Eurovision 2022: Слава Україна

ΑΠΟ SPOTLIGHT TEAM

«…Στεφανία μαμά μου, μανούλα μου. Στεφανία, το χωράφι ανθίζει, αλλά γίνεται γκρίζο. Τραγούδα μου, μαμάκα, ένα νανούρισμα. Θέλω να ακούω τη μητρική σου φωνή. Πάντα θα έρχομαι σε εσένα ακόμα και από γκρεμισμένους δρόμους. Θα κλείσεις το στόμα, σαν τη γιαγιά, ακόμα και αν πέφτουν σφαίρες. Με ήξερες πολύ καλά και ήσουν πολύ κουρασμένη. Συγκλόνισες τον ίδιο τον χρόνο…»… και συγκλόνισε και το παγκόσμιο κοινό. Αυτό, σε μια πολύ ελεύθερη και ίσως κακότεχνη απόδοση -και να μας συμπαθατε!- λέει στους πρώτους του στίχους ο Όλεχ Πσιουκ των Kalush Orchestra Είναι ένα τραγούδι για μια μάνα που την έλεγαν Στεφανία και κάποτε ήταν κορίτσι. Που αγάπησε παράφορα το μωρό της και δεν άφηνε τίποτα να το πληγώσει. Που μόνο ήξερε να δίνει και ποτέ να ζητά. Ένας ύμνος στις μάνες όλων, πέρα απ τον χρόνο, το σημείο, τις γλώσσες και τις διαφορές των εθνών. Η φορτισμένη εμφάνιση των καλλιτεχνών με τα κουρασμένα, γυναικεία μάτια, που άλλαζαν ηλικίες, τεράστια από πάνω τους, για να αναλυθούν στο τέλος, σε χρυσές λίμνες δακρύων, έδωσε εικόνα στον ήδη φορτισμένο στίχο. Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, η Ορχήστρα Kalush του Όλεχ Πσιουκ στον Ουκρανικό Διαγωνισμό Τραγουδιού για την Eurovision 2022 ήρθε στη δεύτερη θέση, με τον ίδιο να παραπονείται για τεχνικά προβλήματα. Πρώτη ψηφίστηκε η Αλίνα Πάσχ. Η νικήτρια αποκλείστηκε γιατί ταξίδεψε στην Κριμαία, πράγμα που απαγορεύεται από την Ουκρανική Κυβέρνηση. Έτσι η Στεφανία θα αναλάβανε να είναι η πρέσβειρα της Ουκρανικής μουσικής στο Τορίνο.

Με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το τραγούδι που είχε γράψει ο Όλεχ Πσιουκ αφιερωμένο στην μητέρα του έγινε σύμβολο του ουκρανικού λαού, αποκτώντας νέο νόημα για τη μάνα – πατρίδα και όλες εκείνες τις μητέρες που είχαν παιδιά στις μάχες και πένθος από τον θάνατο τους. Από τη δυτική Ουκρανία, ο τραγουδιστής, δεν ήταν σίγουρος αν θα πάει, τελικά στον διαγωνισμό στο Τορίνο, επιφορτισμένος πια με μια 20μελή ομάδα, να διανέμει φάρμακα και ιατρική βοήθεια. Ο πόλεμος τον χώρισε από την αγαπημένη του, που βρισκόταν 300 χιλιόμετρα μακριά. «Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο», είχε δηλώσει ο Ολεχ πριν από λίγες μέρες, διευκρινίζοντας πως εκείνη βρίσκεται σε ένα καταφύγιο, ενώ ο ίδιος άκουγε τις σειρήνες να ηχούν συνεχώς. Ήξερε πως εκείνη φτιάχνει βόμβες Μολότοφ στο πλαίσιο των αμυντικών προσπαθειών.

Ο Ολεχ γεννήθηκε τον Μάιο του 1994, στη μικρή πόλη Καλούς, στην Νοτιοδυτική Ουκρανία, από μια σκληρά εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του δούλευε ως μηχανολόγος μηχανικός και η μάνα του, η Στεφανία, ήταν πωλήτρια. Σπούδασε στο Εθνικό Δασικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας Του Λβιβ. Παιδικό του ακόμα όνειρο, ήταν να γνωρίσει και να κάνει μουσική μαζί, με το ίνδαλμα του, τον Eminem. Με τη ραπ και την χιπ χοπ, ασχολήθηκε νωρίς έχοντας το ψευδώνυμο Dog Son. Θα δημιουργήσει την Καλούς Ορκεστρα, βαφτίζοντας την από το τοπωνύμιο της πατρίδας του και θα βάλει μέσα παραδοσιακούς ουκρανικούς ήχους, μουσικά μοτίβο και όργανα. Τα μέλη του συγκροτήματος έκανα χωριστά πρόβες, για το «Στεφανία». Ένα από τα μέλη του συγκροτήματός του υπηρετεί στις μονάδες άμυνας στο πεδίο. Για όλους τους η συμμετοχή του συγκροτήματός του στον διαγωνισμό αποτελεί μια ευκαιρία για αφύπνιση. “Εάν νομίζεις ότι δεν θα συμβεί αυτό στη χώρα σου» δήλωσαν «μην είσαι τόσο σίγουρος. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Κι εμείς πιστεύαμε ότι δεν θα μας συμβεί. Για αυτό ακριβώς ας το σταματήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Θέλουμε ειρήνη». Στο τελικό της Γιουροβίζιον 2022, πολλοί συμμετέχοντες κρατούσαν απ την αρχή σημαιάκια μαζί με της χώρας και της Ουκρανίας. Οι μπλε κίτρινες σημαίες, κυμάτισαν από Ευρωπαίους όλων των χωρών. Σλάβα Ουκραγίνα! Ζήτω η Ουκρανία! Έτσι χαιρέτησαν την θριαμβική νίκη τους οι ερμηνευτές και δημιουργοί του τραγουδιού «Στεφανία», που σάρωσε τις ψήφους του κοινού και όχι των επιτροπών. Οι Ευρωπαίοι του μεγαλύτερου μουσικού διαγωνισμού στον κόσμο, αποφάσισαν, στο Τορίνο,  πως το θλιμμένο τραγούδι της Ουκρανίας, ήταν ο ήχος της γηραιάς ηπείρου για το 2022. Η συμπόνοια, η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση κέρδισαν στα σημεία. Για τη Στεφανία, για τις μάνες, για τις πατρίδες, για την ειρήνη, για την πληγωμένη Ουκρανία… Δύο μέρες μόλις, μετά όλοι οι καλλιτέχνες και τα μέλη της Ουκρανικής συμμετοχής στην Eurovision 2022, οι νικητές, έχουν γυρίσει στο πόλεμο. Γιατί αυτή η νίκη, είναι που μετράει, στα αλήθεια…