα και των συνηγόρων! Και η δίκη του Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη, που συνεχίζει να δηλώνει «αθώος», διότι υπονοείται το «τα θέλαν» οι θεατρίνες! Οι γυναίκες του Χόλυγουντ συσπειρώνονται! Φτάνει πια! Και μια κοπέλα φωνάζει πως ο άνδρας της θετής μαμάς την βίασε όταν ήταν ανήλικη. Ο Γούντι Άλεν, όμως σχεδόν δεν καταδέχεται να απαντήσει. Και τον στηρίζουν όλα τα ΜΜΕ στον πλανήτη, θεωρώντας τον αθώο λόγω ταλέντου! Και ας είχε σχέση δηλωμένη και φανερωμένη με άλλη κόρη της πρώην της συζύγου, που παντρεύτηκε αφού ενηλικιώθηκε! Και η σύζυγος; Γιατί η Μία Φάροου βάζει τα παιδιά να λένε ψέματα; Μα γιατί ζήλεψε και θύμωσε που ο απόλυτος άνδρα την εγκατέλειψε για μια κόρη της! Καταδίκη για ενοχή των γυναικών, για τύψεις, για όλα να φταίνε αυτές. Γιατί άμα πηγαίνουν φοιτήτριες επιδιώκουν την ελευθεριότητα και όχι την ελευθερία, αλλά και τον πειραματισμό, ή γιατί απλά διαβάζουν και δεν ενοχλούν, γιατί ήταν ντυμένες προκλητικά, γιατί δεν ήταν ντυμένες προκλητικά, γιατί είναι πολύ όμορφες, ή γιατί δεν είναι, γιατί γελάνε δυνατά, γιατί βγήκαν έξω βράδυ, γιατί απέρριψαν κάποιον ή γιατί τον δέχτηκαν.

Η βία γύρω μας

Η εξουσία, η μοχθηρία, η ατιμωρησία, η παράκρουση, η κτηνώδης, αγελαία θρασυδειλία, η σπηλαιώδης θηριωδία του είδους μας, του ενός απ τα πέντε ζωικά βασίλεια της βιολογίας. Γυναίκες θύματα. Είτε στο πάθους, είτε της «ασθένειας», είτε απλά επειδή κάποιοι μπορούν, να βγάλουν από μέσα τους την κυριαρχία, την ιδιοκτησία, το σαδισμό τους! Τα κοριτσάκια με τις κλειτοριδεκτομές στο Σουδάν, οι γυναίκες με τις μπούρκες και τις απαγορεύσεις στο Ισλάμ, οι γυναίκες με τις άλλες μπούρκες των νυστεριών και των μπότοξ στη Δύση, εμπορεύματα και ρόλοι διαθεσιμότητας προς κάθε αρσενική διαταραχή! Τα κρυμμένα χαρακτηριστικά, ή τα αλλοιωμένα της μαζικής αισθητικής, ο φόβος των βημάτων πίσω σου στις ερημιές, ο τρελαμένος εραστής που σ απειλεί, η βία ακόμα και στις κουβέντες.

Έχουν γραφεί και έχουν ξαναγραφεί όλα από σπουδαίες διανοούμενες και διανοούμενους. Απλά να ακουστεί πως η βία, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, ο βιασμός, ο βασανισμός δεν κοιτούν κοινωνική τάξη, μόρφωση, περιουσιακά στοιχεία. Γιατί οι γυναίκες είναι μια τάξη μόνες τoυς! Και η απελπισία της βίας που πια είναι απροκάλυπτη έχει ιδεολογικούς ταγούς και αυτούς που κυριεύουν τα ΜΜΕ και όλους εκείνους που βλέπουν στην γυναίκα μόνο το κτήμα και το στολίδι, που της υπαγορεύουν ρόλους. Ντεμοντέ ο φεμινισμός δε λέω, η επιβίωση όμως, όχι…