Ανακυκλώστε γιατί θα μας πνίξουνε τα ρούχα!

SPOTLIGHT POST TEAM

Η μόδα ως βαρέων βαρών βιομηχανία προστάζει! Πότε φοριούνται τα animal print και πότε τα floral, άλλοτε οι καμπάνες παντελόνια και την επόμενη χαρτιά τα στενά, τα κάπρι ή οι ζιπ κιλότ, τα μίνι η τα μάξι και μη ξεχάσουμε τα μίντι, τα στραφταλιζέ χρυσαφί και ασημί ή μη τα βάλετε φέτος θα σας πούνε βλάχες.

Στα κελεύσματα της παντοδυναμίας βιομηχανίας οι γυναίκες ανά τον πλανήτη, προσκυνούν με καταναλωτική υπνωτισμένη μανία και μας σώζει κατά καιρούς καμία τάση τύπου hipster αλά vintage εμφάνιση, όπου το πρόσωπο υπογράφει την δική του τέχνη πια του ρούχου, με την οποία συναισθηματικη ή εποχής ιστορία του. Το θέμα είναι όμως είναι πως περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο! Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές και εκεί σπαταλιούνται πόροι και ενέργεια, ενώ αποχαιρετάμε βέβαια το καθαρό και υγιεινότερο περιβάλλον εις το όνομα του φρικτού εργονομικού παντελονιού που πριν χρόνια είχα αγοράσει κατά πεντάδες για όλους τους χρωματισμούς.  Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Οι μεγάλες βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες μόδας, συσσωρεύουν παλιά μοντέλα που όσο και αν βγάλουν σε εκπτώσεις δεν λιγοστεύουν τα στοκ τους.

Η σπατάλη πώρων με αριθμούς

 Στην Αμερική, είναι στην κουλτούρα του κόσμου, στην αρχή κάθε εποχιακής περιόδου πλυμένα και καθαρά φορεμένα ρούχα να πηγαίνουν από οικογένεια σε οικογένεια, ενώ οι αγοραστές δεν διστάζουν να διαλέξουν ρούχα και παπούτσια από αγορές χρησιμοποιημένων. Παντού ακόμα υπάρχουν οι θυρίδες για να τοποθετούνται πάντα καθαρά ρούχα είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και πάλι όμως το τεράστιο πρόβλημα δεν λύνεται. Ας δούμε τους αριθμούς! Ενενήντα οκτώ  εκατομμύρια τόνοι, 98.000.000 για να το εμπεδώσουμε και με αριθμούς, μη ανανεώσιμων πηγών -ανάμεσά τους και το πετρέλαιο- καταναλώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων, (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους), ενώ ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Υπολογίζουμε σ αυτό πως ο παγκόσμιος πληθυσμός τείνει να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια, άρα έπρεπε ήδη, ως  κοινωνία να χρησιμοποιούμε τους πόρους αποδοτικότερα, να βελτιώνουμε ο κάθε με αυτοσυνείδηση, το περιβάλλον και όχι με καταστροφή. Ας ελέγξουμε πάση θυσία τα απόβλητα μας και ας καταφύγουμε σε «πράσινες»  επιλογές, όπως την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση.

RECYCOM, Η&Μ, μοδίστρες

Δείτε το ως τη μεγαλύτερη μόδα που υπάρχει! Σε έναν πλανήτη που έχει ήδη δεχθεί τεράστιες παρεμβάσεις, η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και η εξάντληση του χρόνου ζωής τους δεν μπορεί παρά να σας ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο trendy μοντέλο της εποχής.  Τοποθετήστε τα ρούχα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια στους ειδικούς κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων της RECYCOM – ΑΝΑΚΥΚΩΣΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ. Μπορείτε ακόμα να τα πάτε στα καταστήματα  Η&Μ, όπου συμβάλλεται στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά εξασφαλίζεται και εκπτωτικό κουπόνι 15% για μελλοντικές αγορές. Η H&M, στρατευμένα πλέον, επιδιώκει να επιτύχει μηδενικά απόβλητα και έναν κλειστό κύκλο ανατροφοδότησης στην κλωστοϋφαντουργία.  Στόχος της είναι να βρει τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιεί και να ανακυκλώνει υφαντουργικές ίνες σε ευρεία κλίμακα. Τα έσοδα από αυτή την πρωτοβουλία προσφέρονται στο ίδρυμα H&M Conscious Foundation για την υποστήριξη της καινοτομίας που αφορά στη δημιουργία κλειστού κύκλου ανατροφοδότησης υφαντουργικών υλικών. Τέλος μπορείτε να τα φορέσετε τα ρούχα σας ξανά, με αλλαγές σε μοδίστρα ή με διαφορετικούς συνδυασμούς και αξεσουάρ! Γιατί εκείνο το πολύτιμο μοντέλο, το πιο ακριβό όλων, είναι που σου ταιριάζει πιο πολύ απ όλα: ο πλανήτης μας!