2ο Συμπόσιο Ελληνόφωνης Εκπαίδευσης ή τι πρέπει να γίνει για να μην χαθεί η Ελληνική Γλώσσα και ποιος ακούει;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ – ΜΑΡΙΑ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων διοργάνωσε το 2ο  Συμπόσιο για την Ελληνόφωνη Εκπαίδευση στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, με ομιλητές τους Δρ. Νίκο Αντωνιάδη, Δρ. Ισαάκ Παπαδόπουλο και την κ. Γεωργία Κωνσταντίνου. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υφυπουργός εξωτερικών και αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Δρ. Κων/νος  Βλάσης, ο οποίος μετά τις φωτογραφίες έφυγε για να παραβρεθεί σε άλλο κάλεσμα  πριν την επιστροφή του στην Αθήνα.

Δυστυχώς δεν υπήρξε η προσέλευση που θα άξιζε σε μία διοργάνωση με σημαντικές ομιλίες και θέσεις

Η εκδήλωση ακολούθησε την απονομή των πιστοποιητικών Ελληνομάθειας και δυστυχώς δεν είχε την προσέλευση που θα άξιζε σε μία τέτοια διοργάνωση, όταν ειδικά οι ομιλίες ήταν τόσο ενδιαφέρουσες, μιας και έδιναν ακριβώς το στίγμα του που θα πρέπει να κινηθεί το εκπαιδευτικό πλαίσιο. Δυστυχώς μονάδες από το κοινό που παρευρέθησαν όχι μόνο δεν κατάλαβαν την προοπτική  στην οποία αναφερόντουσαν οι ομιλητές, αντίθετα πρώην διευθυντής ιδιωτικού σχολείου ειρωνεύτηκε έναν εκ των ομιλητών που ανέφερε ότι το 70% των παιδιών δεν είναι ευτυχισμένο στο σχολείο, δεν του αρέσει η διδακτέα ύλη αλλά και οι ηλικιωμένοι καθηγητές που δεν συμβαδίζουν με την εποχή τους. Και ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα στην φασόν διδακτέα ύλη που τους θέλει όλους καλούς παπαγάλους. Φυσικά είναι μεγάλο ζήτημα τα παιδιά να είναι δυστυχισμένα στο σχολείο, γεγονός το οποίο δημιουργεί το bullying ανάμεσα στα άλλα, όπως διευκρίνισε στην παρουσίαση του ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης. Το ζήτημα της Ελληνικής  Γλώσσας  δεν εξαντλείται σε ένα συμπόσιο ή ένα άρθρο.

Τελικά ποιος είναι Έλληνας και τι τον καθορίζει;

Το πρόβλημα είναι σοβαρό τόσο στην Μητέρα Πατρίδα που κατάργησε τα Αρχαία Ελληνικά από τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της και ξαναέγραψε τα βιβλία της ιστορίας πληροφορώντας όλους μας ότι οι παππούδες μας απλά ήταν θύματα συνωστισμού στα Μικρασιατικά παράλια, όσο και στα ελληνοαμερικάνικα σχολεία στα οποία τα παιδιά δεν μιλάνε ελληνικά όχι απλά με ευφράδεια αλλά δεν μιλάνε σχεδόν καθόλου και η διδακτέα ύλη δεν συμβαδίζει με την ύλη ενός αμερικανικού σχολείου. Οπότε σε αυτό το τόσο πολυδιάστατο και σημαντικό πρόβλημα, δεν μπορεί να δοθεί λύση μόνο από μερικούς φωτισμένους δασκάλους που έχουν μεράκι να μεταδώσουν την Ελληνική Γλώσσα όπως η Δήμητρα Βαρσάμη στην Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας και ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών δεν μπορεί να κάνει θαύματα παρόλο που το συμβούλιο του ανανεώθηκε με νέους και μορφωμένους ανθρώπους. Η καρέκλα που δεν θέλουν ορισμένοι να αφήσουν, οι αντιλήψεις από την εποχή των δεινοσαύρων που ακόμη κυριαρχούν σε συλλόγους και η εμμονή ότι η Ελλάδα είναι ακόμη τζατζίκι και σουβλάκι  αποτελούν σίγουρα την μεγαλύτερη τροχοπέδη για οποιαδήποτε είδους εξέλιξη. Τελικά ποιος είναι Έλληνας; Τι τον καθορίζει; Η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι ένα από αυτά που καθορίζουν την εθνική συνείδηση… ή όπως όλα έτσι και αυτή χρησιμοποιείται για ψηφοθηρία?

Η Αυγή Μαρία Ατματζίδου είναι Πρόεδρος του Mykonos Multimedia Festival και Good will Ambassador του European Youth Award. Έχει Diploma in Digital Marketing, Bachelor in Mass Communication  and Media Arts, Master in Interactive Multimedia, Master in Psychoanalysis and Consulting και είναι PhD candidate in Film and Television. Έχει γράψει, διασκευάσει, σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή σε 12 καλλιτεχνικές παραγωγές και έχει υπάρξει δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα και ιστοσελίδες. Τα τελευταία χρόνια μένει στη Νέα Υόρκη και αγωνίζεται για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού αλλά και για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.