Έντονες αντιδράσεις για την δολοφονία Αφροαμερικανής την ώρα που κοιμόταν από πυρά αστυνομικών

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Ήταν 13 Μαρτίου, όταν η Μπριόνα Τέιλορ, 26 ετών και ο αγαπημένος της Κένεθ Γουόκερ, είχαν ξαπλώσει για έναν μεσημεριανό ύπνο, στο διαμέρισμά τους, στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Είχανε γευματίσει μαζί, είδαν λίγο τηλεόραση, αλλά εκείνη ήταν πολύ κουρασμένη από την δουλειά και έτσι κοιμήθηκε αμέσως. Η Μπριόνα ήταν πλήρωμα σε ασθενοφόρο, ειδικά εκπαιδευμένη για πρώτες βοήθειες και για να σώζει ζωές και με την πανδημία δούλευε χωρίς οράρια και με υπερβάλλοντας τις δυνάμεις της. Δεν πρόλαβε να καταλάβει τι συνέβαινε μέσα στον ύπνο της, όταν αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και οκτώ σφαίρες, σταμάτησαν τα όνειρα, τα γέλια, την αγάπη, την ύπαρξη της.

Εισβολή και πυροβολισμοί

Οι αστυνομικοί που εισέβαλλαν νύχτα, στο διαμέρισμα του νεαρού ζευγαριού είχαν ένταλμα έρευνας για έναν ύποπτο ο οποίος όχι μόνο δεν κατοικούσε πλέον εκεί, αλλά είχε ήδη, εκείνη την ώρα, συλληφθεί. Ο Κένεθ Γουόκερ, ο οποίος είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής, ακούγοντας πως κάποιοι μπήκαν στο σπίτι του, άρπαξε το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης. Η υπόθεση δε τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και ο θάνατος της Μπριόνα θα περνούσε απαρατήρητος, αν οι γονείς της δεν έσπευδαν στον Μπεν Κρουμπ, διαπρεπή δικηγόρο, ιδιαίτερά γνωστό για την υπεράσπισής του στα μέλη της Αφροαμερικανικής κοινότητας και δικηγόρο αυτή τη στιγμή της οικογένεια του Αφροαμερικανού νεαρού, Άμοντ Έιρμπερι, στην Τζόρτζια, τον οποίον σκότωσαν δυο λευκοί, πατέρας και γιός, ενώ έκανε τζόκινγκ, διότι θεωρήσαν ύποπτο το έτρεχε, σε έγκλημα που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, διαμαρτυρίες και δυσφορία. Είχαν περάσει πια δύο μήνες από το θάνατο του παιδιού τους και η αστυνομία δεν είχε δώσει καμία απάντηση για το τι έγινε και πως χάθηκε το κορίτσι τους. Ο Κρουμπ κατάθεσε μήνυση εξ ονόματος της οικογένειας της Μπριόνα και ανάμεσα σ άλλα είπε πως «η Μπριόνα και ο Κένυ πίστευαν ότι κάποιοι εισέβαλαν στο σπίτι τους και είχαν το δικαίωμα να προσπαθήσουν να προστατευθούν.

Η μήνυση κατά της αστυνομίας, η σιωπή της και τα κενά της έρευνας

Η νομική ομάδα του Κρουμπ έχει κάνει έρευνα και έχει μάρτυρες που ισχυρίζονται πως η αστυνομία δεν χτύπησε την πόρτα, δεν ειδοποίησε πριν εισβάλλει στο διαμέρισμα. Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει ήδη, τον Τζαμάρκους Γκλόβερ ως ύποπτο έμπορο ναρκωτικών που είχε σχέσεις με την Μπριόνα και σύμφωνα με τα αρχεία σύλληψης, εκείνος είδε δώσει ως διεύθυνση κατοικίας του το διαμέρισμα της Τέιλορ. Η αστυνομία όταν τον παρακολουθούσε είχε δει ότι εκείνος πήρε ένα πακέτο από το διαμέρισμά της Μπριονα, τον Ιανουάριο και πως ίσως ήταν συνεργός του. «Αν πραγματικά πίστευαν ότι η Μπριόνα Τέιλορ είχε συμμετοχή σε παράνομες πράξεις για να πάρει πακέτα και ότι αυτά τα πακέτα περιείχαν πράγματα που δεν έπρεπε, τότε γιατί απ τον Ιανουάριο περιμένουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να εκτελέσουν μια επιδρομή ναρκωτικών χωρίς ειδοποίηση και χωρίς να χτυπήσουν καν τις πόρτες» ρωτούν οι δικηγόροι της οικογένειας της νεκρής και τονίζουν τον ισχυρισμό τους πως «πυροβόλησαν τυφλά και πως υπάρχουν περισσότερες από 20 βολές στους τοίχους τους διαμερίσματος της 26χρονης.

Διαμαρτυρίες πολιτών, πολιτικοί που ζητούν άμεση διαλεύκανση και Black Lives Matter

Στη γειτονία της κοπέλας άρχισαν διαμαρτυρίες που ανάγκασαν τους προβολείς της δημοσιότητας να φωτίσουν το γεγονός με πολιτικούς να ζητούν άμεση διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών. Ο δήμαρχος του Λούισβιλ, Γκρεγκ Φίσερ, είπε ότι θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και πως «οι αστυνομικοί μπορεί να βρεθούν σε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες και είναι εκπαιδευμένοι για αυτό, όμως οι κάτοικοι έχουν δικαιώματα». Αμερικανοί πολιτικοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ. «Είναι απάνθρωπο η οικογένεια της Μπριόνα και πολλές άλλες να υποχρεώνονται να κάνουν δημόσιες εκστρατείες απλώς και μόνο για να δικαιωθεί η ζωή των θυμάτων και να πετύχουν την αξιοπρέπεια μιας δικαιοσύνης», σχολίασε η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, του Δημοκρατικού κόμματος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Η Μπριόνα Τέιλορ ήταν μια από τους επαγγελματίες υγείας που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία. Όμως ενώ εκείνη βοηθούσε να σωθούν ζωές, η αστυνομική βία πήρε τη δική της», τονίστηκε από τα στελέχη του κίνημα «Black Lives Matter».